tisdag, juli 19, 2011

Malarnas Paradis:




GÄST BLOGGAREN I GRYNINGEN:
Gert Vilhelm von Brömssen


ÄMNE: 
AKVARIET




Gert har bloggen  "The GoatLord" , men den uppdateras mycket sällan.

Denna gång handlar det om akvariet.








Akvariet är på 132 liter och här ryms 4 st Ancistrus, runt ca 10 st guppys, 5 st vanlig pansarmal och 4st fläckig pansarmal.  Detta gör att akvariet hålls renare än någonsin och malarna trivs i detta akvariet av någon anledning.

Gert är mycket glad åt att han fått ett  yngel som är en vanlig pansarmal, vilket är lite ovanligare att kunna få på. Jag fick ingen bild på den lilla pansarmalen eftersom det är svårt när den ligger och gömmer sig någonstans.



Vanlig Pansarmal:




Vanlig pansarmal & fläckig pansarmal:






















-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



VÄDRET:

Medans det regnar undersöker jag kameran lite närmre för att få lite olika bilder och inställningar... under tiden vilar Gert.


Efter detta kvicknar Gert till och är pigg här bredvid mig som dessutom frågar mig om vi måste sova?
- Näää, svarar jag, för vi har inga åtaganden.













































Det börjar gå mot tidig morgon och faktiskt lättar vädret och även himlen... och nu slappa här i fåtöljen med surfning  efter bloggen... så God Morgon för en gångs skull,

//Harriet & GästBloggaren








----------------------------------------------------------------



Några snygga skrivbordsbilder från GästBloggaren:


























~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
MUSIK:


Och lite SmoothJazz från GästBloggaren till det smattrande regnet... skönt jazzlirs smatter till gryningsregnet:
 






































NattBloggen:























Gert tog disken mellan varje rätt och så här blev detta... efteråt när allt var klart:























Eftersom vädret var fint tog vi oss en längre tur och det var skönt så här på kvällen. Vindstilla och  ca +18.

















måndag, juli 18, 2011

RECEPT: čevapčiči - den kryddade färsen


(4 pers)

Kryddad färs:

1kg blandfärs (i mitt fall blandfärs)

SMAKSÄTTNING:
ca 3msk mild mald paprika - ca 3st pressade vitlöksklyftor

Krydda:
knappt 1/2 tsk salt - knappt 1/2 tsk mald svartpeppar

Händerna tvättas och vidröres inget annat än färsen; röres om och knådas lätt, men ändock så att de olika kryddorna och smaksättningarna blir inte för fint men medel fördelade för att med en gång formas snabbt mellan 1 hand eller 2 händer, liknande engelska U-båtar.




































Gräddas på ca 175 grader (låt säga ca 1 tim... ) i en ugnsform med  i mitt fall lite rapsolja ... brun färg skall denna ha... jag har inte vänt på färsbitarna, men det kan man göra om man vill efter ca 30 min...






















Den färdig köpta 2 påsar 500gr (4pers) bandspaghetti i mitt fall pappardelle kokas upp snabbt för att sedan var under kortare tid på mycket svag högst på 2:an och måste röras om någon gång om man vill ha denna mjuk. Sedan stängs plattan av och pastan står kvar på plattan för att återanvända sig av värmen.

De kryddade färs U-båtarna kan placeras ut på ett fat och inte direkt på en platta utan lite vid sidan av för att hålla sig ljummen.



















Sallad:  kokade samman tomat, brysselkål, morot, thai fryst grönsaksblandning, röd lök
... och jag gjorde även en kall sallad av färsk riven vitkål och ett rivet äpple i deta blandade jag pytte med salt, äppelcidervinäger och olivolja (jungfru/virgin)

Allt detta lades i en liten skål och SLUTLIGEN för att återvinna och för dessutom bättre smak använde jag mig av spadet från den kryddade färsen med en mindre slev i varje skål/pers en enda gång.




















Kaffet och te och kopparna står klara för en efterrätt:

(4pers)
FruktDessert:
2 bananer skalade och i skivor + vattenmelon  där det gröna skalet skärs bort och skärs i bitar
Detta placeras i dessertskål /pers

Dekorering och för smakens skull: creme fraiche som blandas med russin detta kan röras om med hela desserten eller placeras som klickar; I detta fall har jag valt röd vattenmelon klick och bananklick och creme fraicheröran klick.



















Dukat och klart. Köksdörren är tillfälligt stängd eller rättare sagt står på glänt. Och nu har jag bloggat av mig. Smaklig Måltid!
























Här är jag men inte riktigt nyligen utan mit i röran i matlagning för att fixa ut bilder:)

Hej så länge/srečno,
//Hariet


P.S skulle något bli över blir detta nattakäk alternativt hundmat eller så blir inget över...













~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
MUSIK:
 



















Måndagens:



VÄDRET: + 20, sol och svagare vindar

Jag vaknade så smått idag av min dagstablett och en antydan om att jag borde stiga upp om någon liten stund.
Somnade på studs och sov gott fram tills runt kl 11.30 inte exakt så noga.

Bäddar snabbt till sängen och klär på mig direkt... lite ljusare stass föll valet på.

Gert tog idag jätteglad i hågen några kort på mig och ville ha någon annan vinkel också.

Ingen mat är på... för den mat som blir idag blir ca 1-2 tim innan gäst kommer hit.

Måndagens Måltid skall jag helt stå för idag. Middag: čevapčiči & bred färsk bandspaghetti "pappardelle" 500 gr /4 pers. /Sallad: inget bestämt ännu / Efterrätt: skivad banan & vattenmelon som senare skall få en blandning av creme fraiche/russin vid sidan om som blir dekoreringen

... en slappa och vila innan jag sätter igång... och Måndagen blir lite matbilder och recept:) för femte elfte gången;)

Srečno,
//Harriet

















~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
MUSIK:





NattBloggen:



Stämningen är något sömnigt här. +15 här i natt. Helt vindstilla och lugnt ute.

Lite RäkChips blev det till TV:



















... och för en stund sedan blev det en varsin knäckemacka till Te:















... God Natt,
//Harriet

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥