fredag, december 09, 2022

Rullar köttbullar* vinterlanskap*:

 

Tungan åkte in så fort jag kom fram för att snabbt åka ut igen... avslappnad, julemys och vila!
Invigde GastroMax Mandolin som funkade fint!
Testade Mandolin! Jag hade inte tänkt ta hela gurkan men det gick som smort!
Så till dagens middag blev det lite av den skivade gurkan.
Utav resten gjorde jag en rädisa och gurksallad av - inspirerad av Beckhams son som använde just en mandolin för att göra en liknande sallad -  snabbt skaffade jag en mandolin från COOP  för 179 kr.
Imorgon tänker jag laga till en Janssons frestelse och ha till denna rädisa och gurksalladen. I salladen är det bara lite äppelcidervinäger, olivolja och en skvätt vatten.
GastroMax Mandolin som jag testade med både gurka och rädisor.



Här formas dagens middag utav de köttbullar som inte fick plats i ugnen brynte jag och gjorde långkok på - julköttbullar i gräddsås...
JULEKÖTTBULLAR
2 medelstora lökar
lite rapsolja
1 dl mjölk 3%
1 dl vispgrädde
1 dl ströbröd
2 medelstora kokta mosade potatisar
2 ägg
1,5 tsk salt
2 krm kryddpeppar
1 msk bong fond touch of taste kalvsmak
1,6 kg blandfärs

GÖR SÅ HÄR:
Skala och skär löken i bitar. Stek den mjuk i smöret, låt svalna.
Blanda löken med grädde, mjölk, potatisen och ströbröd i en bunke. Även kryddorna, Mixa slätt med stavmixer och låt svälla 10 minuter.
Blanda ner ägg!
Lägg på bakpappersklädd plåt och ställ in i ugnen i 175 - 225°C tills de är genomstekta. Låt svalna och förvara i kyl eller frys. 
Jag frös in en mängd julköttbullar. De som inte fick plats på plåten blev dagens middag.de brynte jag på spisen och hällde i vatten och gjorde långkok på och i med en liten skvätt grädde.

 




Gårdagens bakning också kvällens fika!
Årets special och favorit som jag kommer baka mera av - blåbär och apelsinsockerkaka!
Tror jag också kommer göra en tårtstubbe igen på denna... fast nästa år i januarimånad!
RECEPT åter igen på självaste kakan- scrolla nedåt i detta inlägg!
(Tårtstubben lägger jag upp igen förmodligen nästa år)
FRUKOST gene tunnbröd Original LUNCH pastejmacka & fruktbricka
FREDAGENS MIDDAG juleköttbullar lagade i gräddsås serverad med potatis/morot vid sidan salladsblad med gurka/tomat/rödbetor
FREDAGENS KVÄLLSFIKA blåbär och apelsinsockerkaka
Snö och vinter! Kramsnön från gårdagens hade förvandlats till mera blötsnö!
Väl hemma låg något julkort innanför dörren!





Uppdaterar jul i vårt hus innan snön kom! Bilder tagna innan snön!
Blåbär och apelsinsockerkaka med mindre socker
INGREDIENSER
2 ägg
0,5 dl strösocker
1tsk honung
0.5dl rapsolja
1 dl mjölk
1,5 tsk bakpulver
2,5 dl Dinkelmjöl
saften av 1 färskpressad apelsin
2 dl frysta blåbär
smör eller rapsolja och ströbröd till formen

GÖR SÅ HÄR
Vispa poröst ägg, honung och strösocker
Rör ned mjölken och sikta även i ca hälften av mjölet mixat med bakpulvret.
Pressa en apelsin och häll saften i smeten och rör om. Häll ned det sista mjölet/bakpulvret i smeten och rör om tills det blir en jämn smet. Till sist rör ned rapsoljan i smeten.
 Häll hälften av smeten i en smord och bröad form. Strö på de frysta blåbären och häll över resten av smeten.
Sätt in formen med smet och blåbär i ugn och ställ in graderna på 175 grader och gräddas ca 50-55 minuter. Ta ut och låt svalna!



ONSDAGENS vinterlanskap igen!

TORSDAGENS - snön ligger kvar!

FAVORIT I REPRIS; Blåbär och apelsinsockerkaka med mindre socker
INGREDIENSER
2 ägg
0,5 dl strösocker
1tsk honung
0.5dl rapsolja
1 dl mjölk
1,5 tsk bakpulver
2,5 dl Dinkelmjöl
saften av 1 färskpressad apelsin
2 dl frysta blåbär
smör eller rapsolja och ströbröd till formen

GÖR SÅ HÄR
Vispa poröst ägg, honung och strösocker
Rör ned mjölken och sikta även i ca hälften av mjölet mixat med bakpulvret.
Pressa en apelsin och häll saften i smeten och rör om. Häll ned det sista mjölet/bakpulvret i smeten och rör om tills det blir en jämn smet. Till sist rör ned rapsoljan i smeten.
 Häll hälften av smeten i en smord och bröad form. Strö på de frysta blåbären och häll över resten av smeten.
Sätt in formen med smet och blåbär i ugn och ställ in graderna på 175 grader och gräddas ca 50-55 minuter. Ta ut och låt svalna!


♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥