fredag, december 16, 2022

Hemlagade spjäll🍖 brrr minusgrader ute🧊:

 

RAPSOLJA användes för att steka löken i.
BONG touch of taste - flytande fond med kalvsmak användes som smaksättning.
Så mycket godare än buljong!



Jag startade med att bryna spjäll i endast 3st små lök och rapsolja och plockade ut färdigbrynta spjäll och fyllde på med nytt. När alla spjäll var klara så in i traktörpannan igen och lät löken vara kvar - i detta skede kan man plocka ur all lök om man vill detta. 


 Tjocka kamben är något lättare att arbeta med än med långa spjäll, men det funkade bra ändå!
 
Jag hällde på med både vatten och buljong - denna gång använde jag flytande fond Bong touch of taste med kalvsmak, Det hela kokas upp för att sedan puttra på svagare värme i ca 1 timma under lock.
Har man inte buljong i eller några andra kryddor i detta skede, då är det viktigare att spjällen får ligga i marinaden minst 20 minuter - nästa dag.



Stängde av spisen och hällde ut det mesta av vätskan.
Marianden - olivolja och mushroom soy. Använde måttögat,,, men ca halv dl - 1 dl olivolja och i detta en skvätt soja. Röres om.
Häll marinaden över spjällen och fördela runt. Låt ligga en stund och om du har kokat spjäll i buljong eller andra kryddor - låt då spjällen ligga längre tid i marinad minst 20 minuter - nästa dag.
Plocka ut spjällen och lägg i en form som placeras några timmar eller tills nästa dag. Jag lade lite folie över som lock och en plastpåse över och in i kylen tills nästa dag.
Ta ut formen med spjällen ur kylen och placera denna i ugnen. Gräddas på 175 gr runt 20 minuter.
Amaryllisen har även en tredje blomma som är på väg att spricka ut..
FRUKOST gene tunnbröd fibervariant LUNCH pastejmacka & fruktbricka
FREDAGENS MIDDAG fish&crisp potatis/morot och sallad
Lagade snabbt till en kålsallad som blandades ihop med gårdagens gurk- och rädissallad.
-4 kändes något varmare än -7!




TORSDAGENS
Hemlagad vegetarisk soppa som var både värmande och god i kylan.




♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥