lördag, november 12, 2022

Tårtstubbe RECEPT:

FRUKOST gene tunnbröd original LUNCH pastejmacka & fruktbricka
LÖRDAGENS MIDDAG veg. soppa med panerad fisk fish & crisp 
gårdagens middag blev en dagens
Vindstilla, ljummet och inte lika fuktigt fast mörkt och dystert blev en skön avkoppling ute!


TÅRTSTUBBE

TÅRTBOTTTEN (1 apelsinsockerkaka med blåbär)
INGREDIENSER
3 ägg
0,5 dl strösocker
1tsk honung
0.5dl rapsolja
1 dl mjölk
1,5 tsk bakpulver
3,5 dl dinkel-mjöl
saften av 1 färskpressad apelsin
2 dl frysta blåbär
smör eller rapsolja och ströbröd till formen

FYLLNING
några jordgubbar ca 6 st

GARNERING
halv burk lemon curd eller hemmagjord
5 dl vispgrädde
1-2  riven chokladruta mörkchoklad 70%

GÖR SÅ HÄR
Vispa poröst ägg, honung och strösocker
Rör ned mjölken och sikta även i ca hälften av mjölet mixat med bakpulvret.
Pressa en apelsin och häll saften i smeten och rör om. Häll ned det sista mjölet/bakpulvret i smeten och rör om tills det blir en jämn smet. Till sist rör ned rapsoljan i smeten.
 Häll hälften av smeten i en smord och bröad form. Strö på de frysta blåbären och häll över resten av smeten. Sätt in formen med smet och blåbär i ugn och ställ in graderna på 175 grader och låt gräddas i ca 50 minuter. Ta ut och låt svalna!

FYLLNING
Kapa av de bägge ändarna på kakan och fyll kakan med några skivade jordgubbar. Sätt om med plastfolie och in i kylen för saftigare kaka. Låt stå tills nästa dag!

GARNERING
Vispa grädden och lägg undan ungefär hälften av den vispade grädden i en skål. Rör ned Lemon curd med den vispade grädden och fördela över fyllningen på kakan. Ta resten av den vispade grädden och fördela över lemon curd grädden på kakan.
 Till sist riv mörkchoklad med vanligt rivjärn och använd den grova sidan.
Toppa tårtstubben med den rivna mörkchokladen som dekoration.

(Om man vill dela en tårta i flera våningar. 
Låt din tårtbotten svalna helt i formen innan du tar ut den. Plasta in den och förvaras i frys tills du behöver den. När det är dags att dela den, så låt den tinas upp i rumstemperatur, men skära i den när den fortfarande är kall för att inte smulas så mycket!) 
Sista honungen åkte fram och fick stå framme en bra stund för att sedan lättare vispa denna poröst.
Här pressas apelsinen.
De frysta blåbären strös ned i smeten och resten av smeten hälls över blåbären.
Smord och bröad form med smeten och allt i i ugn!

Den färdiga kakan får svalna med bakplåtspapper över.
De avkapade kanterna blev en go' fika!
Ett tunt lager av skivade jordgubbar som fyllning överst på kakan ställs in i kyl över natt med plastfolie om för en saftigare kaka.
Vispad grädde - ungefär hälften lades åt sidan och den andra hälften vispades samman med lemon curd.
Jag tog hela burken. Det blev för sött!!!  Trots detta hade jag ändå läst att någon rekommenderade lite mindre mängd för sötman - att den perfekta mängd är ca halv burk med ca 2,5 dl vispgrädde!

Det skall bli en fika senare, så då får vi se om det blev för sött kanske inte så illa då kakan förövrigt är sparsam med det söta får vi hoppas!!!
Självaste kvällsfikat blir det en kort blogg om på farsdag imorgon och då summerar jag min tårtstubbe och om lemon curd!
Kakan som redan ser ut som en stubbe -  Dagen efter nyss uttagen ur kyl och utan plastfolie om.
Stubben garnerad med både lemon curd-grädde och vispad grädde. Mörkchokladen rivs med grov sidan för att strö över tårtstubben som dekoration!
Översta bilder - tårtstubben!
Nedersta bilder - tårtstubben inne i kyl tills fikat!

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥