torsdag, november 17, 2022

VECKA 46 kylan damp ned:

 

Kylan damp ned snabbt! +4 kändes när vinden drog förbi och solsken gav inte värme.
Till slut kom vintern och kylan med denna!
Mot slutet av turen längtade man allt in till värmen! Dags för vinterjackan!




FRUKOST gene tunnbröd original LUNCH pastejmacka & fruktbricka
TORSDAGENS MIDDAG blodpudding med lingonsylt & standardmjölk

onsdag, november 16, 2022

i Vecka 46 bak i tid och fram i tid:

 

Gårkvällens fika! 
Sista hembakta apelsin-sockerkakan upptinad från frys toppad med två after eight mintchoklad som fick smälta i ugnen ca 5-10 min! Helt okej! Funkade!
Joxat ihop en kålsallad med riven gurka igen för att ha senare till en mini-macka.
Skiva eller skär kål tunt, därefter i med väldigt lite salt och rör om med gaffel - därefter ca 3 msk olivolja och rör om - därefter 1 tsk äppelcidervinäger och rör om - en skalad kokt potatis som mosas i - sist riv en bit gurka med skal på och rengör skalet noggrant innan och rör om. 
TISDAGENS MIDDAG fiskbullar i dillsås
FRUKOST gene tunnbröd original LUNCH pastejmacka & fruktbricka
ONSDAGENS MIDDAG ugnskotlett med kokt potatis / morot

Har köpt blodpudding som blir middag på både imorgon och fredag, eftersom vi måste ha mjölk till,
så får då även slut på mjölkpaketet!
Så till helgen skall jag laga soppa - grönsaks- och tomatsoppa med lite andra kryddor...
Så en kort bloggpaus på detta då...
En hungrig skata från en annan dag, men som såg så fin ut att bilden åkte in i bloggen idag istället!
Skön tur ut och avslappnad med standardpaus!


Från SÖNDAGEN

söndag, november 13, 2022

FARSDAG tårtstubbe :

 

Så här blev fikat med gott kaffe! Nyöppnad franskrostad Arvid Nordquist Classic blev extra gott!
Det råkade bara falla in att öppna ett nytt paket, sedan gårdagen för att vara mera exakt.
Om jag gör tårta igen blir det en halv burk lemon curd med 2,5dl vispgrädde även om det mindre eller osötat tog bort lite sötma. Denna tårta kommer jag nog baka igen! Den var god i vilket fall som helst!

Här är länk till mitt förra inlägg om man inte vill scrolla för Tårtstubbe recept:
 TÅRTSTUBBE recept


Så här ser man ut om man bakar tårta! 
Vaknade något omtöcknad... sov något sämre i natt även om det var god sömn.
Är nu i bloggandets stund nybadad, något fräsch och kastat av mig tårtbakningen.
Jag kan ta det lugnt idag för till middag blir det hemlagad kålpudding som står i kylen i en fryslåda för att tinas upp, så bara värmas upp i ugnen är det tänkt!
Förövrigt hinner jag lägga mera tid på veckans matplanering! 






lördag, november 12, 2022

Tårtstubbe RECEPT:

FRUKOST gene tunnbröd original LUNCH pastejmacka & fruktbricka
LÖRDAGENS MIDDAG veg. soppa med panerad fisk fish & crisp 
gårdagens middag blev en dagens
Vindstilla, ljummet och inte lika fuktigt fast mörkt och dystert blev en skön avkoppling ute!


TÅRTSTUBBE

TÅRTBOTTTEN (1 apelsinsockerkaka med blåbär)
INGREDIENSER
3 ägg
0,5 dl strösocker
1tsk honung
0.5dl rapsolja
1 dl mjölk
1,5 tsk bakpulver
3,5 dl dinkel-mjöl
saften av 1 färskpressad apelsin
2 dl frysta blåbär
smör eller rapsolja och ströbröd till formen

FYLLNING
några jordgubbar ca 6 st

GARNERING
halv burk lemon curd eller hemmagjord
5 dl vispgrädde
1-2  riven chokladruta mörkchoklad 70%

GÖR SÅ HÄR
Vispa poröst ägg, honung och strösocker
Rör ned mjölken och sikta även i ca hälften av mjölet mixat med bakpulvret.
Pressa en apelsin och häll saften i smeten och rör om. Häll ned det sista mjölet/bakpulvret i smeten och rör om tills det blir en jämn smet. Till sist rör ned rapsoljan i smeten.
 Häll hälften av smeten i en smord och bröad form. Strö på de frysta blåbären och häll över resten av smeten. Sätt in formen med smet och blåbär i ugn och ställ in graderna på 175 grader och låt gräddas i ca 50 minuter. Ta ut och låt svalna!

FYLLNING
Kapa av de bägge ändarna på kakan och fyll kakan med några skivade jordgubbar. Sätt om med plastfolie och in i kylen för saftigare kaka. Låt stå tills nästa dag!

GARNERING
Vispa grädden och lägg undan ungefär hälften av den vispade grädden i en skål. Rör ned Lemon curd med den vispade grädden och fördela över fyllningen på kakan. Ta resten av den vispade grädden och fördela över lemon curd grädden på kakan.
 Till sist riv mörkchoklad med vanligt rivjärn och använd den grova sidan.
Toppa tårtstubben med den rivna mörkchokladen som dekoration.

(Om man vill dela en tårta i flera våningar. 
Låt din tårtbotten svalna helt i formen innan du tar ut den. Plasta in den och förvaras i frys tills du behöver den. När det är dags att dela den, så låt den tinas upp i rumstemperatur, men skära i den när den fortfarande är kall för att inte smulas så mycket!) 
Sista honungen åkte fram och fick stå framme en bra stund för att sedan lättare vispa denna poröst.
Här pressas apelsinen.
De frysta blåbären strös ned i smeten och resten av smeten hälls över blåbären.
Smord och bröad form med smeten och allt i i ugn!

Den färdiga kakan får svalna med bakplåtspapper över.
De avkapade kanterna blev en go' fika!
Ett tunt lager av skivade jordgubbar som fyllning överst på kakan ställs in i kyl över natt med plastfolie om för en saftigare kaka.
Vispad grädde - ungefär hälften lades åt sidan och den andra hälften vispades samman med lemon curd.
Jag tog hela burken. Det blev för sött!!!  Trots detta hade jag ändå läst att någon rekommenderade lite mindre mängd för sötman - att den perfekta mängd är ca halv burk med ca 2,5 dl vispgrädde!

Det skall bli en fika senare, så då får vi se om det blev för sött kanske inte så illa då kakan förövrigt är sparsam med det söta får vi hoppas!!!
Självaste kvällsfikat blir det en kort blogg om på farsdag imorgon och då summerar jag min tårtstubbe och om lemon curd!
Kakan som redan ser ut som en stubbe -  Dagen efter nyss uttagen ur kyl och utan plastfolie om.
Stubben garnerad med både lemon curd-grädde och vispad grädde. Mörkchokladen rivs med grov sidan för att strö över tårtstubben som dekoration!
Översta bilder - tårtstubben!
Nedersta bilder - tårtstubben inne i kyl tills fikat!

fredag, november 11, 2022

Stubben börjar ta form🪓:

 



Tårtstubben har nu tagit sin form och är nu inne i kylen. Imorgon blir det både vispgrädde och lemon curd grädde som skall på och även riven choklad överst!
Jag får se när jag hinner blogga... kanske farsdag... för imorgon är jag upptagen.
Recept på apelsin sockerkaka igen blir när tårtan åker in i bloggat...
men den som följt bloggen kan jag berätta för att det blev 3 st ägg och ca 3, 5 dl dinkelmjöl pågrund av att mjölet var slut i förpackningen men jag hade en oöppnad. I vilket fall som helst så trodde jag inte att det sista mjölet var mer än 2 dl... och hällde i ett dl mått med 2 tsk bakpulver, så därför 3 ägg. Ca halva färdig smet hälldes i smord form där jag fördelade 2 dl frysta blåbär, därefter resten med smet över.
Jag följde receptet förutom att jag gräddade kakan i ca 50 min istället för 45 min....
 PERFEKT!

Kakan fick svalna i formen innan jag vände på denna och kapade av ändarna, först därefter lade jag på ett tunt lager av några jordgubbar för att stå över natt och bli saftig.

En go' fika vankas ikväll!
SOPPA IGEN! men utan selleri... och lite fryst blomkål i!


Här påbörjas tårtstubben!
Det blev för mycket för blogg både soppa och tårt-bak!
Jag återkommer med tårtstubben!
FRUKOST gene tunnbröd fibervarianten LUNCH pastejmacka & fruktbricka
FREDAGENS MIDDAG soppa med panerad fisk fish & crisp
Milt väder... och små vindar gjorde att det var mindre fukt ute än övriga dagar...

torsdag, november 10, 2022

VECKA 45 stubbe🪓planering:

 

TÅRTSTUBBE
Förbereder för att göra en tårta! Har nu allt hemma!
Imorgon skall jag göra en apelsin-sockerkaka med 2dl frysta blåbär i.
Jag tänker skära bort "kanten" i bägge ändarna, så att blåbären syns, dessutom skiva lite jordgubbar att ha ovanpå kakan som lite fyllning, främst för att få kakan saftigare. Kakan skall få stå över natten.

Nästa dag så vispar jag grädden. Jag funderar på att blanda hälften av grädden med lemon curd och fördela över kakan men lämna ändarna där blåbär syns och på med resten utav vispgrädden utan lemon curd.  (för bästa vispad grädde skall den vara 40% och väl kyld innan visp)
 Till sist riva lite mörk choklad 70% överst som dekoration.
Bilder och recept igen blir det på det hela också!

Det här blir min allra första tårta som jag bakar helt själv inte ens halvfabrikat har fångat mitt intresse. Bakning i sig har jag aldrig varit intresserad av även om jag bakar sockerkaka.


FRUKOST gene tunnbröd fibervarianten LUNCH pastejmacka & fruktbricka
TORSDAGENS MIDDAG vegetarisk soppa med falukorv
Hemlagat från grunden - den nedfrysta falukorven åkte fram tillsammans med fryslådan med soppan,  som fick tinas över natten. I med lite vatten och rapsolja, även lite fryst blomkål som jag hackade i och lite gröna ärter, blev en god middag!
En härlig tur ute blev det idag utan regn! En stunds strimma solsken även om det var mestadels grådisigt och fuktigt, förövrigt var det en lugn skön Torsdag med mindre rörelse.

onsdag, november 09, 2022

mitt i VECKA 45 🍅🧄:

 

Enkel ugns-lax med rapsolja, salt och vitpeppar och halva tomater toppat med hela vitlöksklyftor.
Sååå blev jag av med de sista vitlöksklyftorna, troligtvis ingen mera vitlök för i år.
Julen hägrar och julestöket är inget som känns aktuellt här ännu... hoppas på mera jule-energi, men undrar om jag orkar eller framförallt har lust! Jag brukar ha olust på jul så här års... sedan kommer en energi från ingenstans och jule-mys på detta automatiskt! Sååå vi får se hur det blir...
FRUKOST gene tunnbröd fibervarianten LUNCH pastejmacka & fruktbricka
ONSDAGENS MIDDAG ugns lax i tomat/vitlöksklyftor serverad med kokt fullkornsris/quinoa tricolor - strimlad kål - frysta grönsaker såsom spenat, grönkål, blomkål och broccoli och kokt morot.
Inget regn men fuktigt ute... Avslappnad tur...

tisdag, november 08, 2022

VECKA 45 inne📺mys*

 

Med SÖNDAGENS balkonglåda i centrum ca kl 17:30.
calluna ljung - mynta - fjärilslavendel

via TELENOR STREAM C-more blev det dags för att påbörja en dansk finans-thriller serie som finns i 3 säsonger "Bedrägeriet" 2016-19. Också denna väldigt spännande...
Strax dags för säsong 1 del 3... 
FRUKOST gene tunnbröd fibervarianten LUNCH pastejmacka & fruktbricka
TISDAGENS MIDDAG hemlagad schnitzel med potatis/morot och gröna ärter


Vindstilla, fuktigt och värme i luften eller jag som var välklädd!


----------

TISDAGENS:
FRUKOST gene tunnbröd fibervarianten LUNCH pastejmacka & fruktbricka
MÅNDAGENS MIDDAG hemlagat men direkt från fryslådan soppa toppad med torsk
KVÄLLS MÅL fibervarianten med tonfiskröra (majs-bostongurka-mild naturell grekisk yoghurt) toppad med tomat/gurka

Regn regn åter regn...

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥