måndag, juli 18, 2011
RECEPT: čevapčiči - den kryddade färsen
(4 pers)
Kryddad färs:
1kg blandfärs (i mitt fall blandfärs)
SMAKSÄTTNING:
ca 3msk mild mald paprika - ca 3st pressade vitlöksklyftor
Krydda:
knappt 1/2 tsk salt - knappt 1/2 tsk mald svartpeppar
Händerna tvättas och vidröres inget annat än färsen; röres om och knådas lätt, men ändock så att de olika kryddorna och smaksättningarna blir inte för fint men medel fördelade för att med en gång formas snabbt mellan 1 hand eller 2 händer, liknande engelska U-båtar.
Gräddas på ca 175 grader (låt säga ca 1 tim... ) i en ugnsform med i mitt fall lite rapsolja ... brun färg skall denna ha... jag har inte vänt på färsbitarna, men det kan man göra om man vill efter ca 30 min...
Den färdig köpta 2 påsar 500gr (4pers) bandspaghetti i mitt fall pappardelle kokas upp snabbt för att sedan var under kortare tid på mycket svag högst på 2:an och måste röras om någon gång om man vill ha denna mjuk. Sedan stängs plattan av och pastan står kvar på plattan för att återanvända sig av värmen.
De kryddade färs U-båtarna kan placeras ut på ett fat och inte direkt på en platta utan lite vid sidan av för att hålla sig ljummen.
Sallad: kokade samman tomat, brysselkål, morot, thai fryst grönsaksblandning, röd lök
... och jag gjorde även en kall sallad av färsk riven vitkål och ett rivet äpple i deta blandade jag pytte med salt, äppelcidervinäger och olivolja (jungfru/virgin)
Allt detta lades i en liten skål och SLUTLIGEN för att återvinna och för dessutom bättre smak använde jag mig av spadet från den kryddade färsen med en mindre slev i varje skål/pers en enda gång.
Kaffet och te och kopparna står klara för en efterrätt:
(4pers)
FruktDessert:
2 bananer skalade och i skivor + vattenmelon där det gröna skalet skärs bort och skärs i bitar
Detta placeras i dessertskål /pers
Dekorering och för smakens skull: creme fraiche som blandas med russin detta kan röras om med hela desserten eller placeras som klickar; I detta fall har jag valt röd vattenmelon klick och bananklick och creme fraicheröran klick.
Dukat och klart. Köksdörren är tillfälligt stängd eller rättare sagt står på glänt. Och nu har jag bloggat av mig. Smaklig Måltid!
Här är jag men inte riktigt nyligen utan mit i röran i matlagning för att fixa ut bilder:)
Hej så länge/srečno,
//Hariet
P.S skulle något bli över blir detta nattakäk alternativt hundmat eller så blir inget över...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
MUSIK: