onsdag, juli 22, 2020

VECKA 30 dusch städ matlagning med lite vila på detta:

Startade Onsdagen med ett bad och sedan städ...

 Jag lade med bilder på Titti som är tagna för några dagar sedan. Jag ville inte störa henne idag... och bilder på Titti kan gärna bli mörka dystra då Titti är en mörk hund. Jag sparade bilderna för att läggas in då jag gillade bilderna. annars är det Titti själv som lärt mig bädda hennes bädd.... Titti brukade röra om pläd/filt... tills jag upptäckte en struktur. Två bäddar i en...  (När Titti låg på soffan ville hon ibland ligga på golvet nedanför intill soffan - tills hon inte orkade/klarade av att hoppa upp längre - därefter ville hon ligga helt och hållet nedanför och bildade av sina filtar täcken två bäddar... Titti vill nämligen byta plats ibland).


Mina nya gummistövlar som inte är lika klumpiga som gummistövlar!

FRUKOST gene tunnbröd MATLAGNING KÖTTBULLAR redan under förmiddagen lagade jag till köttbullarna... De blev fasta och fina! Dessutom gjordes de i en sås... Jag behövde aldrig flytta över köttbullarna för att göra såsen. Det gick att göra såsen bland köttbullarna
LUNCH fruktbricka och Milano-macka

Slappa dagar ute igen...

ONSDAGENS hemlagat köttbullar i gräddsås potatismos
Det var jättegott! men det får dröja tills nästa gång...



Efter maten tog jag mig en kort vila och fick sällskap av Asterix...
 När jag gick in fick jag syn på en Asterix som lagt sig hos husse... Idag ville Asterix ha sällskap!

tisdag, juli 21, 2020

VECKA 30 blåsigt :

FRUKOST gene tunnbröd  LUNCH  milano-macka och lagrad ost macka MIDDAG krögarens pytt


Jag tog det lilla lugna igen ute under turen... omväxlande väder  sol och värme  / moln och kyla med blåsiga vindar... som blev mera storm om...



BEGONIA röda blommor MYNTAN börjar blomma verkar bli vita... läste att om man vill ha gott TE på myntan, sååå skall man undvika blomning för att detta försvagar mynta-smaken ROSMARIN kraftiga blad LAVENDELN blommar


Ca 30 minuters balkongvila i min Baden Baden stol... blåsiga vindar blev mer åt storm och jag tyckte det blev kallt... dags att gå in!




Senare blir det serien "MURDER IN THE FIRST" säsong 2 --- del 3 eller 4...


måndag, juli 20, 2020

Ny VECKA 30 ... igen... :

FRUKOST gene tunnbröd LUNCH fruktbricka MIDDAG kycklinggryta med färskpotatis och brysselkål




Jag var inställd på en lugnare tur ut... och så blev det...
Allt blev som vanligt tvättat och upphängt... Jag har måndagar eller början av veckan för detta!

Senare blir det "murder in the first" och säsong 2 skall påbörjas...







Mindre akvarierengöring... Algerna har minskat kraftigt... 


söndag, juli 19, 2020

lördag, juli 18, 2020

BLÅA BÄR blåbär :

Dagens handplockade blåbär med glass. Denna gång plockade jag lite mer...



LUNCH

Jag planerar för det mesta inte innan... men jag kände för en längre tur.
Jag hade inte tänkt att plocka blåbär!
Jag fick se alla blåa bär... och kunde inte motstå... Jag möttes av en trevlig och på väg därifrån utav en lika trevlig som skulle plocka blåbär...







LÖRDAGENS gårdagens spjäll sås och potatis med en sallad på spetskål...



fredag, juli 17, 2020

Middag med recept och daglighet :

VÄNSTER: ICA's spjäll  HÖGER: WILLY's spareribs
I slutändan blir de bägge bra...
Jag skar av toppen för sig på de bägge spjällen och skar sedan mindre bitar... och sedan skar jag självaste benen som vanligt...
Jag har både "hackmans" och "fiskarns" kniv... Fiskarns fick jag gratis från MAT.SE för många herrans år sedan...

Dagen innan bryner/steker jag revbenen i 2-3 gula lökar... Jag brukar göra detta i 2-3 omgångar,
men denna gång lade jag i alltihop och blandade försiktigt om efter hand. Därefter hällde jag i vatten och tog 2 st kött buljongtärningar... eftersom bryningen blev hafsig... ca 1 tim 20 min  puttrades det hela. Jag stängde av spisen och lät spjällen svalna i ca 40 minuter... Därefter tappade jag ut skyn/vätskan i en annan vanlig kastrull -  för att sedan hälla i enbart  china mushroom soy SOJAN och OLIVOLJAN som marinad över spjällen... och såg till att alla spjäll täcktes av marinad.
Jag lät detta stå en stund för att sedan ta försiktigt upp spjällen och lägga över dessa i en ugnsform. Lite utav marinaden åkte ned i såskastrullen! Jag lade på aluminiumfolie först...  vilket man inte måste sedan också aluminiumfolie över som "lock" och in i kylen.
Lite utav marinaden hällde jag i "såskastrullen".

DAGEN EFTER

Ta ut spjällen från kylen och ta av "locket" och sätt in i ugnen på ca 175-200 grader ca 20 minuter.
Voilá! Färdiggrillade revbensspjäll!

... men istället sätter jag på locket med folien igen och sänker graderna till 50... tills det är matdags!

FRUKOST LUNCH


Såskastrullen! Jag startar med att sila såsen och att reducera sås/skyn genom att koka upp och sedan låta detta koka på högre värme tills skyn reduceras  i ca 30 minuter därefter ca 4 dl med vatten för att reducera igen... därefter i med grädde  och redning - ca 1-2 msk mjöl... Jag fortsätter att reducera för att efter en stund vispa ned ca 2 msk svartvinbärs gelé... Därefter hällde jag i ca 4 dl vatten igen för att späda ut den smakrika kryddningen... och reducerar igen men under vispning med tanke på att såsen är redd med mjöl... Jag smakar av och nu känns smakerna mera lagomt!
 Därefter låter jag såsen stå på mycket svag värmning tills matdags!
DUKAT STÄDAT och redo.... !




ca 1 tim 35 min  andningshål fick jag mitt i matlagningen... när jag kom in igen satte jag på färskpotatisen, fixade till salladen och mini-fruktskålen...







FREDAGENS hemlagat Grillade revbensspjäll "Polski Nina's kamben"  / Skysås med grädde och svartvinbärs gelé /färskpotatis / sallad  (salladskål krispsallad morot färsk lök) /fruktskål (druva melon päron ananas)

Mat blev över... sååå middagen är avklarad för imorgon...







♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥