söndag, januari 01, 2023

VECKA 1 dag 1📅ett nytt Ă„r pĂ„börjad:

Uppdaterad igen dĂ„ bild och txt  försvann... konstig blogg att blogga i ibland! // 1 jan 2023 kl 22:15

RESTER OCH VICKNING att lÀmna ett Är och pÄbörja ett nytt med...

JANSSONS FRESTELSE perfekt som vickning och rester.
Inte ovanligt att man Ät ansjovismackor och tillredde enkla gratÀnger under 1800-talet och lÄngt in mot 1900talet - enkla vickningsrÀtter som nÄtt in i folkhemmen blev mycket populÀrt dÄ de var bÄde billiga och enkla att tillaga med rÄvaror som fanns till hands!
Janssons frestelse fanns egentligen i olika skepnader lÄngt innan stumfilmen "Janssons frestelse - 1928" dÄ denna matrÀtt fick sitt genombrott bÄde som namn och recept baserad pÄ dess olika skepnader!

Det fanns en vÀlkÀnd operasÄngare "Pelle" Janzon som levde under 1800talet som gjort sig kÀnd pÄ att bjuda hem folk pÄ en "sexa" som vickning, eftersom det var det som oftast fanns till hands i hemmet: snaps, öl. grÀdde, ansjovis, lök och potatis sÄ lagades en ansjovisgratÀng om inte ansjovismacka med Àgg.

 Enligt en bok frĂ„n 1945 "Dunkers socken" fanns Ă€ven en omtalad familj Jansson som under 1800-talets missvĂ€xtĂ„r 1867-69 i Sörmanland skall haft bjudningar hem pĂ„ fest med denna ur folkmun Janssons frestelse men hĂ€r var det mjölk i istĂ€llet för grĂ€dde,

MEN... 
Det blev kokerskan Sofie Pauline BrogĂ„rde som fick göra presentationen av Janzons "sexa" eller rent av folkets under bordet matrĂ€tt i dess skepnader sĂ„som ansjovislĂ„da eller gratĂ€ng, dĂ€rmed ocksĂ„ ansedd som upphovsman, dĂ„ östermalmsfrun Stigmark lĂ€t kokerskan fĂ„ laga till och namnge en ansjovisgratĂ€ng med huvudingredienserna potatis, ansjovis, grĂ€dde och lök pĂ„ en offentlig bjudning som en vickningsrĂ€tt  "Janssons frestelse" - efter stumfilmen frĂ„n 1928 och tillĂ€gna matrĂ€tten operasĂ„ngaren fyrtio Ă„r efter hans bortgĂ„ng.






FRUKOST gene tunnbröd original LUNCH pastejmacka med vörtbröd & fruktbricka
SÖNDAGENS MIDDAG hemlagad frĂ„n gĂ„rdagens Janssons frestelse med sallad


Det blev inga bilder frÄn dagens och nya Äret ute, eftersom det var snöblandat regn. Fukt och vÄtt, men vi fick en uppfriskande tur ute Àven om pausen blev nedkortad. Roligare turer har man haft Àven om det var okej!

HÄR NEDAN FÖLJER LITE BLANDADE BILDER:
P:S JULSKINKAN
Sista bit stektes med rotselleri och toppades pÄ en hemlagad soppa frÄn fryslÄda som var upptinad och vÀrmts upp....

FREDAGENS köttbullar som stektes pÄ spisen som lÄngkok och senare Àven en skvÀtt grÀdde i... mums. Min mammas Àr goda och har Àven smakat pÄ morfars mors ljuvliga gamla recept och gjord pÄ gammal vedspis! Med mannaminne pÄ spis försöker jag nÄgot sÄnÀr nÀrma mig och det har jag gjort men inte helt... man skall inte underskatta att rulla köttbullar,
Resten av köttbullarna gjordes i ugnen och har varit i fryslÄda som just nu tinas i kylen för att bli en middag imorgon.

Dagens enkla sallad som nu Àr uppÀten blev ocksÄ ett kvÀllsmÄl till mackan.

Imorgon skall jag baka en blÄbÀr- och apelsinsockerkaka... inte nu igen???


♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥