fredag, oktober 14, 2022

Vegetariskt mellanmål ihop med kvällsfika:

 

Fusilli Bolognese

 Tomatpuré som steks med lagerblad och lök för att få fram smaken i tomatpuré. 
Sedan i med den hackade bladsellerin, liten bit paprika (i detta fall röd). ca 1 tsk bong touch of taste, Färsen röres om.
KRYDDORNA: salt och malen svartpeppar, paprikapulver, basilika, oregano, mejram och till sist ännu en gång BASILIKA.... för smaken basilika och tomater juh helt enkelt!
Riven morot röres i liksom de hackade tomaterna... plus 1 dl vatten och till sist ketchup!
Bolognesen vätskar sig ibland... rör om!
Kokade färsk brysselkål för 15spänn från HEMKÖP i bong touch of taste ca 1tsk max 1 msk. När det svalnat plockade jag fram brysselkålen och stekte lite lätt i rapsolja och lade till citrondroppar...
 Sedan stängde jag av spisen och strödde över med både fryst persilja och fryst riven ost. Om du inte vill tokdiska din panna efteråt, sååå lägg brysselkålen i en skål och fördela och låta persiljan få smälta ihop med osten i skålen!
Äppel-Te igen --- endast äpplen som kokas upp med Te!
FRUKOST gene tunnbröd fibervariant 
 LUNCH pastejmacka & fruktbricka
FREDAGENS MIDDAG fusilli fullkornspasta bolognese
Strax dags för vegetariskt kvällsmellanmål med fika! HÖSTmys!

Ljuvligt väder med skön både skön tur inkl paus...
Härlig avkoppling blev det denna FREDAG! 

torsdag, oktober 13, 2022

VECKA 41 🍚värme & dofter🍊höst väder🍂:

 

Stekte champinjoner och ett lagerblad i rapsolja, därefter i detta lök, purjolök, bladselleri, röd paprika och tomat... kryddat med salt och vit peppar, varsamt med spiskummin och oregano. Några droppar citronsaft från en citron...
Torskrygg stektes i ugn på bakplåtspapper med några droppar rapsolja under fisken med endast lite salt och vitpeppar. Quinoa tricolor ca halv dl kokades upp med fullkornsris ca halv dl, som drog sig långsamt på svag värme för att tilt sist stå och dra sig på stängd spis utan värme.
Fryste in resten av champinjonröran för att plockas fram till fisk.
Sockerkaks-bakning igen! Baka är inget för mig men sockerkaksbak är något annat.
Snabbt och lätt!

1st Apelsin-sockerkaka med mindre socker
INGREDIENSER
3ägg
0,5 dl strösocker
1tsk honung
0.5dl rapsolja
1 dl mjölk
1,5 tsk bakpulver
2,5 dl dinkelmjöl
saften av 1 pressad apelsin

GÖR SÅ HÄR
Vispa poröst ägg, honung och strösocker.
Rör ned rapsoljan, mjölken och apelsinsaften och sikta även i dinkelmjöl med bakpulvret.
Häll till sist smeten i en smord bröad form.
Gräddas på 175 grader i nedre del av ugn ca 35-40 minuter.

Dit matte bär dofterna så även Asterix nosar upp... slurp! Höstmums!
FRUKOST gene tunnbröd fibervariant 
 LUNCH pastejmacka & fruktbricka
ONSDAGENS MIDDAG torskrygg på stekt champinjonröra med fullkornsris/Quinoa
Det blev en skön höstig tur ute... igen!





ONSDAGENS

FRUKOST gene tunnbröd fibervariant 
 LUNCH kaviarmacka & fruktbricka
ONSDAGENS MIDDAG skål med sallad / norrlandspölsa med potatis/morot

Gräddad norrlandspölsa...
Dutta i norrlandspölsan en smörad och bröad form plus 1 dl vatten, efter ca 15 min ta en gaffel och jämna till pölsan...
Gräddas i ugn på 175gr - ca 45 min

tisdag, oktober 11, 2022

VECKA 41 📺 lite om burken:

Har nu sett färdigt GÅSMMAN säsong 6 som också blev den sista!
En väldigt spännande serie med ngt annorlunda handling!
Har påbörjat serien HEDER och är nu på säsong 3 också denna väldigt spännande och en modern serie!
När jag började se HEDER trodde jag att det skulle bli lite underhållning för stunden, men den växte och blev mer än så. Väldigt spännande!
KÄRLEKSBEVIS är en ny svensk psykologisk thriller film som skall ha premiär på fredag... Jag vill så gärna se denna redan!

Jag hade inte tänkt att blogga idag, men igår lade jag ut en bild i bloggat på gårkvällens fika - smoothie mot en tv-bakgrund... från serien HEDER. Jag hade nämligen tänkt blogga lite om krim-serier och film då, men glömde helt! Tjae, då blev det bloggat nu istället om ämnet.


Skön tur ute igen! Blåsigt med solsken!

FRUKOST gene tunnbröd fibervariant 
 LUNCH pastejmacka & fruktbricka
TISDAGENS MIDDAG fiskbullar i dillsås serverad med kokt potatis/morot och lite kålsallad
(både potatis & morot med skal på som fått svalna för lägre GI långsamt flöde uti i blodet)

måndag, oktober 10, 2022

VECKA 41 måndag igen höstvindar🌬️:

En tur mot vattnet - väldigt blåsigt och starkt solsken! Asterix fäller päls ser ut att gå mot sitt slut. Jag noppade lite... perfekt vind som greppade tag om man säger så...
YRVÄDER!
KVÄLLSMÅL GÅRKVÄLLENS smoothie (mild naturll grekisk yoghurt - blåbär - havregryn och fiber havregryn)
FRUKOST gene tunnbröd fibervariant 
 LUNCH pastejmacka & fruktbricka
MÅNDAGENS MIDDAG skål med sallad,  kotlett med potatis/morot
Ugnsstekt kotlett med tomater och lök och en marinad av rapsolja.
Gjorde i vanlig ordning en kålsallad!

söndag, oktober 09, 2022

Snålskjuts på mossa:

Här kanade jag iväg på den mossbeklädda leran... och föll sedan ihop, som synes landade jag mjukt, men snopet! Jag har aldrig mig veterligen ramlat mitt i foto-session, Höstkänslor!

 

Både nytvättat och toppat hår!
Skön tur ute igen! Blåsigt med solsken!
FRUKOST gene tunnbröd fibervariant - snabb frukost som också kan bli ett kvällsmål - gott till tonfiskröra (tonfisk - majs - bostongurka - mild naturell grekisk yoghurt)
 LUNCH pastejmacka & fruktbricka
SÖNDAGENS MIDDAG sallad och panerad fisk med gårdagens soppa
Bakade snabbt till en apelsinsockerkaka igen som jag frös in... liten fika senare ikväll blir det allt!
Receptet finns i inlägget innan denna!

lördag, oktober 08, 2022

🧡🍊nybakt🥄lagat🧡tänder🦷:

1 apelsin-sockerkaka med mindre socker

INGREDIENSER
3ägg
0,5 dl strösocker
1tsk honung
0.5dl rapsolja
1 dl mjölk
1,5 tsk bakpulver
2,5 dl dinkelmjöl
saften av 1 pressad apelsin

GÖR SÅ HÄR
Vispa poröst ägg, honung och strösocker.
Rör ned rapsoljan, mjölken och apelsinsaften och sikta även i dinkelmjöl med bakpulvret.
Häll till sist smeten i en smord bröad form.
Gräddas på 175 grader i nedre del av ugn ca 35-40 minuter.







Det är lite torrt att steka löken - sellei - purjolök med lagerbladen i rapsoljan... så försiktigt. Det är först när tomaterna slängs i som det hela kokas upp  för att sedan stekas med kryddorna och dra smakerna av varandra... Kryddor för denna gång - salt och malen svartpeppar, mejram och lite bong touch of taste. (Förövrigt passar annars spiskummin väldigt bra med falukorv, men avstod denna krydda denna gång.)
När det hela stekts så bort med lagerbladen, och i med ca 1,5 dl-2dl vatten och ca 0,5-1 dl quinoa tricolor. kokas upp för att sedan puttra på lägre värme en stund. Dags nu för soppspagetti och nästa inlägg, går också bra med en näve makaroner eller annan pasta.
Soppspaghetti - mlinotest läggs i... finns även med fabrikatet plivit,  försöker krossa dessa lite i påsen, för de har en tendens att kokas ihop till en enda deg nämligen... så ca 1 - 2 nävar röres ned i soppan försiktigt.
Dags för grönsaker såsom purjolök - potatis - selleri - spetskål - persiljerot - morot. därpå häll över med ca 1l vatten eller mera för tunnare soppa och koka upp för att sänkas och puttra en stund för att sänkas ytterligare på svagare värme.
Den vegetariska soppan på låg värme som börjar ta sig ton.
FRUKOST gene tunnbröd fibervariant LUNCH pastejmacka & fruktbricka
LÖRDAGENS MIDDAG vegetarisk soppa toppad med vit fisk (torsk)
ÄppelTe blir det ikväll igen!
Fryst in lite soppa och sockerkaka!
Ljusare väder idag... Mindre blåsigt...  Skön tur ute igen!
Jag har bytt både  tandläkare och ställe, eftersom min underbart både oerhört gulliga och duktiga tandläkare slutat. 
 Jag har nu fått bukt med tandköttet... i våras fick jag problem av kelloggs nya nyttiga flingor som skar upp närapå hela käften, så jag kasserade flingorna och munnen blev bra.
Denna gång var det ngt sorts godis som jag inte brukar äta för det andra var slut... så nu har jag fått kassera även detta godis.
Käften börjar nu kännas mycket bättre och  jag inväntar min nya tandläkartid som omfattar både undersökning och rengöring. Det enda är att jag redan utnyttjat rabatt för undersökning så det blir något dyrare, men nu kan jag koppla av vid TV med nybakt fika!

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥