lördag, januari 28, 2023

Soppkök i mitt sinne:

 

Tomatbaserad grönsakssoppa
Använder rapsolja... Startar med att steka tomatpuré därefter lök, lagerblad, blekselleri, grön paprika, röd spetspaprika.
I med några tomater som man vill bli av med...
Kryddor: salt och malen svartpeppar, paprikapulver, lite gurkmeja, högst 2 msk bong touch of taste.
Krossade tomater åkte i... med lite vatten... som får puttra en stund.
Ut med lagerbladen för denna gång 4 st. I med ketchup för denna gång med vatten för att få ut det allra sista ur flaskan...  röres om. I med quinoa tricolor tog 1,5 dl + ca 3 nävar pasta soppspagetti. Röres om!

Frysta grönsaker: lite spenat  och grönkål, broccoliris och blomkålsris.
Färska grönsaker: potatis, morot, blekselleri, rotselleri, persiljerot och purjolök
I med vatten och rör om... kokas upp och sänk.
När soppan puttrat ett bra tag så hällde jag i mera vatten...  
Färdiga soppan som fått sig ett långkok och även stå och dra sig!
Övrig soppa som åkte in i två stora byttor rätt in i frysen!
RAD 1 fiskpinnemacka som kvällsmål - stekt makrill
RAD 2 Värmde upp en kålpudding från fryslådan
RAD 3 torsk i ugn serverad med fullkornsris/quinoa tricolor
RAD 4 go' fika blåbär och apelsinsockerkaka - blir att baka en sådan imorgon
Mys*
FRUKOST gene tunnbröd original LUNCH pastejmacka & fruktbricka
LÖRDAGENS MIDDAG  tomatbaserad grönsakssoppa
Jag trodde att att det skulle bli att gå i regn, men istället blev det ett milt närapå vindstilla väder utan en droppe regn..






BLANDAT från andra dagar:

fredag, januari 27, 2023

Frost och solsken:

Startade med att steka tomatpuré, därpå lök... blekselleri, grön paprika och röd spetspaprika och lagerblad... Blandfärs, salt och svart peppar, bong touch of taste ca 1 msk, malen paprikapulver, oregano, mejram och basilika... riven, morot och persiljerot och en bit rotselleri. krossade tomater och även en skvätt vatten... Det hela fick puttras... sist hade jag i ketchup... och därefter fick det hela dra sig ytterligare.... ngt sådant i snabba drag. Till detta serverades färsk pasta spaghetti.
Resten frös jag in --- blir nog lagom till Valentine's day - Lady och Lufsen!
Imorgon blir det soppkök... ännu mera fryslådor!

FRUKOST gene tunnbröd original LUNCH pastejmacka & fruktbricka
FREDAGENS MIDDAG spaghetti bolognese


Jag har fixat min tand så var detta avklarat för denna gång!
Lättsam stämning gjorde att man gick ut med mungipor uppåt!

TV krim-serier via TELENOR STREAM
Har precis sett klart den tyska serien "amsterdam undercover" och har precis påbörjat och skall fortsätta senare på den danska serien "förhöret"...

Solsken Vindstilla och Frost!


 

söndag, januari 22, 2023

Solskens Söndag med en quinotto:

 

Risotto med quinoa tricolor och fullkornsris
Stekt lök, blekselleri, röd spetspaprika, kål, lagerblad, salt och mald svartpeppar,  fond bong touch of taste, några tomater, riven morot och persiljerot.... och en skvätt vatten hälldes i efter behov...
Några frysta grönsaker åkte i.. spenat och grönkål... även broccoli som jag hackade i mindre bitar... har köpt broccoliris istället och gör mig av med de sista broccolibuketterna, trots detta blev det tre kvar i fryspåsen som åkte in i frysen igen.
3 msk kikärter + 3 msk gröna ärter... 
Det hela röres om... och fick puttra på lägre temperatur... ngt sådant!
Serverades med gurk- och rädissallad.
FRUKOST gene tunnbröd original LUNCH pastejmacka & fruktbricka
SÖNDAGENS MIDDAG risotto med quinoa tricolor och fullkornsris
-3 med solsken och vindstilla. Kyligt men härligt ute. Det är stor skillnad på att längta efter längre ljusare dagar än sol och värme,,, Långa ljusa dar är det som gäller framförallt här!

lördag, januari 21, 2023

Helg med Januarimys*:

 

BALKONGLÅDAN med fin ljung och småvissen mynta och fjärilslavendel som jag hoppas skall ta sig.
Blåbär och apelsinsockerkaka med mindre socker DENNA GÅNG MED BOLDAPELSIN
INGREDIENSER
2 ägg
0,5 dl strösocker
1tsk honung
0.5dl rapsolja
1 dl mjölk
1,5 tsk bakpulver
2,5 dl Dinkelmjöl
saften av 1 färskpressad apelsin eller blodapelsin
2 dl frysta blåbär
smör eller rapsolja och ströbröd till formen

GÖR SÅ HÄR
Vispa poröst ägg, honung och strösocker
Rör ned mjölken och sikta även i ca hälften av mjölet mixat med bakpulvret.
Pressa en apelsin och häll saften i smeten och rör om. Häll ned det sista mjölet/bakpulvret i smeten och rör om tills det blir en jämn smet. Till sist rör ned rapsoljan i smeten.
 Häll hälften av smeten i en smord och bröad form. Strö på de frysta blåbären och häll över resten av smeten.
Sätt in formen med smet och blåbär i ugn och ställ in graderna på 175 grader och gräddas ca 50-55 minuter. Ta ut och låt svalna!
Efter bloggat blir det go' kvällsfika som står och väntar... !
FRUKOST gene tunnbröd fibervariant LUNCH pastejmacka & fruktbricka & kvarg 
LÖRDAGENS MIDDAG tomatbaserad grönsakssoppa 
Hemlagat från grunden, men lättlagat blev det idag - bara att värma upp soppan från en upptinad fryslåda. Slängde i ngn matsked frysta kikärter och gröna ärter.
Vindstilla men grått kyligt och rått fuktigt... Det vindstilla gjorde det hela!


fredag, januari 20, 2023

Rått/Gott med matrester:

 P:S edit igen med uppdatering ---  glömde riven morot och persiljerot och använde både mandolin och rivjärn...

Matrester på kålpudding blev kålgryta!
 Plockade fram fryst kålpudding som fått tinas upp i kylen...
Stekte lök, blekselleri, röd spetspaprika... lagerblad också... och hackade i två till tre övermogna mini-tomater som jag ville bli av med, hällde i högst en halv dl vatten....  1 msk bong touch of taste  salt och mald svartpeppar. Rörde om givetvis!  eiven morot + persiljerot också i... 3 msk frysta kikärter och 3 msk frysta  gröna ärter och hällde i ytterligare högst en halv dl med vatten... rör om och stek. I med kålpuddingen... låt det puttra på svag värme under lock!
FRUKOST gene tunnbröd fibervariant LUNCH pastejmacka & fruktbricka
FREDAGENS MIDDAG kålgryta med kokt potatis med en enkel sallad på gurka rädisa blekselleri
Rått och ruggigt! Fukt och kyla.... grått men ändå lite ljusare ute. 
Ugnslax från häromdagen.... tomathalvor toppade med färsk fryst basilika på detta lite  blomkålsris broccoliris kikärter och hela vitlöksklyftor....

tisdag, januari 17, 2023

VECKA 3 ruggigt ute desto mera mys inne* :

 

MYSVÄDER*INOMHUS
LUNCH pastejmacka & fruktbricka
TISDAGENS MIDDAG fiskbullar i dillsås med kokt potatis/morot och gurk- och rädissallad
Frukost fibervarianten hoppades över på grund av sovmorgon.
Någon grad kallare ute och på detta regn.
Lite väl rått. kallt och fuktigt för att det skulle bli det där lilla extra!

Blir att fortsätta se den norska krim-serien "Wisting" sista delen utav säsong 2 och fortsätta lite på sista säsong 3.

måndag, januari 16, 2023

ny VECKA 3 ljusglimt i det dystra råa:

Ugnsstekta kotletter med tomat och lök. Denna gång hällde jag av skyn och satte in den i kylen för att senare göra en enkel brunsås på för att göra mig av med sista mjölken.
BRUNSÅS
3 dl vatten
2 msk mjöl
2 msk sky 
skvätt mjölk
salt, malen svart peppar och mild paprikapulver ej rökig smak
FRUKOST gene tunnbröd fibervariant LUNCH pastejmacka (vinnande koncept osötat rågbröd bostongurka salladsblad röd spetspaprika med arboga-pastej - mums) & fruktbricka
MÅNDAGENS MIDDAG kotlett med brunsås kokt potatis och gurk- och rädisasallad

Ljust ute, men väldigt rått och kallt med blåsigt väder dessutom även både fuktig och lerig barmark, men det blev en härlig tur ut. Det gällde att då och då ha koll på var man klampade ned foten.

 

söndag, januari 15, 2023

Söndagsmeny inkl väderlek:

SÖNDAGENS MIDDAG
Gott med fisk! Ugnsgräddad torsk!
Smord och bröad form... tomathalvor fördelas runt på botten och på med färsk fryst basilika. Släng på lite fryst broccoliris och blomkålsris. Salt och malen svartpeppar på torsken och lägg den överst... Sist på med citronskivor. Gräddas i ugn på 175 gr ca 1 tim och sänk gärna därefter till 125gr ca 20 -30 min.

Serverad med en kokt potatis med skal för bättre näring som fått svalna för lägre GI.
 Till detta även en rädis- och gurksallad
Blåbär och apelsinsockerkaka med mindre socker DENNA GÅNG MED BOLDAPELSIN
INGREDIENSER
2 ägg
0,5 dl strösocker
1tsk honung
0.5dl rapsolja
1 dl mjölk
1,5 tsk bakpulver
2,5 dl Dinkelmjöl
saften av 1 färskpressad apelsin eller blodapelsin
2 dl frysta blåbär
smör eller rapsolja och ströbröd till formen

GÖR SÅ HÄR
Vispa poröst ägg, honung och strösocker
Rör ned mjölken och sikta även i ca hälften av mjölet mixat med bakpulvret.
Pressa en apelsin och häll saften i smeten och rör om. Häll ned det sista mjölet/bakpulvret i smeten och rör om tills det blir en jämn smet. Till sist rör ned rapsoljan i smeten.
 Häll hälften av smeten i en smord och bröad form. Strö på de frysta blåbären och häll över resten av smeten.
Sätt in formen med smet och blåbär i ugn och ställ in graderna på 175 grader och gräddas ca 50-55 minuter. Ta ut och låt svalna!
KVÄLLSFIKAT efter bloggat väntar blåbär och blodapelsinSockerkaka.
Milt och blåsigt med 6 plus... fuktigt med smått ruggigt blev ändå en skön promenad.
Dystert och grått!

 

lördag, januari 14, 2023

Helg mitt i Januari med ngt längre dgr:

 

Blåsigt med 6 plus-grader med fuktig barmark. Lite ljussken gav lite hopp!
Första turen i år som blev något längre - nämligen 1 tim 50 min. Härlig tur ut!

Ett ben på stigen - skickade jag åt fanders.

FRUKOST gene tunnbröd fibervariant  LUNCH pastejmacka (vinnande koncept)  & fruktbricka 
LÖRDAGENS MIDDAG norrlandspölsa och kokt potatis/morot med välstekt äggröra 

Gårkvällens  Risgrynsgröt och för den här säsongen sista...
Nyöppnad burk med Norrlandspölsa blir det mera av istället, fast inte för ofta.


♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥