söndag, januari 01, 2023

VECKA 1 dag 1📅ett nytt år påbörjad:

Uppdaterad igen då bild och txt  försvann... konstig blogg att blogga i ibland! // 1 jan 2023 kl 22:15

RESTER OCH VICKNING att lämna ett år och påbörja ett nytt med...

JANSSONS FRESTELSE perfekt som vickning och rester.
Inte ovanligt att man åt ansjovismackor och tillredde enkla gratänger under 1800-talet och långt in mot 1900talet - enkla vickningsrätter som nått in i folkhemmen blev mycket populärt då de var både billiga och enkla att tillaga med råvaror som fanns till hands!
Janssons frestelse fanns egentligen i olika skepnader långt innan stumfilmen "Janssons frestelse - 1928" då denna maträtt fick sitt genombrott både som namn och recept baserad på dess olika skepnader!

Det fanns en välkänd operasångare "Pelle" Janzon som levde under 1800talet som gjort sig känd på att bjuda hem folk på en "sexa" som vickning, eftersom det var det som oftast fanns till hands i hemmet: snaps, öl. grädde, ansjovis, lök och potatis så lagades en ansjovisgratäng om inte ansjovismacka med ägg.

 Enligt en bok från 1945 "Dunkers socken" fanns även en omtalad familj Jansson som under 1800-talets missväxtår 1867-69 i Sörmanland skall haft bjudningar hem på fest med denna ur folkmun Janssons frestelse men här var det mjölk i istället för grädde,

MEN... 
Det blev kokerskan Sofie Pauline Brogårde som fick göra presentationen av Janzons "sexa" eller rent av folkets under bordet maträtt i dess skepnader såsom ansjovislåda eller gratäng, därmed också ansedd som upphovsman, då östermalmsfrun Stigmark lät kokerskan få laga till och namnge en ansjovisgratäng med huvudingredienserna potatis, ansjovis, grädde och lök på en offentlig bjudning som en vickningsrätt  "Janssons frestelse" - efter stumfilmen från 1928 och tillägna maträtten operasångaren fyrtio år efter hans bortgång.






FRUKOST gene tunnbröd original LUNCH pastejmacka med vörtbröd & fruktbricka
SÖNDAGENS MIDDAG hemlagad från gårdagens Janssons frestelse med sallad


Det blev inga bilder från dagens och nya året ute, eftersom det var snöblandat regn. Fukt och vått, men vi fick en uppfriskande tur ute även om pausen blev nedkortad. Roligare turer har man haft även om det var okej!

HÄR NEDAN FÖLJER LITE BLANDADE BILDER:
P:S JULSKINKAN
Sista bit stektes med rotselleri och toppades på en hemlagad soppa från fryslåda som var upptinad och värmts upp....

FREDAGENS köttbullar som stektes på spisen som långkok och senare även en skvätt grädde i... mums. Min mammas är goda och har även smakat på morfars mors ljuvliga gamla recept och gjord på gammal vedspis! Med mannaminne på spis försöker jag något sånär närma mig och det har jag gjort men inte helt... man skall inte underskatta att rulla köttbullar,
Resten av köttbullarna gjordes i ugnen och har varit i fryslåda som just nu tinas i kylen för att bli en middag imorgon.

Dagens enkla sallad som nu är uppäten blev också ett kvällsmål till mackan.

Imorgon skall jag baka en blåbär- och apelsinsockerkaka... inte nu igen???


♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥