fredag, april 06, 2012

LÅNGFREDAGEN del 2 (-2 grader):

Jag skickade till Gerts kusin Anders ett  SMS "glad påsk" och samtadigt en inbjudan på mat hos fram igenom... och det som passade oss alla bäst föll på slutet mot Juli-början av Augusti...  Bra med almanacka ibland, faktiskt. 
Nu har vi alla något att se fram mot... om det inte blir av då? 
Tja, det går många tåg.
Det enda som kan stoppa är en köksrenovering, men om det hinner bli innan eller om den överhuvudtaget blir av får vi veta snart... efter allas påskledigheter. 
... grrr* & hrm*...


LångFredagens Måltid: Påskens Janssons frestelse/sill & lax snittar/ägghalvor/grönsaker


























 
Snöade rejält under långpromenaden med småflingor...men desto gladare är jyckarna som slapp vara kopplade:





Lite påskgodis medans jag bloggar och kaffe:)
Jag är sugen på film igen...
//HV

~~~~~~~~~~~~~~~~
MUSIK:



LÅNGFREDAGEN del 1:


Påskens Janssons frestelse är i ugnen:)
Gräddas ca 200gr 175 någon halvtimma-45 min. För att sedan var på 50 grader och nu är ugnen helt avstängd.




Ägghalvorna/sillsnittar/laxsnittar



GRÖNSAKERNA:

Kokta grönsaker: kokade upp morötter och lät de mjukas upp på svag värme för att sedan slänga i Brysselkål, Broccoli, Ärtor, 1st grönsaksbuljongtärning, persilja.

Kallskuret: tomat/gurka(skalad)

Överst: äppelcidervinäger
ca 1 msk på kallskuret
ca 2 msk på de kokta
Jyckarnas käk:  lite mild naturell yoghurt, 2 st frollic, ca 2 dl hundfoder Friskies kött
En mini laxsnitt...

Men Nellie är inte i en kräsen period tar bara laxen och frollic...
Trilskas...




VÄDRET: +5, gråmulet och närapå vindstilla + blött på marken efter morgonregnet








~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
MUSIK:








Film + LångFredagens MatFörberedelser:

Under kvällen har jag förberett maten inför LångFredagen och även dukat bordet.


Några fat som jag skall använda mig av har jag ställt fram i förväg:


Påskens Janssons Frestelse, som närapå är klar och är redo med gratängost på för att gräddas i ugnen när jag vaknar imorgon .

 

RECEPT: Påskens Janssons frestelse

 

Skalade potatis och lade dessa hela i en kastrull och kokade upp potatisen. När de var klara hällde jag försiktigt ur vattnet.

Jag smorde en ugnsform med milda och över detta strödde jag på rikligt med ströbröd.
I formen lägger jag ned den kokta potatisen och skär försiktigt i potatisen vilka smulas lätt sönder... spara några potatisar till det översta lagret.

Stek hackad gul lök + purjolök i rapsolja/klick milda.

På potatisen i ugnsformen strös ytterligare på med ströbröd, häll sedan på vispgrädden 5 dl, sedan den stekta gula löken+purjolöken, därefter på med ansjovisen och till sist den sista kokta potatisen överst för att strö på lite ströbröd ytterligare.
 
Formen skall nu stå med folie som skydd i kylen tills imorgon, då denna skall in i ugnen med gratängost över. ca 175 grader 30 min - 1 tim.

 





Lite kokta grönsaker som jag skall fixa till imorgon + tomat/gurka.






Påskmust skall det drickas... förövrigt dricker vi ingen läsk, men fuskar en sådan här helg:)





Gravad lax och alternera med löksill att ha på smått skurna baguttebitar.


Några kokta ägghalvor för den gillar ägg.














~~~~~~~~~~~~~~~~~~
FILM: *väldigt bra/intressant/djup* 

Simon och ekarna (2011) svenskt drama 2 tim - baserad på en bok av Marianne Fredriksson


torsdag, april 05, 2012

SkärTorsdag del 2:

Radio P1

Lyssnade på P1 häromdagen om Romer i dagens samhälle och språket romani. Orden "tjej/jycke" är inhämtade från språket romani... något nytt man fick lära sig där:)
Dessutom lyssnas här också på STRINDBERGBreven på P1. Det är juh StrindbergÅret och programmet sändes för 10 år sedan, men man har moderniserat programmet och gjort en del förändringar.
Ett annat intressant program på P1 är "Språket".

...............................

En skön lång utflykt blev det med jyckarna idag igen...



























Här är våra fiiina påskägg...























En del väljer att klä träd/buskar utomhus med påskfjädrar... lite annorlunda :)


SkärTorsdag:

SKÄRTORSDAGENS MÅLTID: Ugns-čevapčiči/skivade potatis & morot

RECEPT:
Lite rapsolja på botten i en ugnsform. Runt om lite skalade & skivade potatisar/morötter.
Blandfärs blandas med 3st pressade vitlöksklyftor, ca 1/2 tsk salt,1-2 nypa malen svartpeppar och 1 msk mild malen paprika/pulver... som snabbt formas i handen och läggs i mitten av formen.

Gräddas på 175 grader ca 1 tim - 1 1/2 timma.
(Alltihop vänds och rörs om efter ca 1/2 timme - 45 min... för att inte bli så torrt och fnasigt)





































VÄDRET: + 3, gråmulet och blåsigt

Sov gott, men vaknade med en lättare huvudvärk som jag försöker bota med hjälp av kaffe och strax skall vi äta maten och ut i blåsten... hrm*...



















~~~~~~~~~~~~~~~~~~
MUSIK:







FILM:

   *Väldigt bra! 
Det verkar vara inne igen med hårdkokta rullar om enkla kupper ~ bara de är välgjorda med bra handling och skådisar blir man helt tagen efteråt*  

THE BANK JOB (2008) drama/hårdkokt kriminalare/ som är baserad på en verklig händelse "Baker Street rånet 1971"





♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥