lördag, januari 07, 2023

Sista spår av jul & simpel falukorv:

P:S Lade in lite extra bilder längst ned i blogg-inlägget från andra dagar nyligen...

 

Sista spåren av julen!
Julbelysning är nu nedplockad... använde små kartonglådor, toarulle eller hushållsrulle och rullade in ljusen och ned i varsin påse...
Jag kände att de var lite fuktiga utav vädret så de får ligga tills imorgon nära värmefläkten och torka lite innan jag lägger in dessa i skåpet.
Julen är nu bortstädad helt här!
Ugnsstekt falukorv - snabbt!
Smord och bröad form. I med falukorv skivad en bit in och smaksatt med lite ketchup, bostongurka och enkel slottssenap på toppen...
Fylld både i skårorna och utanför med blekselleri, rotselleri, röd spetspaprika, äppleskivor och tomathalvor.
En bit falukorv i mitten är till Asterix.

Ugnsstekt falukorv är för de flesta sjuttiotals-nostalgi medans falukorv är äldre än så nämligen från runt 1500-talet...
FRUKOST gene tunnbröd fibervariant  LUNCH pastejmacka & fruktbricka 
LÖRDAGENS MIDDAG ugnsstekt falukorv med potatis och enkel sallad - gurka rädisa och blekselleri med äppelcidervinäger och olivolja
Asterix tass avtryck!
Några plusgrader och snön låg fläckvis... Grått och dystert, dessutom några regnstänk på väg hemåt, men snön är på väg bort! 




____________________________________________




BLANDADE BILDER innan denna snöomgång som va...

fredag, januari 06, 2023

Trettondagen

Perfekt inplanerat val  av dag för att laga soppa även om jag inte kunnat förutse vädret, så är det inte för inte januarimånad fortfarande! 

Det första jag hörde när man vaknade var några skrapande ljud efter snöröjning och en stund senare när man kikade ut var det vitt överallt, dessutom snöade det och blåste något, men ingen snöstorm även om det såg kaotiskt ut från fönstret.

Det går åt ljusare dagar väldigt långsamt och fortfarande är det då väldigt mörkt när man vaknar. Inte undra på att man gärna sover lite längre, som idag då jag vaknade något omtöcknad med inplanerad soppa i min hjärna var jag bara tvingad till att stiga upp! 

Mina mat-projekt läggs nämligen på förmiddagarna innan min dagliga tur och typ enklare göromål såsom sallader eller sockerkaksbak gör jag efter när jag har varit ute med hunden och då har jag också närapå hela kvällen på mig och gott om tid för detta.

Det blev en tomat baserad grönsakssoppa
Etapp 1... steka först tomatpuré därefter i med lök, purjolök, selleri, röd spetspaprika...
Etapp 2 i med hackade tomater få eller många och stek med allt det andra, som skall stekas med kryddor.
Dags för kryddning... lagerblad, salt och malen svartpeppar, paprikapulver, gurkmeja, bongs flytande fond 1 msk max 2 msk. ca 1-2 msk ketchup. Eftersom soppan är tomatbaserad ville jag inte ha i vilka kryddor som helst utan att de bara ger extra smak (fryst färsk basilika har jag i frysen som man kan toppa med när jag plockar fram en matlåda från frys så blir det en annan soppa längre fram en annan dag).

Etapp 3 i med Icas finkrossade tomater (min favorit) röres i. Jag brukar plocka ut lagerbladen innan jag slänger i ca 0,75 - 1 dl Quinoa tricolor men jag sket i detta och lät lagerbladen vara i eftersom jag glömde av att lägga i lagerblad lite tidigare.

Etapp 4  1 l vatten hälls och ca 2-3 rullar eller näve sopp-spagetti som jag krossar redan i påsen och blandar i soppan.


Sista etapp Gärna lite  frysta grönsaker någon grönkål och spenat - inte för många så att de tar över smaken då det är en tomatbaserad soppa. Lite broccoliris och blomkålsris också. Röres om med övriga soppan innan resten av färska grönsaker åker i... Sist hällde jag i ytterligare vatten. Allt kokades upp. och fick på låg värme puttra... och på lägsta yttterligare innan jag bedömde att nu är soppan klar så fick den stå sedan på spisen för att dra in smaker ytterligare under lock till det var dags att äta för godare soppa!

Efter bloggen väntar risgrynsgröt!
Jag äter denna med ljus sirap istället för strösocker och förståss också mjölk och kanel!
FRUKOST gene tunnbröd sista original LUNCH pastejmacka & fruktbricka blodapelsinen var verkligen jättegod!
FREDAGENS MIDDAG tomatbaserad grönsakssoppa
Blåste och snöade när vi var ute... men knappt med folk ute som trampat ned snön, så därför gick det hur bra som helst att gå utan halka och liknande. Vid ett ställe såg jag harspår - två tassar med ett tredje svanstippen.
En skön paus även om det kan vara jobbigt med snö.
Hoppas snön är snart borta så att det inte blir is och halka av det hela!

söndag, januari 01, 2023

VECKA 1 dag 1📅ett nytt år påbörjad:

Uppdaterad igen då bild och txt  försvann... konstig blogg att blogga i ibland! // 1 jan 2023 kl 22:15

RESTER OCH VICKNING att lämna ett år och påbörja ett nytt med...

JANSSONS FRESTELSE perfekt som vickning och rester.
Inte ovanligt att man åt ansjovismackor och tillredde enkla gratänger under 1800-talet och långt in mot 1900talet - enkla vickningsrätter som nått in i folkhemmen blev mycket populärt då de var både billiga och enkla att tillaga med råvaror som fanns till hands!
Janssons frestelse fanns egentligen i olika skepnader långt innan stumfilmen "Janssons frestelse - 1928" då denna maträtt fick sitt genombrott både som namn och recept baserad på dess olika skepnader!

Det fanns en välkänd operasångare "Pelle" Janzon som levde under 1800talet som gjort sig känd på att bjuda hem folk på en "sexa" som vickning, eftersom det var det som oftast fanns till hands i hemmet: snaps, öl. grädde, ansjovis, lök och potatis så lagades en ansjovisgratäng om inte ansjovismacka med ägg.

 Enligt en bok från 1945 "Dunkers socken" fanns även en omtalad familj Jansson som under 1800-talets missväxtår 1867-69 i Sörmanland skall haft bjudningar hem på fest med denna ur folkmun Janssons frestelse men här var det mjölk i istället för grädde,

MEN... 
Det blev kokerskan Sofie Pauline Brogårde som fick göra presentationen av Janzons "sexa" eller rent av folkets under bordet maträtt i dess skepnader såsom ansjovislåda eller gratäng, därmed också ansedd som upphovsman, då östermalmsfrun Stigmark lät kokerskan få laga till och namnge en ansjovisgratäng med huvudingredienserna potatis, ansjovis, grädde och lök på en offentlig bjudning som en vickningsrätt  "Janssons frestelse" - efter stumfilmen från 1928 och tillägna maträtten operasångaren fyrtio år efter hans bortgång.






FRUKOST gene tunnbröd original LUNCH pastejmacka med vörtbröd & fruktbricka
SÖNDAGENS MIDDAG hemlagad från gårdagens Janssons frestelse med sallad


Det blev inga bilder från dagens och nya året ute, eftersom det var snöblandat regn. Fukt och vått, men vi fick en uppfriskande tur ute även om pausen blev nedkortad. Roligare turer har man haft även om det var okej!

HÄR NEDAN FÖLJER LITE BLANDADE BILDER:
P:S JULSKINKAN
Sista bit stektes med rotselleri och toppades på en hemlagad soppa från fryslåda som var upptinad och värmts upp....

FREDAGENS köttbullar som stektes på spisen som långkok och senare även en skvätt grädde i... mums. Min mammas är goda och har även smakat på morfars mors ljuvliga gamla recept och gjord på gammal vedspis! Med mannaminne på spis försöker jag något sånär närma mig och det har jag gjort men inte helt... man skall inte underskatta att rulla köttbullar,
Resten av köttbullarna gjordes i ugnen och har varit i fryslåda som just nu tinas i kylen för att bli en middag imorgon.

Dagens enkla sallad som nu är uppäten blev också ett kvällsmål till mackan.

Imorgon skall jag baka en blåbär- och apelsinsockerkaka... inte nu igen???

lördag, december 24, 2022

smuttar på julglögg å bloggar:

 

Bitande kyla med vindstilla väderlek.

Julematen! Julskinka sallad jansons frestelse och köttbullar
Smuttar på en tysk uppvärmd julglögg och försöker blogga samtidigt!
Glögg är inget måste men nu har jag kommit över lite,,, skarp smak förövrigt hyffsat!
Ris à la malta blir det lite senare! 



FRUKOST gene tunnbröd fibervariant LUNCH julmacka med vörtbröd & fruktbricka
LÖRDAGENS MIDDAG jultallrik



fredag, december 23, 2022

Smaskens med tomtegröt:


Hade skinkan 1,5 tim... Det var en ngt plattare skinka.

Gravlax på vörtbröd med russin från häromkvällen.
Julskinkan är nu griljerad och står klar i kylen.
Risgrynsgröten för kvällen står redo!

KVÄLLSMÅL Tomtegröt för  4 pers... ca 6 dl standardmjölk med ca 1,5 dl grädde.
Första gången jag gör risgrynsgröt med grädde i, brukar alltid göra enbart på mjölk, men blev godare faktiskt!
Gröten som blir över är tänkt att bli en ris à la malta imorgon.



FRUKOST gene tunnbröd fibervariant LUNCH pastejmacka & fruktbricka
FREDAGENS MIDDAG fiskbullar 

onsdag, december 21, 2022

Da'n före🥣 da'n före🥣 da'n före doppare da'n🥣:

 

FRUKOST gene tunnbröd fibervariant LUNCH kaviarmacka & fruktbricka
ONSDAGENS MIDDAG hemlagad men en upptinad fryslåda med risotto med fullkornsris/quinoa
Senare blir det felix risgröt med mjölk kanel och sirap eller socker

På fredag skall jag däremot påbörja med att göra hemlagad tomtegröt i både mjölk och grädde.
Även julskinkan tänker jag göra på fredag...  

Härligt med barmark och att kunna gå var som helst! Några plusgrader med dis och fukt.
 Inget regn heller så man var torr när man kom hem innanför dörren!

tisdag, december 20, 2022

VECKA 50 torra plagg innemys*:

 

MÅNDAGENS trista begränsningar... halkan... när snön är på väg bort...

Några plusgrader och regn på detta så var snön närapå borta förutom någon enstaka isfläck.
Det blev en skönare tur ut än igår... trots att det regnade och man var dyblöt när man väl kom hem
.
Jag hängde Asterix koppel på tork och bytte ut selen mot en torr. Min mössa hänger på tork likaså mina upptvättade jeans och jackan hoppas jag hinner torka tills imorgon. Känns skönt att vara hemma och få värma sig med torra plagg.



PÅ TV FRONTEN!

TELENOR stream

Vi har nyligen betat av dansk krim-serie BEDRÄGERIET, den svenska miniserien NATTRYTTARNA som är baserad på verklig händelse, den danska krim-serien DEN SOM DRÄPER och håller på just nu med den italienska krim-serien DU SKALL ICKE DRÄPA är på 3:e säsongen och även sista. VÄLDIGT bra spännande serier! 

PÅ juldagen är det premiär för ny BECK film... !


Håller på med matplanering... 

På fredag tänker jag laga till en julskinka i ugn och även från grunden  julgröt på både mjölk och grädde på spisen. 

Jag har visserligen köpt en färdig felix risgröt för 10:- som skall invigas imorgon eller torsdag.


Laga mat.serier och lite annat är krävande så jag får se hur det blir med bloggandet och hur jag skall orka lägga upp inläggen, men  julskinka, julgröt och lite julmat skall jag allt försöka peta in!!!




söndag, december 18, 2022

Julemys🎄Prinskorv & grönsaksgratäng:

 

Grönsaks-Gratäng till prinskorv

smord och bröad form
3 st skalade och skivade potatisar
1 st skalad och skivad morot
1 st skalad och skivat äpple
1 bit hackad bladselleri med 1 st hackad lök
Frysta grönsaker: blomkål och broccoli

ÄGGSTANNING
2 st ägg
2 dl standardmjölk
salt och malen vitpeppar
lite paprikapulver
lite gurkmeja
SÖNDAGENS prinskorv med gratäng serverad med rädisa- och gurksallad



Blåbär och apelsinsockerkaka med mindre socker
INGREDIENSER
2 ägg
0,5 dl strösocker
1tsk honung
0.5dl rapsolja
1 dl mjölk
1,5 tsk bakpulver
2,5 dl Dinkelmjöl
saften av 1 färskpressad apelsin
2 dl frysta blåbär
smör eller rapsolja och ströbröd till formen

GÖR SÅ HÄR
Vispa poröst ägg, honung och strösocker
Rör ned mjölken och sikta även i ca hälften av mjölet mixat med bakpulvret.
Pressa en apelsin och häll saften i smeten och rör om. Häll ned det sista mjölet/bakpulvret i smeten och rör om tills det blir en jämn smet. Till sist rör ned rapsoljan i smeten.
 Häll hälften av smeten i en smord och bröad form. Strö på de frysta blåbären och häll över resten av smeten.
Sätt in formen med smet och blåbär i ugn och ställ in graderna på 175 grader och gräddas ca 50-55 minuter. Ta ut och låt svalna!
Kvällens julfika!
Töväder!







LÖRDAGENS
FRUKOST gene tunnbröd fiber LUNCH pastejmacka & fruktbricka
LÖRDAGENS MIDDAG  hemlagat spjäll


♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥