måndag, maj 08, 2023

Ny VECKA 19 solkänslor:

Solen sken och vinden blåste med 18 +. Det gällde at ha luvan på när man inte befann sig i lä. 
Lugna måndag!
Makrill blev det till middag serverad med spenatstuvning eller lingonsylt.
Makrillen som blev över blir en kvällsmacka med en liten sallad en stund senare.
Runt lunchtid!

 

söndag, maj 07, 2023

Solglädje & sopp-planer:

 

Solsken idag igen med lite värme... jättehärligt!
Nästa mat-projekt längre fram... sommarsoppa. Jag tänkte göra med kyckling i... så jag har börjat redan memorera lite och kollar recept på google för tips - tillsammans med min sopplagning.
Första gången tänker jag inte ha hel kyckling utan istället bröstfilé som kokas i lagerblad pepparkorn lök morot och persiljestjälkar och lite utav buljongvattnet lägga undan och kycklingen för att nästa dag hackas upp i bitar med buljongen slängas i soppan som jag tillagar. Ungefär något sådant.
Inget nästa vecka för nu måste det ätas lite ur frysen också.



Kvällsfikat blir en nybakad blåbär och apelsinsockerkaka!

FRUKOST gene tunnbröd  original LUNCH pastejmacka & fruktbricka
SÖNDAGENS MIDDAG hemlagad kålpudding med rödbetor och potatis/morot
uppvärmd från fryslådan

fredag, maj 05, 2023

Dags att byta ut växter:

Jag har lagat tomatbaserad soppa med persiljeköttbullar och fryst in lite också. Nu är frysen fylld!
Persiljeköttbullar som inte fick plats i soppan åkte in i ugnen. Jag fryste in!
Balkonglådan med två ljung och en pärlhyacint med lite Myntaskott här och var som växer, som skall ersättas med nya växter kanske redan nästa vecka! 

FRUKOST gene tunnbröd  LUNCH pastejmacka & fruktbricka
FREDAGENS MIDDAG hemlagad tomatbaserad soppa med persiljeköttbullar




Solsken fast ändå lite kyligt och blåsigt. Härligt ute blev det ändå! Få folk ute så det blev en skön paus vid ankdammen.


 

onsdag, maj 03, 2023

mitt i VECKA 18 solsken med ännu mera vitsippor:

 

Ännu mera vitsippor! Ännu mera vitare idag! Ännu mera solsken också!!!
FRUKOST gene tunnbröd  LUNCH pastejmacka & fruktbricka
ONSDAGENS MIDDAG fish & crisp koktpotatis och gurksallad
MAT FRÅN ANDRA DAGAR
Lax med stuvad spenat var sugen på spenatstuvning funkade till laxen/blåbär och apelsinsockerkaka/tonfisksallad/hemlagad tomatbaserad soppa med persiljeköttbullar



söndag, april 30, 2023

VALBORG:

 

VALBORGSBRASA//MAJBRASAN!
Lagade till en Janssons frestelse igår som vi åt idag... mycket godare dagen efter!



Efter bloggat blir det en nybakad Blåbär och apelsinsockerkaka!
FRUKOST gene tunnbröd fiber LUNCH pastejmacka & fruktbricka
SÖNDAGENS MIDDAG Janssons frestelse med en sallad
Gott med en coca cola zero - favoriten - eftersom den inte är så söt i smaken och kolsyran river.
Nytvättat hår!

 Blåste idag också... sol bakom moln kom fram då och då med lite kyla. blev en härlig tur ut ändå med lite miljöombyte, en annan stig om man säger sååå dååå...



fredag, april 28, 2023

VECKA 17 vitsipporna i full blom:

FRUKOST gene tunnbröd fiber LUNCH pastejmacka & fruktbricka
FREDAGENS MIDDAG  currygryta med fläskgrytbitar och grönsaker serverad med fullkornsris/quinoa tricolor
Solglasögon på och av!
Solen var framme! Perfekt för att borsta päls!
Borstade pälsen ute, så här är Asterix efteråt!
Vitsippor här och var - vitare och vitare för var dag!

 

Lagat till en god currygryta och till detta en fullkornsris/quinoa tricolor.
Blev över mat så det blev en fryslåda.

torsdag, april 27, 2023

VECKA 17 sjutton oxå va kallt:

 

Härligt med solsken även om det var kallt ute!
Med Valborg om hörnet så blir det Janssons frestelse och Första maj ugnsstekt lax!

FRUKOST gene tunnbröd fiber LUNCH pastejmacka & fruktbricka
TORSDAGENS MIDDAG hemlagad soppa med toppad med torsk

Balkonglådan med myntan som bara tar sig uppåt! Pärlhyacint! 

onsdag, april 26, 2023

i VECKA 17 nybadad Asterix:

En nybadad Asterix som nyss ätit sin mat och börjar bli torr i pälsen!
FRUKOST gene tunnbröd fiber LUNCH pastejmacka & fruktbricka
ONSDAGENS MIDDAG blodpudding med lingonsylt och mjölk
Bakat idag igen!
Blåbär och apelsinsockerkaka med mindre socker
INGREDIENSER
2 ägg
0,5 dl strösocker
1tsk honung
0.5dl rapsolja
1 dl mjölk
1,5 tsk bakpulver
2,5-3 dl Dinkel fullkornsmjöl
saften av 1 färskpressad apelsin
2 dl frysta blåbär
smör eller rapsolja och ströbröd till formen

GÖR SÅ HÄR
Vispa poröst ägg, honung och strösocker
Rör ned mjölken och sikta även i ca hälften av mjölet mixat med bakpulvret.
Pressa en apelsin och häll saften i smeten och rör om. Häll ned det sista mjölet/bakpulvret i smeten och rör om tills det blir en jämn smet. Till sist rör ned rapsoljan i smeten.
 Häll hälften av smeten i en smord och bröad form. Strö på de frysta blåbären och häll över resten av smeten.
Sätt in formen med smet och blåbär i ugn och ställ in graderna på 175 grader och gräddas ca 50-55 minuter. Ta ut och låt svalna!
Det blev en härlig tur ut, något blåsigt och kyligare var det idag. Knappt med sol som låg bakom moln, först framåt eftermiddagen som solen kom fram då och då.

 


♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥