tisdag, februari 07, 2023

i VECKA 6 vägarna bär:

 

Kotlett i ugn...  här med gul paprika, lök och tomater.
Gjorde en sås... använde mig av skyn...
ca 0,5 dl fick jag ihop som vispades med ca 1,5 dl vatten och 1 msk dinkelmjöl.... och kokades sedan upp... sänkte värmen...
Jag både saltade och pepprade såsen. Jag hade i även mild malen paprika med rökig smak som jag vill bli av med... Jag använder endast mild malen paprikapulver! Men råkat få en smokey paprika krydda och den är jag inte så förtjust i eftersom jag inte vill ha en känsla av rökt mat jämt och ständigt... mina smaklökar alltså!
Till detta fullkornsris som kokats med quinoa tricolor och morot.
Jag lagade snabbt till en gurk-och rädissallad i detta lite spetskål som jag behövde bli av med som jag glömde av att slänga i bland kotletterna.
Jag skivade upp tunna äppelskivor med skal med hjälp av mandolin. Äpple till kött blir det fler gånger att ha till. Jättefräscht!
Snön låg kvar och smälte lite... vilket gjorde att vägarna bar mig utan halka... Jag var försiktig och valde andra stigar här och var. Lite jobbigt förstås men det kunde varit värre!



söndag, februari 05, 2023

Valentine känsla! Februaristart! Snökonst ute!

 

Vackra röda fräscha tulpaner! Valentine känsla! Februaristart!
Hjärtan ute där snön kanat av! Kantiga stenar! Valentine känsla! Februaristart!
Sockerkaksbak nu igen!
Jag använder fast honung och denna gång var den rejält fast och jag glömde i vanlig ordning ta ut och låta honungen bli mera ljummen för lite mera flyt. Jag fick använda gaffel för att lösa ut klimparna så att jag skunde vispa honung med äggen poröst...
 Istället för apelsin blev det blodapelsin för man tager det man haver!
Blåbär och apelsinsockerkaka med mindre socker DENNA GÅNG MED BOLDAPELSIN
INGREDIENSER
2 ägg
0,5 dl strösocker
1tsk honung
0.5dl rapsolja
1 dl mjölk
1,5 tsk bakpulver
ca 2,5-3dl dl Dinkelmjöl
saften av 1 färskpressad apelsin eller blodapelsin
2 dl frysta blåbär
smör eller rapsolja och ströbröd till formen

GÖR SÅ HÄR
Vispa poröst ägg, honung och strösocker
Rör ned mjölken och sikta även i ca hälften av mjölet mixat med bakpulvret.
Pressa en apelsin och häll saften i smeten och rör om. Häll ned det sista mjölet/bakpulvret i smeten och rör om tills det blir en jämn smet. Till sist rör ned rapsoljan i smeten.
 Häll hälften av smeten i en smord och bröad form. Strö på de frysta blåbären och häll över resten av smeten.
Sätt in formen med smet och blåbär i ugn och ställ in graderna på 175 grader och gräddas ca 50-55 minuter. Ta ut och låt svalna!

Före och efter gräddning!
Måndagens morgondagens fika - SÖNDAGENS KVÄLLSFIKAT står och väntar!
Strax dags efter bloggat för fikat!!!
Valentine känsla! Februaristart! 
Lättar mitt hjärta! Inne mys! Valentine känsla! Februaristart!
Regnet uteblev! Istället kom några snöflingor.
Det droppade istället från träden under turen... kallt och lite fuktigt... bara att gilla läget!
Fast ändå Valentine känsla! Februaristart! Snökonst på träd!
Valentine känsla! Februaristart! Snökonst på träd!

fredag, februari 03, 2023

VINTERLANDSKAP / RULLA KÖTTBULLAR:

 

RULLAT KÖTTBULLAR!
Köttbullar ugnstektes för att frysas in och övriga åkte in i traktörpannan för långkok som dagens middag.


 KÖTTBULLAR

2 medelstora lökar

rapsolja

1 dl mjölk 3%

1 dl vispgrädde 40%

1 dl ströbröd

2 medelkokta potatismos

2 ägg

1,5 tsk salt

2 krm mald svartpeppar

1 msk bong touch av smak-schalottenlök

1,5 kg blandfärs



GÖR SÅ HÄR:

Skala och skär löken. Stek den mjuk i smöret, låt den svalna.

Blanda löken med grädde, mjölk, potatis och ströbröd i en skål. Även kryddorna, mixa slätt med stavmixer och låt svälla i 10 minuter.

Blanda i färsen och tillsätt till sist äggen! 

Lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper och in i ugnen på ca 200°C tills den är genomstekt. 

Låt svalna och förvara i kyl eller frys.

Jag frös in många köttbullar.

De som inte fick plats på tallriken blev dagens middag som långkok. Jag brynte köttbullarna på spisen i traktörpanna och hällde i vatten och gjorde ett långkok - på och av med en liten skvätt grädde och liknande... Endast lite salt som krydda i såsen eftersom det hela drar till sig smaken från köttbullarna, dessutom stektes även löken i samma panna och jag lät fetter ligga kvar.

 Förresten någon droppe mushroom soy åkte ned i såsen också.



FREDAGENS MIDDAG långkokta köttbullar i gräddsås serverad med kokt potatis/morot och kålsallad, gurk/rädissallad  och gul paprika
Köttbullarna från ugn in i fryslådan och övriga köttbullar med sås som blev över från middag.
VINTERLANDSKAPET är här igen!
Vindstilla gjorde det hela lättare att gilla-läget!





TORSDAGENS BRAVAD:

Från en dag till en annan... gårdagens solsken!

måndag, januari 30, 2023

ny VECKA 5 robin rödhake:

 

En rödhake som envisades med att göra mig sällskap... när jag till slut närmade mig så flög den sin kos.
Jag var inget roligt sällskap mer än Asterix som den även nyfiket kollade in.
 Inget fika eller liknande heller... om den var ute efter brödsmulor eller annat.
Starkt solsken och ca6 plusgrader med lite blåst fick mig att tänka på vår och jag kom på att vi fortfarande är i Januarimånad.

FRUKOST gene tunnbröd original LUNCH pastejmacka & fruktbricka
MÅNDAGENS MIDDAG currygryta 
En enkel gryta där jag använde grönsaker från både bolognese och soppan... Det var menat att jag skulle ha i en liten bit grön paprika, men den hade redan gått åt... i soppan häromda'n  och  så lade jag i ca 3 msk frysta kikärter i...
Dagens tur.... milt väder!





SÖNDAGENS tur ut...

lördag, januari 28, 2023

Soppkök i mitt sinne:

 

Tomatbaserad grönsakssoppa
Använder rapsolja... Startar med att steka tomatpuré därefter lök, lagerblad, blekselleri, grön paprika, röd spetspaprika.
I med några tomater som man vill bli av med...
Kryddor: salt och malen svartpeppar, paprikapulver, lite gurkmeja, högst 2 msk bong touch of taste.
Krossade tomater åkte i... med lite vatten... som får puttra en stund.
Ut med lagerbladen för denna gång 4 st. I med ketchup för denna gång med vatten för att få ut det allra sista ur flaskan...  röres om. I med quinoa tricolor tog 1,5 dl + ca 3 nävar pasta soppspagetti. Röres om!

Frysta grönsaker: lite spenat  och grönkål, broccoliris och blomkålsris.
Färska grönsaker: potatis, morot, blekselleri, rotselleri, persiljerot och purjolök
I med vatten och rör om... kokas upp och sänk.
När soppan puttrat ett bra tag så hällde jag i mera vatten...  
Färdiga soppan som fått sig ett långkok och även stå och dra sig!
Övrig soppa som åkte in i två stora byttor rätt in i frysen!
RAD 1 fiskpinnemacka som kvällsmål - stekt makrill
RAD 2 Värmde upp en kålpudding från fryslådan
RAD 3 torsk i ugn serverad med fullkornsris/quinoa tricolor
RAD 4 go' fika blåbär och apelsinsockerkaka - blir att baka en sådan imorgon
Mys*
FRUKOST gene tunnbröd original LUNCH pastejmacka & fruktbricka
LÖRDAGENS MIDDAG  tomatbaserad grönsakssoppa
Jag trodde att att det skulle bli att gå i regn, men istället blev det ett milt närapå vindstilla väder utan en droppe regn..






BLANDAT från andra dagar:

fredag, januari 27, 2023

Frost och solsken:

Startade med att steka tomatpuré, därpå lök... blekselleri, grön paprika och röd spetspaprika och lagerblad... Blandfärs, salt och svart peppar, bong touch of taste ca 1 msk, malen paprikapulver, oregano, mejram och basilika... riven, morot och persiljerot och en bit rotselleri. krossade tomater och även en skvätt vatten... Det hela fick puttras... sist hade jag i ketchup... och därefter fick det hela dra sig ytterligare.... ngt sådant i snabba drag. Till detta serverades färsk pasta spaghetti.
Resten frös jag in --- blir nog lagom till Valentine's day - Lady och Lufsen!
Imorgon blir det soppkök... ännu mera fryslådor!

FRUKOST gene tunnbröd original LUNCH pastejmacka & fruktbricka
FREDAGENS MIDDAG spaghetti bolognese


Jag har fixat min tand så var detta avklarat för denna gång!
Lättsam stämning gjorde att man gick ut med mungipor uppåt!

TV krim-serier via TELENOR STREAM
Har precis sett klart den tyska serien "amsterdam undercover" och har precis påbörjat och skall fortsätta senare på den danska serien "förhöret"...

Solsken Vindstilla och Frost!


 

söndag, januari 22, 2023

Solskens Söndag med en quinotto:

 

Risotto med quinoa tricolor och fullkornsris
Stekt lök, blekselleri, röd spetspaprika, kål, lagerblad, salt och mald svartpeppar,  fond bong touch of taste, några tomater, riven morot och persiljerot.... och en skvätt vatten hälldes i efter behov...
Några frysta grönsaker åkte i.. spenat och grönkål... även broccoli som jag hackade i mindre bitar... har köpt broccoliris istället och gör mig av med de sista broccolibuketterna, trots detta blev det tre kvar i fryspåsen som åkte in i frysen igen.
3 msk kikärter + 3 msk gröna ärter... 
Det hela röres om... och fick puttra på lägre temperatur... ngt sådant!
Serverades med gurk- och rädissallad.
FRUKOST gene tunnbröd original LUNCH pastejmacka & fruktbricka
SÖNDAGENS MIDDAG risotto med quinoa tricolor och fullkornsris
-3 med solsken och vindstilla. Kyligt men härligt ute. Det är stor skillnad på att längta efter längre ljusare dagar än sol och värme,,, Långa ljusa dar är det som gäller framförallt här!

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥