fredag, januari 06, 2023

Trettondagen

Perfekt inplanerat val  av dag för att laga soppa även om jag inte kunnat förutse vädret, så är det inte för inte januarimånad fortfarande! 

Det första jag hörde när man vaknade var några skrapande ljud efter snöröjning och en stund senare när man kikade ut var det vitt överallt, dessutom snöade det och blåste något, men ingen snöstorm även om det såg kaotiskt ut från fönstret.

Det går åt ljusare dagar väldigt långsamt och fortfarande är det då väldigt mörkt när man vaknar. Inte undra på att man gärna sover lite längre, som idag då jag vaknade något omtöcknad med inplanerad soppa i min hjärna var jag bara tvingad till att stiga upp! 

Mina mat-projekt läggs nämligen på förmiddagarna innan min dagliga tur och typ enklare göromål såsom sallader eller sockerkaksbak gör jag efter när jag har varit ute med hunden och då har jag också närapå hela kvällen på mig och gott om tid för detta.

Det blev en tomat baserad grönsakssoppa
Etapp 1... steka först tomatpuré därefter i med lök, purjolök, selleri, röd spetspaprika...
Etapp 2 i med hackade tomater få eller många och stek med allt det andra, som skall stekas med kryddor.
Dags för kryddning... lagerblad, salt och malen svartpeppar, paprikapulver, gurkmeja, bongs flytande fond 1 msk max 2 msk. ca 1-2 msk ketchup. Eftersom soppan är tomatbaserad ville jag inte ha i vilka kryddor som helst utan att de bara ger extra smak (fryst färsk basilika har jag i frysen som man kan toppa med när jag plockar fram en matlåda från frys så blir det en annan soppa längre fram en annan dag).

Etapp 3 i med Icas finkrossade tomater (min favorit) röres i. Jag brukar plocka ut lagerbladen innan jag slänger i ca 0,75 - 1 dl Quinoa tricolor men jag sket i detta och lät lagerbladen vara i eftersom jag glömde av att lägga i lagerblad lite tidigare.

Etapp 4  1 l vatten hälls och ca 2-3 rullar eller näve sopp-spagetti som jag krossar redan i påsen och blandar i soppan.


Sista etapp Gärna lite  frysta grönsaker någon grönkål och spenat - inte för många så att de tar över smaken då det är en tomatbaserad soppa. Lite broccoliris och blomkålsris också. Röres om med övriga soppan innan resten av färska grönsaker åker i... Sist hällde jag i ytterligare vatten. Allt kokades upp. och fick på låg värme puttra... och på lägsta yttterligare innan jag bedömde att nu är soppan klar så fick den stå sedan på spisen för att dra in smaker ytterligare under lock till det var dags att äta för godare soppa!

Efter bloggen väntar risgrynsgröt!
Jag äter denna med ljus sirap istället för strösocker och förståss också mjölk och kanel!
FRUKOST gene tunnbröd sista original LUNCH pastejmacka & fruktbricka blodapelsinen var verkligen jättegod!
FREDAGENS MIDDAG tomatbaserad grönsakssoppa
Blåste och snöade när vi var ute... men knappt med folk ute som trampat ned snön, så därför gick det hur bra som helst att gå utan halka och liknande. Vid ett ställe såg jag harspår - två tassar med ett tredje svanstippen.
En skön paus även om det kan vara jobbigt med snö.
Hoppas snön är snart borta så att det inte blir is och halka av det hela!


♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥