fredag, juli 17, 2020

Middag med recept och daglighet :

VÄNSTER: ICA's spjäll  HÖGER: WILLY's spareribs
I slutändan blir de bägge bra...
Jag skar av toppen för sig på de bägge spjällen och skar sedan mindre bitar... och sedan skar jag självaste benen som vanligt...
Jag har både "hackmans" och "fiskarns" kniv... Fiskarns fick jag gratis från MAT.SE för många herrans år sedan...

Dagen innan bryner/steker jag revbenen i 2-3 gula lökar... Jag brukar göra detta i 2-3 omgångar,
men denna gång lade jag i alltihop och blandade försiktigt om efter hand. Därefter hällde jag i vatten och tog 2 st kött buljongtärningar... eftersom bryningen blev hafsig... ca 1 tim 20 min  puttrades det hela. Jag stängde av spisen och lät spjällen svalna i ca 40 minuter... Därefter tappade jag ut skyn/vätskan i en annan vanlig kastrull -  för att sedan hälla i enbart  china mushroom soy SOJAN och OLIVOLJAN som marinad över spjällen... och såg till att alla spjäll täcktes av marinad.
Jag lät detta stå en stund för att sedan ta försiktigt upp spjällen och lägga över dessa i en ugnsform. Lite utav marinaden åkte ned i såskastrullen! Jag lade på aluminiumfolie först...  vilket man inte måste sedan också aluminiumfolie över som "lock" och in i kylen.
Lite utav marinaden hällde jag i "såskastrullen".

DAGEN EFTER

Ta ut spjällen från kylen och ta av "locket" och sätt in i ugnen på ca 175-200 grader ca 20 minuter.
Voilá! Färdiggrillade revbensspjäll!

... men istället sätter jag på locket med folien igen och sänker graderna till 50... tills det är matdags!

FRUKOST LUNCH


Såskastrullen! Jag startar med att sila såsen och att reducera sås/skyn genom att koka upp och sedan låta detta koka på högre värme tills skyn reduceras  i ca 30 minuter därefter ca 4 dl med vatten för att reducera igen... därefter i med grädde  och redning - ca 1-2 msk mjöl... Jag fortsätter att reducera för att efter en stund vispa ned ca 2 msk svartvinbärs gelé... Därefter hällde jag i ca 4 dl vatten igen för att späda ut den smakrika kryddningen... och reducerar igen men under vispning med tanke på att såsen är redd med mjöl... Jag smakar av och nu känns smakerna mera lagomt!
 Därefter låter jag såsen stå på mycket svag värmning tills matdags!
DUKAT STÄDAT och redo.... !




ca 1 tim 35 min  andningshål fick jag mitt i matlagningen... när jag kom in igen satte jag på färskpotatisen, fixade till salladen och mini-fruktskålen...







FREDAGENS hemlagat Grillade revbensspjäll "Polski Nina's kamben"  / Skysås med grädde och svartvinbärs gelé /färskpotatis / sallad  (salladskål krispsallad morot färsk lök) /fruktskål (druva melon päron ananas)

Mat blev över... sååå middagen är avklarad för imorgon...







♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥