torsdag, mars 18, 2021

VECKA 11 ute i 2 tim / fabergé igen:

 

Det blev en tur runt ca 2 timmar... Några plusgrader och en sol bland molnen... Det blåste knappt.




FRUKOST gene "original" LUNCH fruktbricka
MIDDAG TORSDAGENS fiskpinnar med kokt potatis morot...


Här är det lilla fabergé påskägget från PRALINBODEN så liten att chokladpåsen fick inte plats... och jag köpte en påse körsbär doppade i choklad... det lilla ägget såg jättefint ut! Jag visste att påskägget skulle vara liten, men inte sååå liten!

onsdag, mars 17, 2021

VECKA 11 fabergé påskägg med vårkänslor:


BALKONGLÅDAN pärlhyacint påskliljor rosmarin
Lite byte av posters på väggarna... en Anthrax åkte också upp men är inte med i bild...
Lite mys innan och efter middagen...



Fabergé påskägg 2021 fylld med tre påsar med lite lyx-choklad. 2 påsar = chokladägg av både mörk och mjölk fyllda med GIANDUIA kräm från Milano, Italien / 1 påse = kakaotryffel från Beveren, Belgien.

... som kom på dörren idag med postnord från PARTYKUNGEN. Jag har redan ett liknande ägg från några år sedan... kände att nu var det dags igen för LYX!

Jag väntar ett till mindre fabergé påskägg fylld med annan typ av godis från PRALINBODEN, men med mera ryskt motiv, som kommer innan helgen. Nyfiken* på denna!










Startade Onsdagen med bad... valde Lernbeger stafsing schampo denna gång men skippade conditioner denna gång... Solsken och skönt ute... tog det lugnt!
FRUKOST gene "original" LUNCH fruktbricka 
MIDDAG ONSDAGENS kyckling




tisdag, mars 16, 2021

VECKA 11 čevapčiči:

 

Solen var framme idag med några plusgrader... rätt så vindstilla. 




čevapčiči - färs som blandas med pressad 1-2 vitlöksklyft, en liten rejält hackad lök, salt och malen svartpeppar, mild malen paprika (blandas inte för länge då färsen annars blir trådig)
Runt om tunn skivad morot och potatis... morot underst...  olivolja... gräddas i ca 50 min-1 tim på 175-200gr rör om potatisskivorna med morotsskivorna så de blir lika mjuk som morot underst...





FRUKOST gene "original" LUNCH laxmacka & fruktbricka
MIDDAG TISDAGENS čevapčiči

måndag, mars 15, 2021

VECKA 11 påskpyntet åkte fram i köket:

PÅSKpyntet åkte fram här i köket... 




FRUKOST gene "original" LUNCH  korv special & fruktbricka
MIDDAG MÅNDAGENS fiskbullar i dill med ris & sallad

Rått och fuktigt ute... men full solsken när jag kommer hem... 


 

söndag, mars 14, 2021

söndag söndag stroganoff igen:

TRIO OHRENSCHMALZ - Stroganoff (Live)






FRUKOST gene "original"  LUNCH bärry & fruktbricka
MIDDAG SÖNDAGENS gårdagens korv stroganoff med mos & sallad 
Jättegott med stroganoff men det dröjer nu tills nästa gång om man säger sååå...
PÄRLHYACINT dröjer ett tag till PÅSKLILJOR har allt startat lite
ROSMARIN hoppas på lite mera färg där
Startade med bad och Barnängens schampo och balsam denna gång "olivolja och aloe vera"... 
rätt så vindstilla med solsken som försvann mot slutet av promenaden...

lördag, mars 13, 2021

Från finkultur till falukorv med Stroganoff:

Falukorv Stroganoff börjar ta form... Naturligtvis var min tomatpurée slut!
Men jag hade i alla fall tomatkross och klicken ketchup... tanken var ju att även ha i tomatpurée!
Jag var tvungen att dubbelchecka mig denna gång så att det inte känns som att man lagar och äter en familjemedlem Stroganoff...




  • Biff Stroganoff är uppkallad efter en rysk aristokratisk familj som tillhandahöll egna kockar.
  • Biff Stroganoff är ett gammalt ryskt recept som finns omnämnd  i en rysk kokbok "gåva för unga hemmafruar" maträtten blev publicerad 1871.
  • 1891 vann en fransk kock, som arbetade i s:t Petersburg, en gastronomisk tävling i Paris med det förfinade receptet "stroganoffsås" och på så vis blev denna ryska maträtt en omåttligt populär internationell klassiker från finkulturen till att sprida receptet med små marginella skillnader världen om.
  • Friedrich Hollaender skrev en humoristisk politisk satirisk sång "stroganoff". Där lyriken kan läsas och översättas om man söker på google.




FRUKOST gene "original" LUNCH laxmacka & fruktbricka
MIDDAG LÖRDAGENS korv stroganoff
Jag lät ingredienserna långsamt puttra i grytan. (Det blev närapå långkok) och fick dra in smaker och kryddor utav  vitlök, lök. purjolök, lagerblad, salt och vitpeppar, champinjoner ,falukorv, ketchup, senap, krossade tomater, mjölk, grädde, Crème fraîche

Asterix brukar i normala fall alltid slicka i sig varje riskorn, men idag lämnade han en klick som för att visa - gärna mera stroganoffsås och falukorv...
Även om det var smått gråtrist ute dök det fram lite solljus mellan moln och dis... Det var smått ruggigt men kändes ändå varmt med tanke på de hemska minusgrader... Härlig tur ute idag igen!



fredag, mars 12, 2021

BAKNING på agenda:

 

här puttrar chia-sylten med frysta blandade bär / mosad banan /färdigblandad smet / innan allt skall in i ugnen för att gräddas 
Den färdiga kakan skall nu svalna för att sedan skivas till rutor




Snö med allt slask var gott som borta... Det blev en skön tur ute inkl en paus... Det var så skönt så vi tog oss en mindre tur efter pausen.


FRUKOST gene "original" LUNCH fruktbricka med lite av varje
MIDDAG FREDAGENS tjockpannkaka

Påsklilja redan redo att spricka ut...


torsdag, mars 11, 2021

VECKA 10 pärlhyacint & påskliljor:

 

Pärlhyacint och minipåskliljor... men knappt ngn jord i krukorna... kanske måste jag fylla på lite. Jag får nog kolla upp detta  i dagsljuset imorgon.

Ljungen är borta!  FÖRE och EFTER!

SNÖYRA kom med mycket SLASK! 

FRUKOST gene "fibervariant! LUNCH fruktbricka & knäckemacka
MIDDAG TORSDAGENS Bröderna Hanssons dubbelstekta strömming  med hemlagad mos och sallad


♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥