måndag, november 04, 2013

VELVET UNDERGROUND tobbe's 10-i-topp:

MÅNDAGENS MÅLTID: /höstgryta med kyckling/ CitronVatten/

Potatis-morötter-selleristjälk-spenat-grönkål-gröna sojabönor-hönsbuljong-strimlad kyckling, som gräddas en stund i ugn.

~~~~~~~~~~~~~
MUSIK: TOBBE's 10-i-topp VELVET UNDERGROUND

Med anledning av den tragiska bortgången av det musikaliska geniet Lou Reed så listar jag Velvet Undergound den här helgen. Jag ska inte hymla med att jag alltid gillat Velvet Undergound, men haft desto svårare för en del som Mr Reed gjorde under egen flagg. Därför väljer jag att lista låtar från bandet som var hans språngbräda ut i världen.

Velvet Underground bildades i New York 1964, namnet hade hämtat från en bok om sadomasochism. Ett ämne som intresserade Lou Reed och som besjungs i Venus in Furs.

Bandet gjorde fyra album mellan 1967 och 1970. Jag kommer aldrig att räkna med obskyra Squeeze som en Velvet platta, trots att det släpptes ett femte album. Ett skivbolagstrick med ett Velvet Underground album utan några originalmedlemmar och helt annorlunda musik.


1. För mig är det självklart att Venus in Furs ska vara först på en Velvetlista.  Texten är lika bizarr som musiken är mystisk. Lou Reeds debut Nico med Velvet Undergound, en minst sagt viktig milstolpe i rockhistorien.2. Ett utmärkt exempel på psykedeliskrock .  Velvet släppte andra skivan -68, precis i rätt tid. Till och med de snälla Liverpoolpojkarna Beatles hade börjat experimentera med droger, effektpedaler och repetativaloopar.3. Här kan höra vad som komma skulle, på Velvet Undergrounds sista riktiga LP låter det mer så som vi är vana att höra Lou Reed på egen hand. Inte lika flummigt utan mer egenartad pop/rock.4.  Jag kan aldrig sluta fundera på de reaktioner den här låten mötte vid Lp-releasen 1967?? Man kan bara fantisera vad en självutlämnande minimalistisk låt om heroinmissbruk väckte för reaktioner hos medelklassen på 60-talet...5. Nico  blir lätt lite överrepresenterat på en Velvet Undergound topplista, men det kan inte hjälpas, för den skivan var så vansinnigt banbrytande. För mig är texterna det främst revolutionerande, Lou´s drogromantik ligger som socker över hela albumet. Här har han skrivit en liten rockdänga om sin langare!!!6. När Murder Mystery sparkar igång gäller det att lyssnaren tänker utanför boxen. En vansinnig psykedelisk orgie på över 8 minuter. Men å andra sidan, är man trångsynt, har nog inte Velvet Undergound aldrig varit något för dig ?7. En nästan kommersiell liten finstämd ballad på 2 och en halv minut, om det inte hade varit för texten...8. Ytterligare en minimalistisk finstämd ballad, Velvet Underground var nästan bäst när de larmade som minst.9.Första låten på legendariska debuten Nico, men ändå så 100% Lou Reed. Konceptet och det udda utryckssättet fanns där från allra första början.10. Lonesome cowboy Bill är inte ett dugg representativ för varken Lou Reed eller Velvet Underground. En "löjlig" parodi på amerikansk rock n roll. Men jag kan aldrig sluta le när jag hör den.
NattBlogg/Film cleopatra 1963Trött, men är upppe... dags att varva nedåt...
Jag förbereder mig sakta för sömn.

Ute blåser det... Låter som en storm/+8/ regnstänkar/

GODER NATT,


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
FILM:
*Grymt bra, men man fick dela upp denna, var väldigt tung. 
Nästa Cleopatra blir med Vivianne Leigh också denna kommer delas upp. 
Det lär knappast kunna bli uppföljare som håller samma klass. 
Inte bara kostymering,,, även skådis och handlingen kan bara inte komma i närheten av detta.*


CLEOPATRA (1963) ca runt 3 timmar♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥