torsdag, april 01, 2010

SKÄRTORSDAG & 1:a April:
Den utomkristliga folktron:

Enligt folktro är framför allt Skärtorsdag den dag då häxorna beger sig till Blåkulla och är den plats dit häxor flög på kvastar under skärtorsdagen för att festa med Djävulen. Orgierna sägs ha pågått till påskaftonen eller påskdagsmorgonen då "häxorna" for hem igen.

Stora eldar tändes för att jaga iväg dem. Detta förorsakade allehanda försiktighetsåtgärder i form av gömda kvastar och spisrakor, stängda skorstensspjäll och gevärsskott i luften för att försvåra häxornas förehavanden. En och annan påskeld kunde därtill råka bli för tidigt tänd.

Dagens "häxor" associerar även färden med rening, i så motto att den eld som erbjuds i Blåkulla kan befria dem från den klåda, som vissa kvalster med "skärtor" likljudande benämning orsakar.

Ordet Blåkulla anses vara en enligt sägnen hemvist för Satan.
Förutom påsken sades Blåkullafärder även äga rum på Valborgsmässoafton.


Platsen Blåkulla har olika namn i olika områden,

* Förutom Blåkulla har i Sverige liksom i Danmark också Häklefjäll använts.
* I Tyskland kallas platsen Blocksberg eller Brocken.
* I Danmark och Norge utpekas vanligen Bloksberg.
* På Island utpekas Vala kyrkja.
* I Finland kallas platsen Kyöpelinvuori.


Skärtorsdagens folkseder innehåller utklädningsupptåg för barn, en sed som har uppstått under 1900-talet i Stockholms villaförorter och som kan förekomma på olika dagar under påskhelgen i olika delar av landet. Utklädda barn går då omkring bland grannarna och med tecknade kort önskar glad påsk och hoppas att få godis i utbyte. Ibland kan seden också innehålla penninginsamling till välgörande ändamål.

Påskkärring är en gammal sed och när den startades vet ingen säkert, men det skall finnas belägg för eventuellt redan på 1800talet.
Med sjalett om huvudet knuten om halsen, lång kjol eller klänning med förkläde och en kvast, och på varje kind är dit målat med läppstift stora runda rosiga kinder och några svart prickar som fräknar...
och på pannan målat GLAD PÅSK...
...jag minns att vi på-70talet hade för vana att göra detta att gå runt på dörrarna utklädda som påskkärringar, liksom på Lucia för att få in extra slantar som vi delade på... och oftast fick vi in en del. På sent mellanstadie börjde detta ebba ut och man började liksom känna att detta är något för barn...

I dagens läge är jag tveksam om folk ens vågar öppna dörren och det är mera sällan som man ser dessa påskärringar eller lussetåg utomhus.


Jag har någon bild på mig som påskkärring och jag skall nog ta och leta fram någon bild...
~~~~~~~~~~~~

Första april är känd som dagen då det är tillåtet att luras med aprilskämt.


* Svenska - "April april din dumma sill, jag kan lura dig vart jag vill"

* Franska - "Aprilfisk" (poisson d'avril)

* Finska - "April april, ät sill och drick lervatten till" (aprillia, aprillia, syö silliä, juo kuravettä päälle)

* Skottland - "Dummerjöns/gök" (gowk )
* Storbritannien, USA och Australien kallas dagen för All Fools' Day eller April Fools' Day.

Man tror att första april-skämten kom till Sverige på mitten av 1600-talet. Skämtet gick då ut på att lura någon att gå dumma ärenden - till exempel fick den lurade ett brev, en så kallad aprilsedel.


♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥