måndag, juli 18, 2022

ny vecka 29 måndag start FLINTASTEK:

 FLINTASTEK

Jag kollade runt både irl och internet för att förbereda mig för att tillaga flintastek i ugn.

Ett tips var att vända på flintan var 15:e minut så ofta som möjligt för få den så mörig som möjligt och god. 

Så här gjorde jag:

Jag startade med att klippa upp påsen och lät saften i påsen rinna ur. Jag skrapade av grillkryddan både på ovansidan och undersida och aktade mig noga för att inte blöta ned flintan.  Grillkryddan gör också så att flintan lättare bränns vid.

 Jag gjorde flera snitt runt om i svålen och även ett längre snitt in mot köttet, så att inte flintan kränger sig och blir svårstekt.

Jag valde också en mindre ugnsform så att ugnsfläkten kunde cirkulera runt bättre. I botten lite rapsolja och någon droppe på ovansidan av flintan. Jag valde rapsolja då rapsolja tål hög stektemperatur bäst utav oljorna och flintan lär steka.

Jag placerar ugnsformen med flintan i ugnen och sätter den på 175 grader (ca 1 timma), efter 30 minuter vände jag på flintan och efter ca 30 minuter igen så vände jag på flintan igen och sänkte ugnen till 150 grader (ca 1 timma). Här gör jag likadant att efter 30 minuter vända på flintan i två omgångar för till sist ha denna på 125 grader och samtidigt hällde jag även på av skyn som låg runt om flintan. 

När flintan var färdiglagat så skar jag det på skrå - i sneda skivor tvärs över muskeltrådarna. Fettet lät jag sitta kvar tills strax innan jag lade på flintan på tallriken för annars blir köttet gärna torrt. Så låt helst fettet sitta kvar på flintan så länge som möjligt efter att den är färdiglagad.

FLINTASTEK - under stekning - färdiglagad

MIDDAG MÅNDAG flintastek-sallad
riven kål och huvudsallad i botten lite rädisor och majs och på detta en gurk/tomatsallad...
lite röd lök och en skivad potatis





Lite blandade bilder... i väntan på att den nya tvättmaskinen skall dyka upp under veckan -  tysk toppmatad AEG.





Min hemlagade Gryta med fullkornsris & Quinoa från häromdagen... 



♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥