Jag började kl 12.00 och färdig ca kl 12.45:
Här är det blandfärs för min del då om man vill ha något annat går detta bra också och beräknat på ca 4 pers:
En enda vitlöksklyfta pressas ut:
Här pudras ytan av mald mild paprika och kryddningarna gör jag på botten för att ha koll på hur mycket jag lägger i, locket kan ju ramla av och hela pulvret åka ut eller något annat konstigt:
Mald svartpeppar på ytan, inte för mycket:
... saltet... jag har täckt ytan... bedömning: ca 1/2-1 tesked, inte mera.
Jag tvättar händerna i ljummet vatten och det blir då lättare att snabbare blanda ingridienserna väl:
Jag rengör händerna i ljummet handen innan jag formar i långa ojämna former, små eller större, en smaksak. Detta är en delikatess pågrund av att mängden är viktig i och att den blandas väl, men inte för mycket... det skall vara lite av allt. Medans köttbullarna blir vardagsmat pågrund av att mängden inte störs.
Läggs i en ugnsform med olivolja och innan detta läggs i ugnen vänder jag på "čevapčiči" så att lite olivolja kommer på ytan inte så noga, en smaksak där om man vill ha de saftigare.
Det hela är i ugnen på svag värme 100 grader ca 2 timmar och kolla till ugnen någon gång är bra. Ifall att detta är klart innan, så kan detta stå kvar på värmeugn för att hålla detta varmt.
Kokta potatisar som är delade på mitten... kokas upp på 12:an. Och sedan sänks till 2:an på svag värme.
Här är salladen redo och är nu i kylen:
1 rivet äpple
skurna tomater (2st mindre)
liten bit isbergssallad
2 mindre morötter rivna
Innan maten blandas salladen väl med:
ca 2-3 matskedar olivolja för sallad
ca 1/2-1 tesked salt
Ca 1 matsked av honungsäppelvinäger... annan vinäger gärna mindre om man inte vill ha ättiksmak.
4 stycken salladsskålar står redo:
Naturligtvis kan man skära potatisen i bitar bredvid "čevapčiči" och på detta vis kanske få klyftpotatis till, men de flesta är väl bevandrade med klyftpotatis, men vår spis och ugn är liten, men kokt potatis duger då.
Och Tjolöholms STORSTUGANS PEPPAROTSSOPPA görs strax innan gästerna kommer den skall blandas snabbt och väl och inte kokas för mycket, passande förrätt, men smaksak där givetvis... högst en kvart om man gjort denna några gånger.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Förövrigt efter bloggningen tar jag det lugnt tills kl 14.30 och då påbörjas påklädningen och sådant där. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Gert matar hundarna som 3... och Nellie äter fint och vispar til och med tassen efteråt i skålen... matte bråkar denna hund gärna med.
Jag tar hand om gammelhunden, som strax fyller 15 år och idag äter Janine upp sin mat till hälften, resten hon får hon sedan, några små blodpuddingsbitar med uppmjuknat hundfoder och några frollic från ICA kvantum och någon lite knäckebrödsbit med smör på.