fredag, september 28, 2012

RECEPT:

FREDAGENS MÅLTID: /rejäla köttbullar/mos/gräddsås/pressgurka+äpple+päron/Dryck: standard mjölk/

RECEPT

GRÄDDSÅS
Lite milda, som smältes i en kastrull - sedan rörs det om med en handvisp - ca 3 msk mjöl- ca 2-3 dl vispgrädde- mjölk efter behov för att späda konsistensen, förslagsvis ca 2-3 dl standardmjölk- krydda med en knappt 1 tsk mushroom soy chinese- knappt 1 msk svartvinbärs gelé
Till sist lite 1/2 tsk salt och lite eventuellt 1/2 tsk malen svartpeppar. Kokas upp snabbt rörs om och ställs av sedan direkt. (stäng av plattan)

MOS
Skala och dela på potatisarna i halvor koka upp och sänk och låt detta puttra lite längre än vanligt så de blir en anings mjukare. När detta är klart... häll av vattnet... (om man vill ha ett magrare mos, kan man ha i lite utav potatisvattnet)
Ta en mos-stötare och stöta lätt/ lägg i en klick milda-/mos-stöta igen/häll i lite mjölk till att börja med en 1/2 dl- 1 dl standard mjölk-/mos-stöta igen/ späd på med lite mera mjölk efter behov om man villl ha något lösare mos/
Låt stå under lock vid sidan om spisen.

REJÄLA KÖTTBULLAR I UGN
I en skål/ lägg i 2 dl raps-ströbröd/2-3 dl vispgrädde som röres om/ lägg i 3st ägg som blandas i/lite salt + malen svart peppar/ 1 gul lök/ 1200 gr blandfärs/
Rullas och läggs i en ugnsform med rapsolja (går bra med andra oljor)
Gräddas i ugn på ca 150 grader om man vill ha bullarna ine en längre tid eller 175 grader på ca 1 timma, men bör kollas till efter ca 30 min...
När de rejäla köttbullarna är klara lägg upp dessa på ett fat/tallrik/skål och släng spadet.

PRESSGURKAN
4st gurkor skalas och skärs i tunna sivor med osthyvel i detta lägges lite äppelcidervinäger och vatten + lite salt+ eventuellt om man vill ha extra smaksatt PERSILJA. Detta lägges i en stor skål och pressas med mindre ca 4-5 mindre tallrikar/dessertskålar/ med plats folie om som lock.
Hållbarhet  ca 1 vecka.

GAMMELDAGS UGNSÄPPLEN
I en smord ( rapsolja/raps-ströbröd/ugnsform (stor eller mini)/skalade + skurna äpplen stora bitar eller små vilket man vill i ett lager på detta - rapströbröd-lite ljussirap/kanel/strösocker/ och över detta läggs det på ett ytterligare varv med äpplen- allra överst: kanel-strösocker- lite ljussirap/raps-ströbröd/ klickarna milda.
GRÄDDAS på ca 200-175 grader ca 1tim (mer eller mindre beroende på mängd)
( som variation kan man ha i mitten - några plommonbitar utan kärnor/ eller skalad och skivat päron som t.ex...)
(när kakan är färdig kan man ha över After eights mintchoklad skivor som smältes ned för att lyxa till detta vid ett festligare tillfälle)

En promenad efteråt + en åktur. Det var ganska lugnt idag. tofsen åkte på då det blåster en hel del...


Nu skall jag ta mig en viiila...

Det är Freeedag... :

Jag steg ur bädden och började med maten direkt. Det blir recept + bild  på måltiden lite senare.
Maten blir i Per Morbergs anda med överflödig kommentar... med andra ord; lite ändringar;)

Oj, nu måste jag duka... och fixa till resten.

 SMAKLIG MÅLTID!

 


NattBloggen:
Slangen funkade... 
... och akvariet blev rengjord.
Det grumliga har försvunnit.
 

NattaKäk:/pressgurka/grandiosaXL +lite skinka +klick ost+milda/gammeldags ugnsäpplen och en klick himmels röra... och det är en liten skål:)Strax dags för sängen... tömmer min kopp med Te.

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥