tisdag, januari 05, 2021

Då var julen bortplockad - inget Knut:

Jag städade bort allt med jul utom balkongbelysningen...
Gamla kökslampan hade gått sönder i fästet som håller upp lampan... så jag plockade fram en annan lampa från TV-rummet. Jag ändrade lite på prylarna som stod på fönster-bläcket.
TV och sovrummet var dock lätt... endast lampbyte!
KVÄLLS-FIKAT trettondagsbakelse till kaffet och  bloggar
FRUKOST gene "fibervarianten" inget jyckarna vill ha fast Titti hälsade på i morse LUNCH tysk krakauer korv  (här fick sig jyckarna nöjt en bit) Asterix har vaknat & fruktbricka
MIDDAG TISDAGENS hemlagad bolognese med bönpasta fusilli 
En något oroande tur ut som jag hade överhängande att en bale med toapapper skulle levereras... De brukar dyka upp mitt under promenaden just med telefon-ringning... spring flås och stön för att sedan får jag bära upp denna bale själv upp för trapporna med dålig plast om... men när jag kom hem fick jag syn på det finstilta att de skickar SMS först... så det var inte idag...




Jag har sökt på google och läst att de länder som firar jul ser trettonhelgen som julens avslutning, men icke Sverige med sin julgransplundring på tjugondag Knut "knutdagen" den 13 januari.

Vem är då Knut?

En dansk hertig Knut Lavard (1096-1131) som blev mördad utanför Ringstedt, Danmark den 7 januari 1131. Mördaren var kusin Magnus som såg Knut som en rival om makten efter kung Nils – Magnus far.

Knut blev helgonförklarad och när julfirandet – i slutet av 1600-talet – förlängdes med en vecka flyttades namnet Knut i almanackan från 7 till 13 januari.

Den äldsta skildringen av tjugondagsfirande kommer från forskaren Olof Rudbeck den äldre (1630-1702). Han beskriver ett "gästabudskrig" då julgästerna symboliskt "kördes ut".

Att slänga ut julgranen i samband med en så kallad julgransplundring härstammar från 1800-talets borgerliga traditioner. Den traditionen – med presenter och godis till barnen – lever fortfarande kvar, men återvinn julgranen på rätt plats förståss.

Julgransplundring har väl ändrats med åren och minskats, men de som fyller år på denna dag brukar ha julgransplundring...


♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥