lördag, november 06, 2010

GUSTAV ADOLFSDAG kontra ALLA HELGONS DAG:
































Recept ~  sallad
 

Riven morot, skuren vitkål, riven ost, hackad tomat, och skivad äpple + dresing; olivolja, äpplecidervinäger, salt och eventuellt lite vatten för att dryga ut dressing om det är för skarp smak på denna.



















Vi fick några kärleksörtsbuketter:





































~~~~~~~




























Recept ~ tjockpannkakspaj


Smeten:
4 st ägg
1 tsk salt
8 dl mjölk
4 dl mjöl eller dinkelmjöl
1-2 msk smält smör

Alltihop vispas och läggs i en stor ugnsform

Under tiden som smetem sväller i ugsformen gör då följande...

Blandfärsröran:
 I en kastrull steks lök, purjolök, riven morot, hackad tomat och någon potatis i mycket tunna bitar eller skivor och till sist "i detta fall blandfärs"...
När röran är färdig ta man en slev och lägger röran jämnt fördelat över smeten i ugnsformen.

Tjockpannkakspajen gräddas sedan i 175 grader minst en timma...


Smaklig måltid!




~~~~~~~~



Det blev en härlig promenad vid Stora Torp och det var mycket vindstilla.


































Till sist efter promenaden en Gustav Adolfsbakelse som avslutning:


EldsDansen:


En riktigt mysig Fredagsafton blev det här med tända ljus likt en eldsdans, film, nattakäk och omgivna av våra tre jyckar.




























Recept ~ enkel vegetarisk slavisk soppgryta






























Hackad lök, tomat, purjolök, vitkål, riven morot och några hackade potatisar.
Allt blandas i en kastrull med rapsolja och hönsbuljong efter en stund kryddsätt med mild mald paprika, salt och mald peppar och även lite soppspaghetti. Till sist vatten och sedan får detta puttra på svag värme tills grönsakerna är mjuka och genonkokta...


~~~

Hundarna slurpade i sig resterna utav nattakäket ~  smaskens:

































FILM:







fredag, november 05, 2010

Min sköna egentid:


Till kaffet hade vi ikväll en Gustav Adolfs Bakelse från Jerkstrands Konditori på Trätorget. Och den var riktigt smarrig... mums...































... och efter bakelsen spenderade jag ca 2 timmar i badrummet;  Jag tog bort det gamla nagellacket helt med aceton, toppade håret ca 1/2 cm, snitsade till luggen lite och tog mig en dusch och använde LUX "shimmering sea" till hela kroppen och håret. Jag filade lite på naglar och även på tårna... och masserade fötterna...












Till sist sitter jag framför PC och låter lufttorka håret... och strax tänker jag knåpa ihop en grytsopppa.





Gravsmyckning:


RECEPT ~ enkel Thai Chicken


















Skäres i bitar några kycklingfiéer och steks & puttras i en gryta med frysta asian wok grönsaker en stund.
Lägg sedan i Santa Maria kryddmix " Thai Chick spice mix" , kokosmjölk & creme fraiche.
Och det skall puttras en stund. 
želimo Vam dober tek

~~~~~

Vädret var smått kyligt ute med svaga vindar med ca +8 grader, men tillräckligt uppfriskande för en åktur ut för gravsmyckning:




































Till sist blev det en promenad kring Härlanda Tjärn:



NattBloggen:

Vädret nu på natten var närapå vindstilla och det var både lugnt och uppfriskande när vi tog oss en runda runt kvarteret ute; förutom en enda polisbil.
















































DOKUMENTÄRFILM:

Hitler in colour (2004) 1 tim 10 min
Faktiskt mycket gripande dokumentärfilm och en känsla av att ha hamnat i en tidsmaskin... rekommenderas.





torsdag, november 04, 2010

Recept ~ enkel ugnsbäddad fisk


















1 styck ugnsform smord i rapsolja och i denna form lägges några bitar hackad spenat, hackad grönkål och en hackad/skivad tomat.

(Och vill man lyxa till detta kan man även ha med creme frache över bädden innan fisken läggs på och detta brukar jag göra för det mesta annars.)

Strö sedan över fiskbuljong och på detta fiskfilèer och salta & peppra lite lätt överst, sedan grädass detta på ca 175 grader ca 1 timma...




~~~~~~~~~~~~~~
Nu är vi hemma igen från blåsten och mörkret ute och skall nu unna oss lite choklad med kaffe till...

Ha en fortsatt trevlig kväll,

//HV



Rena ramma stormblåsten:



Det har blåst som 17 idag att t om hundarna; Zorro, Titti och Nellie ville in i värmen.
Lite nougat har här under kvällens lopp slunkit ned med kaffet...
Vi testar den nya smaken av Gevalia "African night" och den verkar funka på första koppen i och för sig.

 Det var akvarie - rengörardags idag och det gick mycket smidigt till och väldans vad rent akvariet blev.
 Jag rengjorde tvättstället med aceton :(  i samma veva som jag duschade mig från topp till tå. 
Inte så bra att använda aceton kanske, men jag hade spillt lite utav det nya nagellacket när jag lackade sist. Tvättstället blev rent iallafall.

Trots att håret inte var färdigtorkat tog jag mig en nattpromenad med hundarna ute och det var skööönt, men lite blåsigt. Från en balkong hördes röster eka ute någonstans... annars var det lugnt.
När jag väl kom in tog jag mig en kopp te för att värma halsen.
Och nu skall jag fixa en macka och vila mig lite framför TV... HistoryChanel kanske???







onsdag, november 03, 2010

tisdag, november 02, 2010

JeansBlöta:



... vi har haft en slapp kväll efter att ha varit ute i "regnstormen"... jeansen var blöta... och Zorro som har tjock päls torkade jag med en handduk lite lätt... Zorro har lätt för att få hotspot och våt-eksem...

Hundarna kommer strax få sig en liten tur ute. Vädret är nu bättre, helt vindstilla... skööönt:)














~~~~~

MUSIK:








måndag, november 01, 2010

Recept ~ enkel äppelpaj











1 ugnsform ( liten eller stor beroende på mängden)
äpplen
socker
kanel
ströbröd
rapsolja

* Smörj formen i rapsolja eller smör och på detta ströbröd.

* Skala äpplen och skiva äpplet och lägg i formen. Börja med ett lager.

* På första lagret strö på socker, kanel och ströbröd.

* Fortsätt skala äpplen och och skiva äpplen till ett översta lager i ugnsfomen.

* På det översta lagret strö på kanel, socker, ströbrödet och några klickar smör eller rapsolja...

* Gräddas i ugnen ca 1 timma - 1 1/2 timma på ca 175 grader. Kolla gärna in pajen innan en timma... den bör ha fått lite färg på toppen och vara väl gräddad när denna tas ut.

* Till detta hade vi triumfglass 2 liter gammeldags gräddglass med smak av blåbärssorbet och ett slovenskt körsbärste.




~~~~~~~~







♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥