TISDAGENS MÅLTID: /kycklingklubba/gröntmos/äppel+päronbit/PressGurka/
Vädret var vindstilla med lite duggregn och runt +10 grader.
En härlig uppfriskande promenad blev det.
Hemma igen... byter om till pyjamasen... i bara tunkan:
"Gammeldags ugnsäpplen" -- hade allt hemma för att göra en...
Minimängd: 2 pers + en bit var till jyckar/kan räcka även till 4 pers om man inte har 3 jyckar/
Gräddas på 175-200 grader ca 45 min
Bottenlagret: Smörja minformen med rapsolja/ströbröd(denna gång av märket WASA)
1:a lagret: 4st skalade+skivade i större bitar
2:a lagret: ströbröd några matskedar /kanel några matskedar/strösocker (1-3msk)/1-2 nävar fiberhavregryn/liten svag strimla direkt ur flaskan över med ljus-sirap (troligtvis ca 1 msk ungefär/
3:e lagret: 4st äpplen skalade och skivade i lite större bitar
Överst: ströbröd (ngra msk/) /kanel/ (lite strösocker +ljusa sirap(skivat i bitar milda överst/
(strösocker/ljus sirap kan uteslutas helt eller väldigt liten dosering)
Inför nyårhelgen blir det bara några stycken after eight mintsmak över.
PRESSGURKA hållbarhet runt 1vecka, men 10 dgr max
7 st skalade skivade med osthyvel
äpelcidervinäger runt 1/2 DL och vatten på detta ca1 dl - 2 dl
lite salt och för bättre smak persilja 1tsk-1msk)
I en större bunke/skål och pressas med några mindre tallrikar/skålar/dessertskålar/ i mitt fall 5 mindre skålar... och på detta som lock plastfolie/
Dagen efter kan man givet lägga över PressGurkan i glasburkar. Jag har 2st mindre tomma/diskade/rena glasburkar med lock sparade- inför nyårshelgen.
Tror hållbarheten kanske kan bli något längre i glasburk med lock. Det märker man.
Sista kaffekoppen inför natten till blogginlägget.
EFTER BLOGGEN: kort vila i reclinerfåtölj/film/gammeldags ugnsäpplen/Te/