tisdag, december 06, 2011

Recept ~ SOLYANKA:

Kortare info om soppan SOLYANKA:

Solyanka är en soppa som är mycket mycket poppis framförallt i Ryssland och Ukraina, men även i Tyskland, där denna rätt istället stavas "solJanka".

Ursprungligen skall den ha börjat under 1600-talet I Ukraina. Det är en syrlig soppa som indelas i 3 kategorier: KÖTT(här ingår fågel) - FISK - SVAMPRECEPT SOLYANKA: ( 4-5 pers)

I en kastrull lite rapsolja och en klick milda, när mildan smälts hälls "gurkans buljong i" och kokas.

Därefter  blandas det i och kokas upp i omgångar allteftersom ingridienserna lägges i: 2 hackade gula lökar, hackad smörgås gurka eller saltgurka ( hälften av en burk om den är på ca 500gram och i detta fall Björnekullas med mindre konserveringsämnen), hackade 4 röda tomater, 1 riven morot, 2 potatis mycket smått skuret.

Kryddning:lite mild paprika pulver, lite vitpeppar, några lagerblad (2 stora eller 4 små).

I en annan kastrull smältes liten klick milda och i denna blandas ca 300 gr smått tärnad kassler och ca 300 gram smått tärnad falukorv som steks lite lätt en kort stund, man kan skippa detta moment och lägga de tärnade kassler + falukorv direkt i Solyanka, men jag ville inte ha känslan av kokt kött.
När "köttet" är färdigt slängs denna in i Solyanka och röres om och i med ca halva burken AJVAR om den är runt 500gram... Till sist vattenmängd efter behov... smakas av och efter behov lite salt.
Detta kokas upp och skall lite lätt puttras på mycket svag värma runt 30 min.


... och här är resultatet: SOLYANKA ~ soppa, förövrigt brukar soppan garneras med en klick gräddfil/creme fraiche och en citronklyfta i. Eventuellt dill.
Servas med en brödbit till:)

... och det smakade mycket väl, sååå jag har ingridienser för att göra en omgång till, fast en annan dag;)Och under tillstälningen blev det STRÖMAVBROTT men bara i våran förening på ca 50 min.


En promenad i det tunna is och snötäcket...

Äppelkaksbit och kaffe lite senare:)Så en helt vanlig Tisdag, men i juletider, blev en mycket festlig sådan. Vi har juh i år sådant mysigt julkök och då skall man också ha det myyysigt i just köket:)

Tjing,
//HVNattBloggen:

NattaKäket: fralla med stark lagrad ost, äppelkaksbit och Te till en DVD


Efter filmen placerar sig jyckarna för varsina vilor...


... tigerbalsam för mitt ömma knä...~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
FILM: *man blev helt tagen* 

JANE EYRE (2011)


♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥