tisdag, januari 05, 2021

Då var julen bortplockad - inget Knut:

Jag städade bort allt med jul utom balkongbelysningen...
Gamla kökslampan hade gått sönder i fästet som håller upp lampan... så jag plockade fram en annan lampa från TV-rummet. Jag ändrade lite på prylarna som stod på fönster-bläcket.
TV och sovrummet var dock lätt... endast lampbyte!
KVÄLLS-FIKAT trettondagsbakelse till kaffet och  bloggar
FRUKOST gene "fibervarianten" inget jyckarna vill ha fast Titti hälsade på i morse LUNCH tysk krakauer korv  (här fick sig jyckarna nöjt en bit) Asterix har vaknat & fruktbricka
MIDDAG TISDAGENS hemlagad bolognese med bönpasta fusilli 
En något oroande tur ut som jag hade överhängande att en bale med toapapper skulle levereras... De brukar dyka upp mitt under promenaden just med telefon-ringning... spring flås och stön för att sedan får jag bära upp denna bale själv upp för trapporna med dålig plast om... men när jag kom hem fick jag syn på det finstilta att de skickar SMS först... så det var inte idag...




Jag har sökt på google och läst att de länder som firar jul ser trettonhelgen som julens avslutning, men icke Sverige med sin julgransplundring på tjugondag Knut "knutdagen" den 13 januari.

Vem är då Knut?

En dansk hertig Knut Lavard (1096-1131) som blev mördad utanför Ringstedt, Danmark den 7 januari 1131. Mördaren var kusin Magnus som såg Knut som en rival om makten efter kung Nils – Magnus far.

Knut blev helgonförklarad och när julfirandet – i slutet av 1600-talet – förlängdes med en vecka flyttades namnet Knut i almanackan från 7 till 13 januari.

Den äldsta skildringen av tjugondagsfirande kommer från forskaren Olof Rudbeck den äldre (1630-1702). Han beskriver ett "gästabudskrig" då julgästerna symboliskt "kördes ut".

Att slänga ut julgranen i samband med en så kallad julgransplundring härstammar från 1800-talets borgerliga traditioner. Den traditionen – med presenter och godis till barnen – lever fortfarande kvar, men återvinn julgranen på rätt plats förståss.

Julgransplundring har väl ändrats med åren och minskats, men de som fyller år på denna dag brukar ha julgransplundring...

måndag, januari 04, 2021

VECKA 1ny vecka med KVÄLLSFIKAT:


Det blev en skön sovmorgon, hann med tvätten även om det var knappt och akvarierengöringen är också avklarad... Kändes väldans trevligt med en bakelse till kvällsfikat efteråt med musik i bakgrunden...

FRUKOST gene "fibervarianten" LUNCH milanomacka & fruktbricka
MIDDAG MÅNDAGENS hemlagad panering vit fisk och rösti med gårdagens sallad




 

söndag, januari 03, 2021

"crumble sockerkaka" recept / sköna trista Söndag:

 

Idag körde jag en större sats... sockerkaka med citron,,, ett recept från google och på måfå fick jag till tre sockerkakor...
Jag ville göra slut på den sista ljusa sirapen och hittade också här ett recept på "kanelcrumble" som jag toppade kakan med som blev en fin fyllning.

En av de tre kakorna blev utan "crumble"... imorgon skall det bli en bakelse av denna med lite sylt och grädde... bild på detta om jag inte glömmer...
Jag fryste in lite också.
Kvällsfikat " crumble cake"  & Te



Här är tropkaret... Jag är så glad att UV-c filtret funkar såpass bra...

MIDDAG SÖNDAGENS gårdagens kålpudding med kokt potatis och sallad
Asterix tog sig en kortare tupplur under köksbordet.

FRUKOST gene "fibervarianten" LUNCH pizza-slice & fruktbricka

Jag startade Söndagen med ett bad och redde snabbt ur håret... Denna gång hade jag i balsam. 
Det var väldigt kallt och ljust ute även om dimman är framme och fuktigt... knepigt väder...
Fast härligt uppfriskande med ljuset!




lördag, januari 02, 2021

Recept "kålpudding" & januaritur ute:

FRUKOST LUNCH
MIDDAG hemlagad kålpudding som blir även en middag till imorgon...



En skön januari-promenad... Vindstilla framför allt!


Här är receptet på KÅLPUDDING lättlagat!

fredag, januari 01, 2021

NYÅRSDAGEN kort och gott:

Inga nyårslöften som vanligt utan istället upplevelse på första dagen... Lugn och ro blev det med skön sovmorgon!

 

Upplyftande med ljusare väder, fast mycket fukt i det kyliga vädret.




FRUKOST gene "original" LUNCH milano-macka & fruktbricka
 MIDDAG FREDAGENS (hemlagat) dillkött med kokt potatis

torsdag, december 31, 2020

NYÅRSAFTON & FÖDELSEDAG:

FARVÄL 2020... !!!
När mys finnes i köket - mycket hög mysfaktor*
FRUKOST gene "original" LUNCH salami milano macka & fruktbricka MIDDAG NYÅRSAFTON ingen supé men lax med citronsmak & potatisbakelser med cashew/valnötssallad
Vindstilla och strimma ljus och t om en kort stund även lite sol... men en mycket ljus dag med fuktig kyla i luften
Slappt varde här! Inga smällare!
Så här blev nyårs-dukningen!
Tänk, varken födelsedag eller nyårsstämning infanns... så blev det mer än så...
Middagen och dukningen blev festligare än vad menat!

 

onsdag, december 30, 2020

Näst sista da'n för i år:

 

"Dessert i glas" blev idag istället... mums... lite smått sliskig med nougatsås.
FRUKOST gene "original" LUNCH salami Napoli macka och fruktbricka MIDDAG enkel pytt-i-panna
Jag kände inte för ett bad idag heller, men startade dagen ändå med en dusch...
Det blev en slapp promenad där jag redde även ur håret... trassel suddet är nu något bättre med balsam och ibland även i med conditioner... under kontroll om man säger så.

Det bådar gott - inte mycket smällare idag heller... då var sista vanliga da'n för detta år avklarad för att ge sig på den allra allra sista dagen då...

tisdag, december 29, 2020

VECKA 53 närmar sig nytt år:

 



Jag tog mig ut på en två timmars promenad och trots att det regnade en skvätt var det skönt och välbehövligt... 

Nu närmar sig nyåret också och dessa gåsträckor måste noga avvägas... för jag har ingen aning om hur det kommer att smällas detta corona-nyår... 

Jag har hört någon enstaka smällare på avstånd, så än så länge är det lite mindre smällare än tidigare strax innan nyår...  

Detta med smällare oroar mig lite... Jag menar jag vill inte att det skall smälla för nära mig om man säger så.





MIDDAG TISDAGENS (hemlagat) fisk som stekt tillsammans med en rotsak och tomatgryta  och kokt potatis-1 msk ris-några frysta spenatkulor







... från "sunkiga" MÅNDAG:

Vårat torg invigde nya pizza ägare... men pizzan var verkligen inget vidare... så aldrig mera.
Jag hade uppfattat man skulle inviga denna pizzeria just i måndags... ingen bra start för pizzerian att vara så nonchalanta, känns mer som sunkiga pizzan innan som försöker värva nya kunder...

För många herrans år sedan kanske 2006-07 alltså en ägare innan var en fantastisk pizzabagare som hade en halvt inbakad pizza som hette "favorit" med ett eget recept. Jag har fortfarande inte ätit en godare pizza än "favorit" och lär tydligen aldrig mer få göra detta igen... 
Mitt råd är köp en FELIX krögarpytt och lägg in i ugnen än gynna sunkig matkultur.

Jag läste nyligen en artikel om att det blivit allt vanligare med sunkiga kebab och pizzor. Kocken som intervjuades sade att det stämmer och det beror på att det är känt att svenskar aldrig klagar...

Så jag kände inte för att blogga... en sunkig måndag och ny start på vecka blev det!



♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥