fredag, december 16, 2022

Hemlagade spjĂ€ll🍖 brrr minusgrader ute🧊:

 

RAPSOLJA anvÀndes för att steka löken i.
BONG touch of taste - flytande fond med kalvsmak anvÀndes som smaksÀttning.
SÄ mycket godare Àn buljong!



Jag startade med att bryna spjĂ€ll i endast 3st smĂ„ lök och rapsolja och plockade ut fĂ€rdigbrynta spjĂ€ll och fyllde pĂ„ med nytt. NĂ€r alla spjĂ€ll var klara sĂ„ in i traktörpannan igen och lĂ€t löken vara kvar - i detta skede kan man plocka ur all lök om man vill detta. 


 Tjocka kamben Ă€r nĂ„got lĂ€ttare att arbeta med Ă€n med lĂ„nga spjĂ€ll, men det funkade bra Ă€ndĂ„!
 
Jag hÀllde pÄ med bÄde vatten och buljong - denna gÄng anvÀnde jag flytande fond Bong touch of taste med kalvsmak, Det hela kokas upp för att sedan puttra pÄ svagare vÀrme i ca 1 timma under lock.
Har man inte buljong i eller nÄgra andra kryddor i detta skede, dÄ Àr det viktigare att spjÀllen fÄr ligga i marinaden minst 20 minuter - nÀsta dag.



StÀngde av spisen och hÀllde ut det mesta av vÀtskan.
Marianden - olivolja och mushroom soy. AnvÀnde mÄttögat,,, men ca halv dl - 1 dl olivolja och i detta en skvÀtt soja. Röres om.
HÀll marinaden över spjÀllen och fördela runt. LÄt ligga en stund och om du har kokat spjÀll i buljong eller andra kryddor - lÄt dÄ spjÀllen ligga lÀngre tid i marinad minst 20 minuter - nÀsta dag.
Plocka ut spjÀllen och lÀgg i en form som placeras nÄgra timmar eller tills nÀsta dag. Jag lade lite folie över som lock och en plastpÄse över och in i kylen tills nÀsta dag.
Ta ut formen med spjÀllen ur kylen och placera denna i ugnen. GrÀddas pÄ 175 gr runt 20 minuter.
Amaryllisen har Àven en tredje blomma som Àr pÄ vÀg att spricka ut..
FRUKOST gene tunnbröd fibervariant LUNCH pastejmacka & fruktbricka
FREDAGENS MIDDAG fish&crisp potatis/morot och sallad
Lagade snabbt till en kÄlsallad som blandades ihop med gÄrdagens gurk- och rÀdissallad.
-4 kÀndes nÄgot varmare Àn -7!




TORSDAGENS
Hemlagad vegetarisk soppa som var bÄde vÀrmande och god i kylan.




♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥