tisdag, oktober 18, 2022

i VECKA 42 ... !

Med det lätta oktober-regnet dök det upp en och annan svamp... !
Dagens lätta - hemlagat från grunden från frys - soppan och även falukorven... !
Kvällens fika om en stund - hembakt från frysen - apelsin-sockerkaka... !
FRUKOST gene tunnbröd fibervariant
LUNCH pastejmacka & fruktbricka
TISDAGENS MIDDAG vegetarisk soppa med falukorv & ett glas standardmjölk
Gjorde slut på mjölken också... !
Några regnstänk... med uppehåll... !
Nog var jag nyfiken på ministrarna och höll på att somna - timman lång plädering innan minsternamnen kungjordes till slut... !
Näst på tur är NATO... !
Härliga tisdag då jag tog det lilla lugna... !

måndag, oktober 17, 2022

ny VECKA 42🍊nu igen - åter igen:

 

1st Apelsin-sockerkaka med mindre socker
INGREDIENSER
2-3 ägg
0,5 dl strösocker
1tsk honung
0.5dl rapsolja
1 dl mjölk
1,5 tsk bakpulver
2,5 dl dinkelmjöl
saften av 1 pressad apelsin

GÖR SÅ HÄR
Vispa poröst ägg, honung och strösocker
Rör ned rapsoljan, mjölken och apelsinsaften och sikta även i dinkelmjöl med bakpulvret.
Häll till sist smeten i en smord bröad form.
Gräddas på 175 grader i nedre del av ugn ca 35-45 minuter
ENKEL KÅLSALLAD
 Tunt skivad i detta fall spetskål, därefter i med väldigt lite salt och rör om med gaffel.
Därefter i med ca 3 msk olivolja som röres om. I med ca 1 tsk äppelcidervinäger röres om - sist i med en kokt potatis som mosas med gaffeln och röres om i kålsallad... Hållbar i minst 2 dgr!
Blev inte så tunt denna gång eftersom det var en väldigt luftig spetskål... mellan bladen!
KOKAT TE med äpplen... nu igen! Ej i bild!
Ugnsstekt fläskkarré med lök - kål - tomat
FRUKOST gene tunnbröd fibervariant
LUNCH pastejmacka & fruktbricka
MÅNDAGENS MIDDAG ugnsstekt karré serverad med kokt potatis/morot och kålsallad gurka salladsblad och rädisa
Jippi jaja jippi jej! Omväxlande väder av några droppar regn och vindstilla" Grått och disigt!
Lugna sköna gråa måndag!

söndag, oktober 16, 2022

Skyfall & solsken🍊:

 

Sockerkaksbakat nu igen!

ENKEL KÅLSALLAD
Snabba drag... tunt skivad i detta fall spetskål, därefter i med väldigt lite salt och rör om med gaffel.
Därefter i med ca 3 msk olivolja som oxå röres om. I med ca 1 tsk äppelcidervinäger röres om - sist i med en kokt potatis som mosas med gaffeln och röres om i kålsallad... Hållbar i minst 2 dgr!

KOKAT TE med äpplen...


Efter skyfallet bara starkt solsken!


1st Apelsin-sockerkaka med mindre socker
INGREDIENSER
2-3ägg
0,5 dl strösocker
1tsk honung
0.5dl rapsolja
1 dl mjölk
1,5 tsk bakpulver
2,5 dl dinkelmjöl
saften av 1 pressad apelsin

GÖR SÅ HÄR
Vispa poröst ägg, honung och strösocker.
Rör ned rapsoljan, mjölken och apelsinsaften och sikta även i dinkelmjöl med bakpulvret.
Häll till sist smeten i en smord bröad form.
Gräddas på 175 grader i nedre del av ugn ca 35-45 minuter.





FRUKOST gene tunnbröd fibervariant
LUNCH pastejmacka & fruktbricka (halv croissant och även en halv kexchoklad)
SÖNDAGENS MIDDAG fiskbullar med en kokt potatis/morot med skal som fått svalna för mera näring och lägre GI långsamt flöde ut i blodet

Turen startade med ett lite blixtljus och lite åska... Sedan blev det inget mera!
Det blev en skön promenad ändå! Något kortare med tanke på vädret!

Några droppar eller två och blåste gjorde det också!


Sista bild längst mot höger - ett skyfall av regn har precis start.... De sista minuterna på väg hemåt!







LÖRDAGENS 




Här glömde jag av QUINOA som slängdes i med grönsakerna  - helst innan... men soppa är soppa!
Det funkade bra ändå...

Här den ugnsstekta laxen som toppades över soppan.



SOCKERKAKSBAK igen. Denna gång fastnade kaka på mitten... tog ut kakan lite för tidigt denna gång. Fryser in också... börjar bli mycket! Tanken är att avslutet blir en farsdagstårta.
Apelsin-sockerkaka som tårtbotten och på detta lemon Curd grädde!


FRUKOST gene tunnbröd fibervariant 
 LUNCH pastejmacka & fruktbricka
LÖRDAGENS MIDDAG vegetarisk soppa toppad med lax





fredag, oktober 14, 2022

Vegetariskt mellanmål ihop med kvällsfika:

 

Fusilli Bolognese

 Tomatpuré som steks med lagerblad och lök för att få fram smaken i tomatpuré. 
Sedan i med den hackade bladsellerin, liten bit paprika (i detta fall röd). ca 1 tsk bong touch of taste, Färsen röres om.
KRYDDORNA: salt och malen svartpeppar, paprikapulver, basilika, oregano, mejram och till sist ännu en gång BASILIKA.... för smaken basilika och tomater juh helt enkelt!
Riven morot röres i liksom de hackade tomaterna... plus 1 dl vatten och till sist ketchup!
Bolognesen vätskar sig ibland... rör om!
Kokade färsk brysselkål för 15spänn från HEMKÖP i bong touch of taste ca 1tsk max 1 msk. När det svalnat plockade jag fram brysselkålen och stekte lite lätt i rapsolja och lade till citrondroppar...
 Sedan stängde jag av spisen och strödde över med både fryst persilja och fryst riven ost. Om du inte vill tokdiska din panna efteråt, sååå lägg brysselkålen i en skål och fördela och låta persiljan få smälta ihop med osten i skålen!
Äppel-Te igen --- endast äpplen som kokas upp med Te!
FRUKOST gene tunnbröd fibervariant 
 LUNCH pastejmacka & fruktbricka
FREDAGENS MIDDAG fusilli fullkornspasta bolognese
Strax dags för vegetariskt kvällsmellanmål med fika! HÖSTmys!

Ljuvligt väder med skön både skön tur inkl paus...
Härlig avkoppling blev det denna FREDAG! 

torsdag, oktober 13, 2022

VECKA 41 🍚värme & dofter🍊höst väder🍂:

 

Stekte champinjoner och ett lagerblad i rapsolja, därefter i detta lök, purjolök, bladselleri, röd paprika och tomat... kryddat med salt och vit peppar, varsamt med spiskummin och oregano. Några droppar citronsaft från en citron...
Torskrygg stektes i ugn på bakplåtspapper med några droppar rapsolja under fisken med endast lite salt och vitpeppar. Quinoa tricolor ca halv dl kokades upp med fullkornsris ca halv dl, som drog sig långsamt på svag värme för att tilt sist stå och dra sig på stängd spis utan värme.
Fryste in resten av champinjonröran för att plockas fram till fisk.
Sockerkaks-bakning igen! Baka är inget för mig men sockerkaksbak är något annat.
Snabbt och lätt!

1st Apelsin-sockerkaka med mindre socker
INGREDIENSER
3ägg
0,5 dl strösocker
1tsk honung
0.5dl rapsolja
1 dl mjölk
1,5 tsk bakpulver
2,5 dl dinkelmjöl
saften av 1 pressad apelsin

GÖR SÅ HÄR
Vispa poröst ägg, honung och strösocker.
Rör ned rapsoljan, mjölken och apelsinsaften och sikta även i dinkelmjöl med bakpulvret.
Häll till sist smeten i en smord bröad form.
Gräddas på 175 grader i nedre del av ugn ca 35-40 minuter.

Dit matte bär dofterna så även Asterix nosar upp... slurp! Höstmums!
FRUKOST gene tunnbröd fibervariant 
 LUNCH pastejmacka & fruktbricka
ONSDAGENS MIDDAG torskrygg på stekt champinjonröra med fullkornsris/Quinoa
Det blev en skön höstig tur ute... igen!





ONSDAGENS

FRUKOST gene tunnbröd fibervariant 
 LUNCH kaviarmacka & fruktbricka
ONSDAGENS MIDDAG skål med sallad / norrlandspölsa med potatis/morot

Gräddad norrlandspölsa...
Dutta i norrlandspölsan en smörad och bröad form plus 1 dl vatten, efter ca 15 min ta en gaffel och jämna till pölsan...
Gräddas i ugn på 175gr - ca 45 min

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥