lördag, augusti 20, 2022

Surströmmingsbord* :

 

Det blev en härlig dag... med dofter* med liten fika efter surströmmingsbordet

Har haft fullt upp med lite av varje... telenor och epostproblem med bla.... Bilderna får tala istället...

GODER NATT! Dags för skön sömn!





fredag, augusti 19, 2022

i VECKA 33 sensommar Soppa:

Lagat till en soppa idag... sensommar känslor!

Startade med ett lätt stek i lite rapsolja med lök, lagerblad, bladselleri och purjolök... därefter i med färs och kryddor... salt och peppar, mild malen paprika, flytande kalvfond touch of taste bong, därefter tomater, därefter  ca 2 dl vatten eller lite  mineralvatten eller bägge, 3 st LAGERBLADEN plockas bort för att inte ge för mycket besk smak, därefter i med Quinoa ca halv dl och lade även i två st torra soppspaghetti rullor av fabrikatet mlinotest - sist i med skuren morot och potatis jag hade skalet kvar och den skalade skivade persiljeroten och resten av purjon och ca 8dl - 1 l vatten... låter allt snabbt kokas upp och sänker värmen och sedan får allt puttras på svag värme... senare kan man ha i mera vatten om man vill ha tunnare soppa, då kokar man upp igen och sänker sedan värmen. 



Sol och grå-läge varvat fast det blev mest grått och kvavt idag!





lördag, augusti 13, 2022

Enkel maträtt 🌾Quinoa med kyckling:

Enkel maträtt som skall göras något oftare. fullkornsris kokat med Quinoa tricolor. 2 st skivade morötter med skal på för sin fina näring som kokats separat som med en gaffel mosas lite lätt. 
Sist blandas kycklingbitar i som stekts eller ugnsgrillad som i detta fall. Tänker nästa gång köpa färdig-tärnad kyckling. Inga kryddor förutom från kycklingen och smak av morötter...


2 timmars tur ute, men väldigt slappt inklusive paus!

Min vanliga plats ligger tyvärr i lä med för lite fläkt, så valet föll lätt på dagens plats med både skugga och fläkt. Blir att göras om imorgon, eftersom det blir ännu varmare än idag.

När jag kom hem kokade jag två skivade morötter med skal på. Eftersom allt annat var fixat.
Snabbt blev middagen serverad!

 I bloggandets stund håller vi på med akvarierengöring...
 Jag hjälper ju endast till och fick nu lite tid över för bloggen.


 

torsdag, juli 21, 2022

VECKA 29 heta dgr:

 

ONSDAGENS panerad torsk fish & crisp 

TORSDAGENS (hemlagat från grunden) Schnitzel serverad med en mix av kokt fullkorns ris Quinoa och grönsaker

Den kokta mixen blir också en middag av till imorgon med ugnsstekt citron-lax är det tänkt.

Heta dagr just nu... håller oss i skuggan...
Onsdagens korta minutpaus i sommarhettan.... även i skuggan behövs det lilla lugna.
Onsdagens sommarhetta i skuggan... härlig paus!
TISDAGENS enkla middag fiskbullar i dillsås och en sallad
Jag är jättenöjd med den nya tvättmaskinen AEG toppmatad... som blev installerad. 

måndag, juli 18, 2022

ny vecka 29 måndag start FLINTASTEK:

 FLINTASTEK

Jag kollade runt både irl och internet för att förbereda mig för att tillaga flintastek i ugn.

Ett tips var att vända på flintan var 15:e minut så ofta som möjligt för få den så mörig som möjligt och god. 

Så här gjorde jag:

Jag startade med att klippa upp påsen och lät saften i påsen rinna ur. Jag skrapade av grillkryddan både på ovansidan och undersida och aktade mig noga för att inte blöta ned flintan.  Grillkryddan gör också så att flintan lättare bränns vid.

 Jag gjorde flera snitt runt om i svålen och även ett längre snitt in mot köttet, så att inte flintan kränger sig och blir svårstekt.

Jag valde också en mindre ugnsform så att ugnsfläkten kunde cirkulera runt bättre. I botten lite rapsolja och någon droppe på ovansidan av flintan. Jag valde rapsolja då rapsolja tål hög stektemperatur bäst utav oljorna och flintan lär steka.

Jag placerar ugnsformen med flintan i ugnen och sätter den på 175 grader (ca 1 timma), efter 30 minuter vände jag på flintan och efter ca 30 minuter igen så vände jag på flintan igen och sänkte ugnen till 150 grader (ca 1 timma). Här gör jag likadant att efter 30 minuter vända på flintan i två omgångar för till sist ha denna på 125 grader och samtidigt hällde jag även på av skyn som låg runt om flintan. 

När flintan var färdiglagat så skar jag det på skrå - i sneda skivor tvärs över muskeltrådarna. Fettet lät jag sitta kvar tills strax innan jag lade på flintan på tallriken för annars blir köttet gärna torrt. Så låt helst fettet sitta kvar på flintan så länge som möjligt efter att den är färdiglagad.

FLINTASTEK - under stekning - färdiglagad

MIDDAG MÅNDAG flintastek-sallad
riven kål och huvudsallad i botten lite rädisor och majs och på detta en gurk/tomatsallad...
lite röd lök och en skivad potatis





Lite blandade bilder... i väntan på att den nya tvättmaskinen skall dyka upp under veckan -  tysk toppmatad AEG.





Min hemlagade Gryta med fullkornsris & Quinoa från häromdagen... 


lördag, juli 09, 2022

Skön tripp ute / pizzasallad recept:

FRUKOST gene tunnbröd sista original imorgon blir det nästa låda och då med fiber
LUNCH pastejmacka och cornflakes med mjölk och bär
LÖRDAGENS MIDDAG lax sallad
 Ugns stekt lax med pizzasallad toppad med  några salladsblad, rädisor och en kokt potatis


PIZZASALLAD recept

1,5 dl kokt vatten på kål för att mjuka upp kålen - hacka i en bit gurka och några tomater, skiva sedan den inlagda röda paprikan - till sist i med lite olivolja och äppelcidervinäger. Krydda med lite salt och peppar och oregano... blanda.
Godast att äta nästa dag! Förvaras i kylen bara några dagar.

En härlig tur ute på ca 2 timmar...




FÄRSFRÄS med rotsaker serverad med fullkornsris blandat med Quinoa


ingredienser 2 msk rapsolja lök selleri purjolök - färs - 1 dl vatten - riven kål - riven morot - riven persiljerot - några tomater - salt och peppar - lagerblad - kalvfond - spiskummin - paprikapulver

ca 1 dl fullkornsris kokt med 0.5 dl quinoa

lördag, juli 02, 2022

Lagom värme & bolognese:


Lagade till en väldigt god och  lyckad bolognese och till detta blev det en fusilli fullkornspasta som låg i skafferiet. 
Ingen som helst vitlök i!
 
Jag startade med lite rapsolja sedan hackad lök och stjälkselleri med två lagerblad, därefter blandfärs med salt och malen svartpeppar även malen paprika... pudrade på lite med mejram, oregano och basilika... senare blev det även lite kalvonfond - touch of taste BONG. Plockar ur lagerbladen.
 Därefter i med riven morot, riven persiljerot och lite riven kål och 1 msk Quinoa.
 Till sist hackade jag i jättegoda tomater som jag fått tag på i alla dess färger såsom gul, orange och vanligt röd.
Låter det hela puttra och i med ca 1 msk - 0.5 dl vatten.
Allra sist i med lite ketchup och tomatpuré!
Ungefär ngt sådant gick det till när jag lagade till denna Bolognese. 
FRUKOST gene original
LUNCH pastejmacka (bröd= frökusar min favorit / pastej= arbogas) & fruktbricka - denna gång med en halv dubbelnougat
LÖRDAGENS middag hemlagad från grunden BOLOGNESE med fusilli fullkornspasta

go' morron, en nyvaken AsteriX!
Blåshålan bjuder alltid på vacker vy!
 Förövrigt bjöd blåshålan på lagom med värme! 
En skön tur idag utan ryggsäck eller annat... ca 1tim 30 min

fredag, juli 01, 2022

Juli månad påbörjad:

 

BLOMLÅDAN
Trädgårds-nejlikor / mynta / Petunia midnight gold /mini petunia / fjärils-lavendel

Kändes jättehärligt idag med en mindre vandring med en lång paus och en kort vattenpaus runt ca 2 timmar.. Höll oss mestadels i skuggan.
FRUKOST / LUNCH 
gene fibervariant  / pastejmacka  / fruktbricka 
FREDAGENS MELLANMÅL MIDDAG 
SALLAD panerad torsk med  potatis toppat med persilja
Dagens enkla i sommhettan

fredag, juni 24, 2022

TREVLIG MIDSOMMAR

 

 MIDSOMMARTÅRTAN 


maräng med lemon curd grädde som fyllning och skivade jordgubbar toppad även  med lite lemon curd grädde och lite ren vispad grädde...






Det blev en härlig midsommar tur ute med Asterix. Tog det lugnt och vi höll oss mestadels i skuggan.
Ryggsäck med vatten och sittdyna... men följde dock inte någon vandringsled med tanke på varning om hög värme.




Traditionell midsommar mat med matjseill gräddfil gräslök färskpotatis dill... en skål med sallad
 också...



♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥