lördag, januari 15, 2022

Lördag igen och Till havs:

Kommer bli både intressant och spännande att fortsätta senare ikväll med den spanska krim-serien "till havs" har nu sett lite mer än hälften av serien. Mycket intriger på lyxkryssaren.

Jag har ägnat denna förmiddag åt soppa! Här åkte köttbullarna i. För att få mera djup åt soppan så började jag med at steka mjukt... lök, ljus del av purjon, liten röd paprika bit, blekselleri, lite kål med 2-3 lagerblad som plockas ut efter ca 15 min. Därpå 2 dl vatten som halkoks och halvstek med flytande bong buljong, några grönsaker och sist 8 dl vatten med  resten av grönsakerna som kokas upp och puttrar runt 20 -30 min för att sedan ha i köttbullarna som till sist puttrar på svag värme...
Soppan är färdig!

FRUKOST: gene "original" LUNCH: pastejmacka & fruktbricka CITRONVATTEN ny påfyllning med vatten i tillbringaren - denna gång med citroner
MIDDAG LÖRDAGENS soppa med köttbullar

Här är en gammal bild... men till kvällen blir det lite grekisk yoghurt med frysta blåbär i ibland även ngn matsked havregryn i... snabbt och lätt!

Grått med svag vind och barmark blev en skön lördagstur ut...



LITE BLANDAT med dagar som varit nedan... kloklippt blev Asterix också och jag hann även borsta tänderna på honom med bara vatten inget annat.


Så här såg det ut i Tisdags... vitt!



Torsdagens tjockpannkaka

måndag, januari 10, 2022

VECKA 2 alta mar till havs high seas :

 NY VECKA med måndagskänslor

Denna spanska krim-serie (netflix) till havs i hela 22 delar inspelad runt 2018-19 och 20, där serien avbröts och kortades ned och blev till 3 säsonger istället för 4 säsonger.
Den verkar vara såpass bra att jag lånat några bilder från nätet för att läggas ut här,
En serie som jag rekommenderar! Då har jag bara nyss påbörjat denna... påkostad och snyggt filmad!





Solen var mestadels framme förutom då den skymdes bakom moln Vindstilla och kyligt, men ändå värme från solens strålar. Härlig tur ut blev det idag!


FRUKOST: gene "fiber" LUNCH: ostmacka & fruktbricka med "twist"
MIDDAG MÅNDAGENS frasig firre med kokta grönsaker och potatisbakelse
Jag måste bli av med bakelserna och jag ångrar lite att jag köpte denna ekonomiförpackning. 
Det blir för mycket bakelser helt enkelt!



lördag, januari 08, 2022

Juleskräpet är nu väck:

 


Så då är juleljusen borta! När man plockar fram heter det julpynt och nu är det skräp och skall bort.
En ljusslinga kasserade jag där över hälften av ljusen slocknat...



Kotletter i långkok... för att göra mig av med grönsaker såsom selleri och purjlök.
En enkel gräddsås blev det av självaste koket...
Fuktigt med lite halkig slask... en härlig tur ut blev det med något varmare grad och vindstilla fastän lite dropp från träd. 
FRUKOST: gene "fiber" LUNCH: pastejmacka & fruktbricka 
MIDDAG LÖRDAGENS kotlett sås och ris med lite fräscht grönt på tallriken

fredag, januari 07, 2022

Fortfarande VECKA 1:

FRUKOST: gene "fiber" LUNCH: macka & ägg & fruktbricka 
MIDDAG FREDAGENS gårdagens soppa med bönmix



Sista del skall ses av den franska krim-serien LE CHATAL.. Nästa serie blir nog en spansk krim-serie "Till havs" med hela 3 säsonger,
Slaskig och fuktig promenad och det droppade ned från här och var... försökte korta ned turen lite. Förövrigt en skön sådan med väldigt lite folk dessutom.
Det blev en mini bensträckare utan koppel för Asterix denna gång.

torsdag, januari 06, 2022

13dagen:

Ägnade förmiddagen åt att laga till en soppa som blev Ljuvligt god!
Jag startade med att rulla köttbullarna, som innehöll salt och svartpeppar, creme fraiche, ströbröd, lök, persilja och ett ägg. Därefter ställdes kötbullarna in i kylen. Under tiden stekte jag lök, en bit ljusa delen av purjolök, stjälkselleri, röd paprika och tomater som jag ändå behövde bli av med. I hade jag 2-3 lagerblad som plockades ut efter en längre stund för att inte få för mycket smak av denna, Salt och peppar, Bong- kalvfond en liten klick, I med ca 2 dl vatten, Därefter resten av purjon den mörkare del, morot, resten av selleri, persiljerot, potatis ch ca 1 msk ris i och 8 dl vatten,och frysta grönsaker - broccoli någon näve - spenat 2 -3 kulor och en näve grönkål som Kokas upp och sänk för detta fick puttra ca 30 min först därefter lade jag i köttbullarna som fick kokas samman och puttras på låg värme och dra åt sig smaker och dofter.

Lite senare ikväll blir det årets första semla...

Det sista julpyntet i lägenheten som är kvar.

Imorgon slipper jag laga middag och skall då plocka bort julpynt i både sovrummet och TVrummet istället är det tänkt. Köket är redan bortplockat! Meningen är att ta i vanlig ordning balkongen sist!
Jag har fram tills tjugondag Knut på mig att plocka bort balkongen... kanske blir det på självaste Knutdagen då.

FRUKOST: gene "fiber" LUNCH: macka & fruktbricka med lite "twist"
MIDDAG TORSDAGENS grönsakssoppa med selleri och köttbullar/frikadeller

Kyligt med solsken och vindstilla! Blev en härlig tur och som tur var det inte rena isfläckar överallt. Det gick förövrigt ganska bra att gå... förutom just på denna backe där jag fick gå försiktigt!




 

onsdag, januari 05, 2022

13dagsafton:

Nytt snölager... får se om det blir is eller om det är borta tills imorgon... eller om det snöar på ett nytt puderlager. Året har knappt börjat... sååå inte oväntat med ny snö.

Da'n i all ära... glida på räkmacka med najadlax framåt kvällningen.
Strax lägger jag ned och skall unna mig denna glidare till TV:n...
Gåsamman säsong 5 fram tills  del 6 har setts och inväntar på Telenor stream skall ta in de andra delerna som saknas. Har nu även sett BECKfilmen del 43 inväntar del 44...

Håller på med en fransk deckare - ett litet sömnpiller... LE CHALET - illa om man börjar somna gott till krimserier... nästa gång blir det nordiska eller en brittisk krimserie... Blir till att fortsätta på LE CHALET... har inte någon ny serie på G.  Inväntar dock fortsättning på Telenor stream GÅSMAMMAN och BECK filmer...

Det blev en skön promenad med lite slask att gå på här och var. Väldigt vindstilla och lugnt... lite folk även om det rörde på sig för det gör det alltid här, mer eller mindre.
I söndags blev det en av de tristaste turer ut jag haft,




 

lördag, januari 01, 2022

Första da'n på året:





Jag har ägnat första starten/dagen på nya året med långkok - dillkött. I bloggandets stund står dillköttet färdigt med redning och allt för att svälla och dra in smaker och dofter.



När jag startade för många herrans år sedan med Dillkött lagade jag långkok på fransyska eller högrev, men sedan Per Morberg introduserade det förenklade långkoket, så har jag mestadels använt grytbitar eller skinkschnitzel och delat bitarna själv. Idag hade jag i tunn-skivade kotletter som jag skar i bitar - extra gott blev detta.

Första dagen på nytt år är väl något speciellt, så det fick bli ett långkok. Ett speciellt sådant med mycket kärlek och tid!  

Jag hade i persiljerot och gjorde dillköttet från grunden med mycket purjolök med lite spetskål och  även morötterna för sötmans skull. Jag använder aldrig socker i matlagning mer än om jag bakar och det är inte ofta.


En härlig nyårsdag tur ute... vindstilla och skönt framförallt. Trots en hel del olika sorters strövare ute var det lugnt...  bl a ett litet gäng som tog sig ett årets första dopp hör inte till vanligheterna... däremot är det vanligare med BBQ och grill... såg ett större sällskap på andra sidan och en mindre grillrök från ett litet sällskap.




FRUKOST: gene "fiber" LUNCH: ostmacka & fruktbricka
MIDDAG LÖRDAGENS dillkött med kokt potatis


 


♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥