måndag, november 21, 2022

ny VECKA 47 vinterlandskap❄️

 

Julebelysningen är nu på ute på balkongen!
AMARYLLIS blommad innan advent! Jag har nog aldrig varit med om en så snabb utblomning!

S
FRUKOST gene tunnbröd fibervariant LUNCH pastejmacka & fruktbricka
MÅNDAGENS MIDDAG panerad fisk med hemlagad tomat & grönsakssoppa (upptinad fryslåda som sedan värmts)
På väg ut...  snön är här! Vindstilla och lite sol för en kortare stund.
Något ben av ngt slag,  kanske älg? ... som Asterix nosade upp!
Andra gången vi stöter på detta ben. För ett tag sedan - också den gången var det genom Asterix, men därefter såg jag inte benet mera, tänkte då ta kort för att kolla närmre, men då hittade jag inte benet.
Det kändes faktiskt skönare med mössa på*

söndag, november 20, 2022

Mys* inomhus:

 

Röda AMARYLLIS som blommar redan!
FRUKOST gene tunnbröd fibervariant LUNCH pastejmacka & fruktbricka
SÖNDAGENS MIDDAG blodpudding med lingonsylt och ett glas standardmjölk
Vindstilla med kyla!

lördag, november 19, 2022

🧊Kallt som 17 & varm soppa🔥:

Värmande tomat & grönsakssoppa!
Tomatpuré allra först i,  sedan lagerblad och lök, purjolök, stjälselleri och röd spetspaprika.
Därefter tomaterna.
 Kryddor såsom; salt, malen svartpeppar, bong touch of taste fond, basilika torrkryddan.
Därefter tomatkross (helst inte passerade tomater för de skall inte lång-kokas).och halva förpackningen med vatten i och låter lagerbladen puttra i vätskan.
Ta sedan ut lagerbladen för att därefter ha i ca 1 dl Quinoa tricolor och två nävar med pasta. Soppspagetti - plivit trade har jag hackat i påsen annars har de en tendens att flyga runt och skräpa.
Så i med grönsakerna och även kålen. Häll i ca 1l med vatten.
Frysta stora blomkåls-buketter skar jag i mindre bitar och slängde i soppan. När soppan både kokats upp och puttrar på lägre värme... hällde jag i ca 5 dl vatten för något tunnare soppa.
Därefter strödde jag över med fryst färsk basilika. Sådär allt klart och nu får soppan sköta sig självt för att dra in smaker. Ungefär ngt sådant i snabba drag!
 Smaklig måltid!

 

FRUKOST gene tunnbröd original LUNCH pastejmacka & fruktbricka
LÖRDAGENS MIDDAG  hemlagad tomat och grönsakssoppa toppad med torsk
KYLAN är här ännu kallare än igår och det blåste som 17 också!

fredag, november 18, 2022

Vinterjacka på premiär:

 

Inte alltid sitt på första parkett och dessutom blåste det kallt fastän solens strålar låg mot oss, sååå iväg på nästa paus istället!
Mer avkopplande paus av lugn och ro, även premiär för vinterjackan på!
FRUKOST gene tunnbröd original LUNCH pastejmacka, smoothie (endast havregryn och fiber havregryn med mild naturell grekisk yoghurt) & fruktbricka
FREDAGENS MIDDAG  panerad flundra - så där
Hädanefter blir det enbart favoriten fish&crisp.

Senare ikväll blir det en enkel burgare med surdegsfralla, bostongurka, senap, några tunna smått skurna skivor stjälkselleri, ketchup, majonnäs, salladsblad och toppad med tomat.
Till detta serveras en saftig kålsallad med riven gurka och röd spetspaprika.
Joxat ihop igen en kålsallad med riven gurka och rös spetspaprika för att ha senare till en kvällsburgare.
Skiva eller skär kål tunt, därefter i med väldigt lite salt och rör om med gaffel - därefter ca 3 msk olivolja och rör om - därefter 1 tsk äppelcidervinäger och rör om - en skalad kokt potatis som mosas i - sist riv en bit gurka med skal på och rengör skalet noggrant innan och rör om och en bit hackad röd spetspaprika och rör om.

torsdag, november 17, 2022

VECKA 46 kylan damp ned:

 

Kylan damp ned snabbt! +4 kändes när vinden drog förbi och solsken gav inte värme.
Till slut kom vintern och kylan med denna!
Mot slutet av turen längtade man allt in till värmen! Dags för vinterjackan!




FRUKOST gene tunnbröd original LUNCH pastejmacka & fruktbricka
TORSDAGENS MIDDAG blodpudding med lingonsylt & standardmjölk

onsdag, november 16, 2022

i Vecka 46 bak i tid och fram i tid:

 

Gårkvällens fika! 
Sista hembakta apelsin-sockerkakan upptinad från frys toppad med två after eight mintchoklad som fick smälta i ugnen ca 5-10 min! Helt okej! Funkade!
Joxat ihop en kålsallad med riven gurka igen för att ha senare till en mini-macka.
Skiva eller skär kål tunt, därefter i med väldigt lite salt och rör om med gaffel - därefter ca 3 msk olivolja och rör om - därefter 1 tsk äppelcidervinäger och rör om - en skalad kokt potatis som mosas i - sist riv en bit gurka med skal på och rengör skalet noggrant innan och rör om. 
TISDAGENS MIDDAG fiskbullar i dillsås
FRUKOST gene tunnbröd original LUNCH pastejmacka & fruktbricka
ONSDAGENS MIDDAG ugnskotlett med kokt potatis / morot

Har köpt blodpudding som blir middag på både imorgon och fredag, eftersom vi måste ha mjölk till,
så får då även slut på mjölkpaketet!
Så till helgen skall jag laga soppa - grönsaks- och tomatsoppa med lite andra kryddor...
Så en kort bloggpaus på detta då...
En hungrig skata från en annan dag, men som såg så fin ut att bilden åkte in i bloggen idag istället!
Skön tur ut och avslappnad med standardpaus!


Från SÖNDAGEN

söndag, november 13, 2022

FARSDAG tårtstubbe :

 

Så här blev fikat med gott kaffe! Nyöppnad franskrostad Arvid Nordquist Classic blev extra gott!
Det råkade bara falla in att öppna ett nytt paket, sedan gårdagen för att vara mera exakt.
Om jag gör tårta igen blir det en halv burk lemon curd med 2,5dl vispgrädde även om det mindre eller osötat tog bort lite sötma. Denna tårta kommer jag nog baka igen! Den var god i vilket fall som helst!

Här är länk till mitt förra inlägg om man inte vill scrolla för Tårtstubbe recept:
 TÅRTSTUBBE recept


Så här ser man ut om man bakar tårta! 
Vaknade något omtöcknad... sov något sämre i natt även om det var god sömn.
Är nu i bloggandets stund nybadad, något fräsch och kastat av mig tårtbakningen.
Jag kan ta det lugnt idag för till middag blir det hemlagad kålpudding som står i kylen i en fryslåda för att tinas upp, så bara värmas upp i ugnen är det tänkt!
Förövrigt hinner jag lägga mera tid på veckans matplanering! 






lördag, november 12, 2022

Tårtstubbe RECEPT:

FRUKOST gene tunnbröd original LUNCH pastejmacka & fruktbricka
LÖRDAGENS MIDDAG veg. soppa med panerad fisk fish & crisp 
gårdagens middag blev en dagens
Vindstilla, ljummet och inte lika fuktigt fast mörkt och dystert blev en skön avkoppling ute!


TÅRTSTUBBE

TÅRTBOTTTEN (1 apelsinsockerkaka med blåbär)
INGREDIENSER
3 ägg
0,5 dl strösocker
1tsk honung
0.5dl rapsolja
1 dl mjölk
1,5 tsk bakpulver
3,5 dl dinkel-mjöl
saften av 1 färskpressad apelsin
2 dl frysta blåbär
smör eller rapsolja och ströbröd till formen

FYLLNING
några jordgubbar ca 6 st

GARNERING
halv burk lemon curd eller hemmagjord
5 dl vispgrädde
1-2  riven chokladruta mörkchoklad 70%

GÖR SÅ HÄR
Vispa poröst ägg, honung och strösocker
Rör ned mjölken och sikta även i ca hälften av mjölet mixat med bakpulvret.
Pressa en apelsin och häll saften i smeten och rör om. Häll ned det sista mjölet/bakpulvret i smeten och rör om tills det blir en jämn smet. Till sist rör ned rapsoljan i smeten.
 Häll hälften av smeten i en smord och bröad form. Strö på de frysta blåbären och häll över resten av smeten. Sätt in formen med smet och blåbär i ugn och ställ in graderna på 175 grader och låt gräddas i ca 50 minuter. Ta ut och låt svalna!

FYLLNING
Kapa av de bägge ändarna på kakan och fyll kakan med några skivade jordgubbar. Sätt om med plastfolie och in i kylen för saftigare kaka. Låt stå tills nästa dag!

GARNERING
Vispa grädden och lägg undan ungefär hälften av den vispade grädden i en skål. Rör ned Lemon curd med den vispade grädden och fördela över fyllningen på kakan. Ta resten av den vispade grädden och fördela över lemon curd grädden på kakan.
 Till sist riv mörkchoklad med vanligt rivjärn och använd den grova sidan.
Toppa tårtstubben med den rivna mörkchokladen som dekoration.

(Om man vill dela en tårta i flera våningar. 
Låt din tårtbotten svalna helt i formen innan du tar ut den. Plasta in den och förvaras i frys tills du behöver den. När det är dags att dela den, så låt den tinas upp i rumstemperatur, men skära i den när den fortfarande är kall för att inte smulas så mycket!) 
Sista honungen åkte fram och fick stå framme en bra stund för att sedan lättare vispa denna poröst.
Här pressas apelsinen.
De frysta blåbären strös ned i smeten och resten av smeten hälls över blåbären.
Smord och bröad form med smeten och allt i i ugn!

Den färdiga kakan får svalna med bakplåtspapper över.
De avkapade kanterna blev en go' fika!
Ett tunt lager av skivade jordgubbar som fyllning överst på kakan ställs in i kyl över natt med plastfolie om för en saftigare kaka.
Vispad grädde - ungefär hälften lades åt sidan och den andra hälften vispades samman med lemon curd.
Jag tog hela burken. Det blev för sött!!!  Trots detta hade jag ändå läst att någon rekommenderade lite mindre mängd för sötman - att den perfekta mängd är ca halv burk med ca 2,5 dl vispgrädde!

Det skall bli en fika senare, så då får vi se om det blev för sött kanske inte så illa då kakan förövrigt är sparsam med det söta får vi hoppas!!!
Självaste kvällsfikat blir det en kort blogg om på farsdag imorgon och då summerar jag min tårtstubbe och om lemon curd!
Kakan som redan ser ut som en stubbe -  Dagen efter nyss uttagen ur kyl och utan plastfolie om.
Stubben garnerad med både lemon curd-grädde och vispad grädde. Mörkchokladen rivs med grov sidan för att strö över tårtstubben som dekoration!
Översta bilder - tårtstubben!
Nedersta bilder - tårtstubben inne i kyl tills fikat!

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥