onsdag, februari 10, 2021

VECKA 6 bakning och matlagning:

 

Den färdiggräddade kakan!

Den färdiga chiasylten överst på smeten virvlas på toppen med en gaffel. Till sist in i ugnen.

Idag har jag bakat... banan havrerutor med chiasylt. 
I första bild syns de frysta jordgubbarna som puttrar med lönnsirap / bakplåtspapper blöts ned / bananmos / torra varor som blandas ned i smeten / den färdiga smeten / den färdiga sylten med chiafrön 
 Jag hittade först ett enkelt vegan-recept och fastnade främst för chiasylten.
Jag bestämde mig för att baka en gång till med ett liknande recept som jag hade nyligen. Detta recept blev både bättre och godare, men ej vegan. 


Tulpaner står för vårkänslor men också att VALENTINE'S DAY är snart här
nämligen på Söndag 14 febr.




Efter bakningen lagade jag även mat!

FRUKOST gene "original" LUNCH nybakat med färsk frukt och bär
MIDDAG ONSDAGENS kycklingcurry med ris 

Jag startade Onsdagen med ett bad... och använde ett dyrare schampo med conditioner!
Jag redde ur håret... Jag tar itu med håret som jag slarvade med i somras eftersom jag fixade mina tänder... Nu tar jag itu med håret som snart är i kapp igen!





tisdag, februari 09, 2021

VECKA 6 CHIAfrön:

Velourbyxan passade under jeansen. Varmt och gott om benen!

Jag har inplanerat att baka igen...
Denna gång tänker jag göra "jordgubbssylt - chiasylt" att ha som fyllning
i det recept jag gjorde sist... istället för blåbär. 
Chia-sylten hör egentligen till ett VEGANSKT-recept jag tänkt baka, men jag vill bli av med äggen så jag tänker testa fyllningen att ha på smeten jag gjorde sist... bild kommer,,,
Jag läser om CHIAfrön men man får inte äta dessa hur som helst... och inte för mycket.
De här fröna måste få svällas först i minst 10 minuter innan man äter. Dessutom får man inte äta för mycket... ca halv tesked i ett glas med fil 1 gång/vecka.




FRUKOST gene "fibervarianten" LUNCH salami napoli macka & fruktbricka
MIDDAG TISDAGENS köttbullar potatismos


måndag, februari 08, 2021

STATUS QUO snö is kyla :

 NY VECKA - NYA TAG!


FRUKOST gene "fibervarianten" LUNCH macka & fruktbricka
MIDDAG MÅNDAGENS lättlagad ugnsstekt lax med salt vitpeppar dill citronskivor olivolja




Jag har tvättat idag och även akvarierengöring blev avklarad...

Jag plockade fram ett par varma rejäla mjukis/velourbrallor att ha under mina jeansbyxor, får se om jag kan ha dessa under imorgon för kylan och väglaget lär väl bli månaden ut...
Jag får så stela leder i denna bitande kylan och julstädningen slarvade jag med att ta fram stegen istället hoppade jag upp på en stol... Det gör jag inte om. Jag känner att jag spänt en muskel... Voltaren hjälper... Jag är nästan helt bra... men jag skulle ha plockat fram ett par extra byxor under jeansen för ett bra tag sedan!






söndag, februari 07, 2021

Härlig söndags-promenad:

FRUKOST gene "fibervarianten" LUNCH fruktbricka & macka
MIDDAG SÖNDAGENS gryta och kokt potatis




Startade dagen med ett bad... använde Barnängens schampoo och balsam köpt i COOP på extrapris...
Funkade väldigt bra ihop... schampo & balsam... Helnöjd med Barnängen! Redde ur håret... funkade bra och även med kvalité !


Var ute ca 2 timmar... ganska vindstilla solsken som kom fram bakom moln... kylan fortsätter...




 

lördag, februari 06, 2021

Fabrikat "schysst käk" gyros kebab pizza:

 

"SCHYSST KÄK - gyros kebab köttet" är redan förberedd med kryddning/marinad och färdig när man köper denna, men jag vill ha ett väl griljerat kött - annars går det bra att endast steka eller bara ha den i ugn i ca 20 minuter också. Vi får se varthän det hela slutar - följ gärna dagens resa med "schysst käk" och här nedan följer fortsättningsvis bilder med text på det hela.

Jag startar med  "gyros kebabkött"  att förbereda i ugn redan under förmiddagen. Detta är allra första gången som jag ger mig på "schysst käk", därför är jag försiktig med att inte använda för mycket ingredienser. Utöver om jag vill använda har jag färsk  rödlök, röd paprika och tomat, även frysta champinjoner. 

 (Vi är aldrig utan olivolja här i hushållet. Det står alltid minst 1 flaska stående... främst för sallader även ibland i matlagning, men "milda margarin" då och då förhöjer ibland smaken)

 Jag smälter först milda margarin på spisen och lite försiktigt i detta så lite som mjöligt helst någon droppe inte mer än en halv tsk "china mushroom soy" ( sojan vill gärna droppa i mer än man tänkt sig)  i det smälta smöret/oljan. 

Under tiden plockar jag fram en liten ugnsform och lägger i gyros kebab köttet och saltar väldigt lite och likaså med mild malen paprika, därpå hälldes smöret med sojan över köttet. Allt rördes om för att sedan vara i ugnen på 175-200 gr i 15-20 minuter.


Efter 20 minuter tar jag ut ugnsformen med gyros kebab kött ur ugnen och rör om.
Spisen sänks till 125 gr. och jag lägger in ugnsformen igen i ugnen och låter detta vara i 20-30 minuter.

För att inte få ett alltför hårt grillat kött tar jag ut ugnsformen igen med gyros kebab köttet igen.
 Röres om lite lätt och på med ugns-folie över köttet och in i ugnsvärme igen på 50gr eftersom den inte skall ätas ännu...
... här får nu gyros kebab köttet dra in ytterligare smak av smör- krydd-kött så länge den får vänta tills nästa steg.

Jag plockade fram pizza-tallrikarna som jag diskade upp för dagen till ära.
 Pizza-tallrikarna är inköpta en gång i tiden för många herrans år sedan på IKEA.



Då bredde jag på med tomatsåsen, därefter rev jag ost som inte ingick och spred över pizzorna... även  lite rödlök och paprika. Jag är inte mycket för kebabsås så det mesta åkte över grönsakerna.
Min summering --- helt okej! Men nästa gång blir det bara pizza kit och gyros kebab kött och riven ost.
Resten skippar jag - kebabsås lök paprika istället ett extra paket kött, kanske!




Då startar min blogg som vanligt då:

-14 grader var det i natt... brrr...


FRUKOST gene "fibervariant" LUNCH mina hembakade rutor med vaniljsås och färska jordgubbar
MIDDAG LÖRDAGENS pizza kit schysst käk GYROS KEBAB KÖTT






SOLSKEN MED MINUS KLART VÄDER KLAR HIMMEL VINDSTILLA BARA NÅGON GÅNG IBLAND SOM EN VIND SVEPER FÖRBI!







fredag, februari 05, 2021

RECEPT även med VEGAN Bananrutor... :

Startade dagen med frukost, därefter satte jag igång med bakning... det blev nybakat till lunch idag!
Recept medföljes, även ett på en vegansk variant.









3 bunkar använde jag och såg så här såg det ut / blötte ned bakplåtspappret för att det skulle sitta bättre på långpannan - slapp ju diska långpannan!!! /så här blev smeten
Smeten i långpannan med bakplåtspappret/ frysta stora blåbär toppade jag kakan med / gräddas i ugn
FRUKOST gene "fibervarianten" LUNCH kaffe & nybakad kaka med vaniljsås och jordgubbar
MIDDAG FREDAGENS fiskpinnar & rotmos (kålrot - rotselleri - persiljerot - morot - potatis)

Vaniljsåsen var inte tilltänkt från början, men WILLYS säljer denna vecka 5 st för 20:-, den skall vispas innan och vispen tar lite tid förövrigt god vaniljsås. 
 Jordgubbar köpte jag på ICA 20:-  för 250 gr jättestora fina gubbar.
Stark sol på blå himmel-moln fick man leta efter - vindstilla och kallt!

torsdag, februari 04, 2021

VECKA 5 bitande kyla:

KVÄLLSKÄK (gårkvällen) toast med tomat/vitlöksröra FRUKOST fruktbricka & macka 
MIDDAG TORSDAGENS risotto

SOL & KYLA! Desto mera hemmamys*




 

onsdag, februari 03, 2021

VECKA 5 bakning och pizza på agendan:

FRUKOST gene "fibervarianten" LUNCH pizza slice & fruktbricka
MIDDAG ONSDAGENS ugnsstekt lax med dill/citron-smak och kokt potatis med gröna ärter

 



Solsken, kyla och svaga vindar bjöd dagen på,,,

... förövrigt hittade jag ett recept på muffins... efter att ha kollat runt lite så ändrade jag lite på receptet, men det blev inte vegan-receptet.

 Först skall jag ha hem varorna, så kanske fredag förmiddag till lunchen hade jag tänkt mig ha klart muffins... 

Jag tänkte även ge mig på att göra pizza... men då blir det av fabrikatet "schysst käk". Jag har hört att deras kebab är helt okej! Så jag hade tänkt mig "gyros" med fläskkött! Detta blir nog till Lördag eller Söndag... för på fredag är ugnen upptagen. Det kan bli för mycket att greja med på samma dag!

Jag har beställt gyros-pizza kit-röd lök. Vi får se vad det blir utav detta!








♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥