torsdag, december 02, 2021

VECKA 48 inför JULBORD och recept JANSSONS FRESTELSE OCH JULSKINKA;

Innan bloggning har jag kokat ägg och efter maten så sakta dukat upp lite. 
Lite förberedelser och sista pyssel blir imorgon. det mesta och värsta gjort!
Grönsaker, sallad, frukt och nötter... bara köttbullar och prinskorvar som skall ugnsstekas och jansons frestelse som är färdig för att värmas... sockerkaka med äpple och kanel har jag tagit ur frysen. Punch/russin glass från SIA  för den som vill ha och några pepparkakor.

Så här kokar jag ägg:
Jag lade äggen i en kastrull och fyllde på med vatten så att översta delen av ägg var synligt, där på lade jag på med ca halv till en tesked salt över ägg, så att de inte spricker så hemskt. Jag kokade sedan upp vattnet, sänkte till 7:an på spisen och lät äggen puttra i 7 minuter. De blev goda! saltade försiktigt över äggen och på med plastfolie som skydd och in i kylen. Jag smakade på ett ägg.



Julskinkan ännu finare och godare dagen efter.

 

Ägnade förmiddagen åt att göra Janssons frestelse.





hoppade över frukost - tunnbrödet... sovmorgon plus fullt upp...
 LUNCH juleskinka-macka & fruktbricka
TORSDAGENS MIDDAG fiskbullar i dill med fullkornsris och riven morot

Stark solsken och snö... det var extra jobbigt att gå med klumpiga termobyxor över jeansen...






onsdag, december 01, 2021

VECKA 48 senapsgriljerad julskinka:

 



Jag sköljde snabbt och torkade lite lätt av skinkan... Fram med ugnsformen med bakplåtspappret och i med skinkan.
Dags för Senapsgriljering... (man kan torka in skinkan med potatismjöl allra först så att griljeringen sitter på ännu bättre, men det gjorde inte jag) Jag vispade snabbt ihop 1 ägg med ca 2 msk senap SLOTTS original, som fördelades som ett tunt lager över skinkan och därefter ströddes/pudrades över till sist på med ströbrödet over skinkan.

Skinkan gräddades på ca 175gr i 30 min därefter på 150gr 1,5-2 tim för varje kg. 
Denna skinka var runt 1,8kg. 
När skinkan var färdiggriljerad lät jag den svalna först i ca 20 - 30min - utan att röra skinkan. 
 (man får inte skära i skinkan för tidigt då rinner saften ut och skinkan blir väldigt torr)
Nya brödkniven var mycket bättre än väntat och bättre än den jag hade förra året.
Astedrix fick smaka och detta var smaskens. Imorgon blir det nog juleskinka till lunchen...




 LUNCH ostmacka & fruktbricka
ONSDAGENS MIDDAG lax med pasta 
Snöat hela da'n... 

tisdag, november 30, 2021

VECKA 48 snö och kyla:

 


... ännu mera snö... termobyxa på...
Jag tar lite break... bl a matplanering inför "julbord"...

Gårdagens Asterix i starkt solsken...

FRUKOST gene "original" LUNCH knäckemacka & fruktbricka
TISDAGENS MIDDAG felix små delikatesser köttbullar med tomat/gurksallad
... fisk var det igår...

söndag, november 28, 2021

Första advent:

 



Termobyxa utanpå jeans och en tubsjal för hals...  varmt och skönt men jobbigt att gå med...
Snön låg kvar från gårdagens.




Kyrkan med en juleby nedanför i TV-rummet och vita adventsstaken i sovrummet


Fina lyktan med snögubbe och julbock och hund... fick byta batterier idag.

Balkongbelysning

GOD JUL!

JULGARDINEN

Små julesaker...


FRUKOST gene "original" LUNCH macka & fruktbricka
SÖNDAGENS MIDDAG ugnskarré med ugnsrostade grönsaker och potatis/broccolibakelse med tomat/gurksallad







lördag, november 27, 2021

Vit som snö med prinskorv:

 



Nya brödkniven som jag hoppas kunna använda till att skära upp julskinkan... en skärare tar ör stor plats speciellt om det inte är ofta.
3 st sockerkakor med äpple och kanel har jag bakat häromdagen. 2 st frös jag in. 

Snöade gjorde det också... och ett vitt puder ligger kvar på marken... Lite halkvarning på detta!

FRUKOST gene "original" LUNCH macka & fruktbricka gårdagens med en bit äppelkaka och dagens med clementinklyftor
LÖRDAGENS MIDDAG prinskorv med mos (potatis morot broccoli spenat grönkål) tomat/gurksallad


torsdag, november 25, 2021

VECKA 47 JANSONS FRESTELSE och julmust:

 

Lite hagel under standard-tur


FRUKOST gene "original" LUNCH mini skinkmackor och mini-knäckemacka med ost & fruktbricka med clementiner
TORSDAGENS MIDDAG 
Janssons frestelse och julmust

Smorde form med smör och ströbröd, därefter skalade jag potatis och skar den i tuna skivor och in  i form. Därefter stekte jag löken mjukt. Med sked plockade jag ur löken och över potatisen sedan på med ansjovis... skalade och skivade tunt potatis igen och överst i formen. Strödde lite ströbröd överst på med grädden sist hällde jag över smöret som blev över efter löken.
Gräddades på 175gr i ca 1 timma sänktes värmen till 125gr i ca 30 minuter. sedan på med folie...


En återkommande favorit JANSSONS FRESTELSE

onsdag, november 24, 2021

VECKA 47 mössa och 13 budord:

 



Jag testade min nya mössa från fyndiq runt hundringen inkl frakt.
Liten ledlampa fram i pannan som funkade, men använde inte denna.
Det blev ett skönt avbrott...
Håller på och ser 13 budord - deckare från Belgien. Har sett runt 6 delar.
Skall fortsätta se på denna deckare... TVmys*
Livsmedel hem på dörren och nu är jag trött... Tv som gäller!




Julestrumpan åkte upp på dörren.

FRUKOST gene "original" LUNCH salami milano macka & fruktbricka
ONSDAGENS MIDDAG panerad fisk


♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥