måndag, juli 27, 2020

Vecka 31 ... ny start... söta harungar... :

FRUKOST gene tunnbröd LUNCH fruktbricka och ostmacka MIDDAG fläskytterfilé med tomatris





Det var skönt väder ute idag... sol med ljumma vindar... Vi blev ute länge och turen blev lugn.
På väg hemåt möttes jag av en liten har-unge... Jag valde att flytta på den ca 50 -100 m bort mot en lugnare plats...  Jag hjälpte haren att vrida sig och för att gå på sina ben, sedan såg jag att denna försökte själv efter att jag visat... när jag gick så låg den ned... var väl trött antar jag...
Nästa gång jag tar denna väg så måste jag kolla upp om den finns kvar. (jag har ett nummer till länsstyrelsen Anita B. 010-2245460 som jag tänker ringa upp om harungen ligger kvar på samma plats!
Hoppas jag slipper!

Väl hemma försökte jag googla för ta reda på vad man gör när man stöter på en har-unge.
Man skall inte göra något... eventuellt flytta om den ligger olämpligt... men oftast är mamman i närheten. De brukar oftast se mera övergivna ut än vad är...
Är ungen skadad eller om man tror att den är övergiven... ringa viltvård. Det är en myt att de känner människodofter... kan man så skall man flytta lite på dem, men bara om de ligger olämpligt.
Jag tog inga bilder... !


P:S

saxat från naturskyddsföreningen

De allra flesta djurungar, det vanligaste exemplet är fågelungar, som verkar övergivna är det inte. Föräldrarna finns oftast i närheten redo att mata och ta hand om sin unge, men de kan hålla sig osynliga för att de är rädda för oss människor. Vi människor kan inte ersätta djurungarnas föräldrar, så plocka aldrig upp djurunge i onödan. 
Är det uppenbar risk att ett djur ska bli skadat, till exempel överkört, kan det gå bra att flytta det till skydd. Att vår lukt skrämmer bort föräldrarna är en myt, de hittar sin unge när det är lugn och ro igen. Var noga att tvätta dig efter du tagit i ett vilt djur, de kan bära på parasiter eller sjukdomar.






BEGONIA - MYNTA - LAVENDEL - ROSMARIN



♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥