söndag, februari 25, 2024

Rostad spik från 1800-talet:

 

Vindstilla skönt grådaskigt väder där solljuset kom allteftersom inte förens framåt eftermiddagen som det blev fullt starkt solsken.
SÖNDAGENS MIDDAG vegetarisk östra slovensk hemma-soppa en gammal soppa från 1800-talet  som åts flitigt främst östra del -  gjord på hemlagad buljong

Blev en matlåda på resten av soppan som blev över som är tänkt att bli en middag imorgon med falukorv och kanske även med 2msk kidneybönor 2 msk kikärter  och 2 msk gröna ärter.
Några matskedar Rapsolja steks med lök, ljusare delen av purjolöken, lite paprika fick det bli i och
3 st lagerblad...
Kryddas med salt och lite av varje malen svart/ krydd /vit peppar , malen spiskummin och mild paprikapulver

Hackade upp lite tomater och i en annan skål övriga grönsaker (morot, rotselleri, persiljerot, grönare del purjolök, spetskål, potatis)
När kryddorna lags sig en stund så i med 2 msk i detta fall fullkornsmjöl och rör om för att om en stund ha i lite hackade tomater, Rör om... Därefter hade jag i min hemlagade buljong.
Man kan istället ha i ca halv liter vatten med köpt buljong. kokades upp... för att sedan puttra i ca 10-15 min. Därefter plockades lagerbladen ut!

Nu är soppan redo för att ha i alla grönsaker och ca 1l vatten. Inget måste men idag ville jag ha soppspaghetti, så ca 2 bollar som rördes om. Man kan ha i denna soppa lite makaroner, men jag hade hemma soppspaghetti i skafferiet.
Hällde i ca 2-3 dl vatten ännu mera vatten.
Det hela puttrades på låg värme ca 30-45 minuter.
därefter stängdes värmen av och det hela fick stå och dra ihop sig... med tanke på pastan som behövde få svälla.

När det var matdags värmdes maten snabbt upp på nytt och slurp!



♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥