onsdag, april 17, 2024

i VECKA 16 strömming i mina tankar:

 

Solsaken  och värme varvat med grådis och kyla! AsteriX kloklipp sedan Fikat uti Backa - sillmacka!




Jag har påbörjat lite lätt klädkammaren och minns nu att här har städats en gång för ett tag sedan - värsta redan gjort! Jag ser nu dessvärre att det är knökat av galgar. Jag skall snabbt ögna igenom kläder och slänga de sämsta, vilket jag påbörjat lite och fick ihop en kasse galgar. 
Redan ser det något bättre ut, men jag har en massa filtar jag knökat längst in... som skall både slängas och behållas även tvättas upp för att stuvas in i Rusta/Ikea kassar,

Efter stamrenoveringen på toan 2006 via nya elementet hade vi halldelen varm mot köket, men något har hänt - plötsligt väldigt kall lägenhet därav alla filtar åt oss och hundar. (vi bor i en vinkel så köket toan hall ligger i en så kallad ostbit - denna del kan bli kall, därför har vi ofta en extra värmefläkt i köksdelen som är kallast i lägenheten kylan går mot hall och sovrum.,.)
 Då fanns inte de fina värmefläktarna som finns numera bla på biltema och jula... för ca 160 kr och uppåt som vi haft sedan förra året och införskaffat två till, bra med luft här inne och bättre kondens också. I år kom värmen tillbaks på toan sedan några års bortovaro, vilket också gjort det bättre här i lägenheten, så många filtar behöver vi nu inte längre. Skönt!

Kommit igång lite... fått fram gamla plagg som nya, något äldre som nya och nyare som nya plagg!

Asterix bad i majmånad skall klämmas in, mig själv också jag återkommer till den delen senare, städet i klädkammaren och lite annat... suck och pussst känns något lättare nu. 


Inte bara farmors soppor på menyn  - nu också mormors fiskrätter. Kräftströmming är tanken till morsdag,,, Jag kanske även ger mig på strömmingslåda eller inkokt strömming med tomatskivor.


Nu bloggar jag ut!



GÅRKVÄLLENS köttbullemacka (skivad rädisa och majonnäs någon tomat) med lite gurk och rädis-sallad
TISDAGENS MIDDAG matjessill och kall sås med lite potatis har inte startat med färskpotatis ännu

måndag, april 15, 2024

ny VECKA 16 måndagskänslor varvat med vårsken:

Solsken och inte lika blåsigt fast lite gjyttja här och var även om detta också minskats.
Vitsippor lite varstans inte första ej heller bästa...
GÅRKVÄLLENS fiskpinnemacka
MÅNDAGENS MIDDAG makrill med kokta grönsaker och råkost
Varken spenatstuvning för min del eller för mannens klicken lingonsylt till.
Blev över makrill så en makrillmacka lite senare.

 


Vårstädning som jag påbörjat och har framför mig även Asterix som skall på kloklipp, därefter skall jag klämma in ett bad och bada honom... Lite för kallt ännu... blir nog i majmånad! 

Vår-städa mig själv med för den delen. 

Klädkammaren har jag kvar från höst-städet förra året. Det blev fint i garderoben med någon ny klädförvaring som piffade upp det hela. I klädkammaren blir det nya stora IKEA och Rusta kassar dock. Jag räknar med att slänga lite också sååå sopsäck till detta.

Dags att (b)logga ut och inte blogga närapå varje dag! Vila och annat också mellan varven!



söndag, april 14, 2024

Soppa på spik / blåser som 17:

 


Blåsigt som bara den så det blev en skön stund i lä!





GÅRKVÄLLENS mini curry samosa med råkost och sallad (gurka äpple rädisa - äppelcidervinäger olivolja och salt=
SÖNDAGENS MIDDAG grönsakssoppa gjord på hemlagad buljong


Steker i rapsolja lök vita delen av purjon... i med lite bladselleri, röd spetspaprika, lite utav spetskål och tunn skuren potatis bit och lagerblad Jag hade 4 små.
Därefter i med någon tomat... Pudrar på med lire paprikapulver och dinkel mjöl fullkorn...
I med hemlagad buljong eller köpt buljong går givet också bra! Låter detta puttra en stund.
Plockar ur lagerbladen för att  Senare ha i Quinoa tricolor ca o,5 dl och soppspaghetti eller  makaroner.
häller i ca 1 lite vatten och i med grönsakerna - morot  rotselleri lite bladselleri spetskål persiljerot mörkare gröna delen utav purjolök... frysta grönsaker spenat grönkål och broccoli som jag skär i mindre bitar. Låter det hela kokas upp för att puttra på svagare värme ca 30 - 40 minuter eventuellt fylla på med halv liter vatten.KOKAS UPP och sänk  till svag värme.
Stänger av och låter smakerna få dra in ca 45 minuter.

NÅGOT SÅDANT!
k

lördag, april 13, 2024

Buljong på sista märgben:

 

Lagat buljong på märgben och passade då på att slänga i några kotletter, grönsaker och potatis
som blev dagens middag gräddig dillkött och frös även in en måltid med dillkött och en fryslåda med gräddig dillsås utöver frös jag in buljong i 4 större iskuber och en fryslåda, 
Imorgon är det tänkt att jag skall laga till en soppa på buljongen.
Lite infrysta små portioner från märgben till Asterix.  (Satt lite kött på utsidan som jag skav av plus insidan av märgen)
Sista märgbenen från frysen tagna, så det lär dröja innan jag lagar min egna buljong - inte under sommaren i alla fall,

LÖRDGAGENS MIDDAG gräddig dillkotlett med kokta grönsaker (potatis, morot och persiljerot) och råkost (riven morot rotselleri spetskål och hackad bladselleri).
Inget regn idag men fuktigt ute efter gårdagens regn blev en skönare paus.



Regnvattnet forsar lite varstans... Lite lugnare var det idag men ändå...



Gårdagens blöta tur ute...




GÅRDAGENS torsdagens
Sallad sedan prinsessbakelse. Nu får det dröja lite med bakelser...
TORSDAGENS MIDDAG blodpudding med mjölk istället för crepes med räkor. Nu får det dröja lite även med blodpudding...
FREDAGENS

Torskrygg i tomatsås (tomater purjolök bladselleri krossade tomater och torskrygg KRYDDA basilika mejram oregano  sist lite pressad citronsaft och persilja ) med mos (rotselleri och potatis) och råkost


Från andra dagar...
Strömming med persilja och mos gröna ärter och råkost
En skön tur ute och sedan lite OZZY OSBOURNE!
Minns inte vilken dag - en perfekt kombination!



onsdag, april 10, 2024

Mitt i VECKA 15 vårstäd:

 

GÅRDAGENS  hemlagad blomkålssoppa (från  fryslådan)  glängde i lite kidney bönor / kikärter /gröna ärter // FISKPINNEMACKA 
/gurk och rädissallad och hade lite på fiskpinnemackan
ONSDAGENS MIDDAG fish and crisp med kokta grönsaker

Resten av gurk och rädissallad blir till kvällens mellanmål och lite råkost. Blir lite grönsaker och någon brödskarv.... och festar på en prinsessbakelse på detta!



SOLSKEN OCH VÄRME med otroligt blåsiga vindar!

Förövrigt det som ockuperar mig just nu är städning som liggs efter med här, men har startat lite pö om pö... så halva lägenheten är ungefär färdig,
Jag har lagt upp det hela så att det skall tajmas med torsdags dammsugning å toarengöring.
Jag har dammat i går bara lite och idag desto mera. En paus på detta under helgen.
Även fönster är det tänkt därför damma först och vädra sedan...
Sååå nu loggar jag ut... vila och lite annat...

Vaken före eller efter bilder på dammet här inte, men det kunde bli något chockartade bilder, förmodligen inte värst men närapå kanske! Men snart så inte längre!

måndag, april 08, 2024

ny VECKA 15 vitsippor i backen:

Härlig paus blev det med både sol och värme! Bevittnade första vitsippan rakt framför mig! Sedan desto fler!
Räkmacka / premiär för den klassiska matjessillen med kall sås men skippade dillkokt färskpotatis istället kokt potatis
Lökpaj med saftig sallad - råkost  med riven gurka/äpple och tomat - äppelcidervinäger olivolja och salt /Lildls schnitzel med kokta grönsaker Lättlagade dagar...
Dags att laga en hemlagad buljong från grunden igen .- till fredag tror jag det blir.

 

fredag, april 05, 2024

schysst käk VECKA 14 å fredag é dé idag:

Lite fredagsmys-matlagning med schysstkäk
GYROSkebabGRYTA
Stekte i rapsolja - lök bladselleri spetskål tomater , ca 0,25 dl - hälften av en halv dl mått med vatten och purjolök och i med gyroskebaben,
Voilá! KLART!
Serverades med basmatiris och QUINOA tricolor och  till detta en råkostsallad - morot spetskål bladselleri och rotselleri


 
Snön närapå redan borta blev en något skönare men slapp promenad,
Gårdagens TORSDAGENS crepes med dillsås och räkor / DAGENS MIDDAG kebabgryta och ris/Quinoa serverad med råkostsallad



Kokade en blomkålssoppa häromdagen igen!
SMAKRIK BLOMKÅLSSOPPA

1 gul lök och 1 purjolök med 3-4 msk rapsolja stektes mjukt
2 st lagerblad som plockades bort efter ca 15- 20 min puttrande med vattnet.
Sedan slängdes i
1 st blomkålshuvud, i små buketter
4 medelstora potatisar, skalade och skivade
Rotselleri (motsvarande ca 1- 4 potatisar)
sedan 
1 hemmagjord buljongtärning från frys
1 tsk - 1 msk bongs flytande fond Scharlottenlök
1liter vatten
KRYDDORNA 
Lite av varje gurkmeja, malen spiskummin och koriander


DENNA GÅNG skippades detta sista moment  - hade inte i mjölk och redning.

när det hela är närapå färdigt
1 dl standardmjölk

1 msk dinkelmjöl (redning)
salt och malen svartpeppar

NÅGOT SÅDANT 

Macka / hemlagad schnitzel serverad med mos ärter och råkostsallad
Direkt efter PÅSKEN kom snöyran igen!
En dag uti BACKA...  ägg och sill i påsktider.
PÅSKAFTON påskmat med björnbär till glass som efterrätt /PÅSKDAGEN rester
Från våffeldagen blev det även en räkmacka på kvällen och fiskpinnemacka dagen efter / makaronilådan från frysen blev ännu godare än som färdig färsklagad maträtt / fish-nuggets med mos (potatis och rotselleri)
Yoghurt smoothie (havrekli yoghurt frysta blåbär) / macka / rester av blomkålssoppa med kidneybönor kikärter och gröna ärter /varmrökt lax macka
makaroner å ketchup /varm choklad utan socker men med glass /fiskbullar i dillsås /fiskpinnemacka

 

måndag, mars 25, 2024

ny VECKA 13 våffeldagen:

 

BRUCE SPRINGSTEEN till våfflorna - fin bild, men igår såg vi en från 2014 grym turné - tungt och bra!!! men i vilket fall som helst - glädje och energi var som gjutet till våfflorna och jag överträffade mig själv. godast jag gjort och ätit vill jag påstå!

Jag har många fina minnen kring Bruce Springsteen och åttiotal, men jag har brådis och låter musiken flöda istället.
Jag har varit härifrån och varit ockuperat med lite av varje... en del skumt också.



Penslade in våffeljärnet med rapsolja...  och mindre mängd smet hälldes på järnet för laggen.
Våfflorna lagades enligt recept ovan.
FÖRRESTEN 1 tsk salt  istället för en halv, enda skillnaden.
Våffelsmeten fick stå i kyl och svälla ca 2-3 timmar!




PÄRLHYACINTH och PÅSKLILJOR

Gårdagens och dagens tur ute!




ANDRA DAGAR (blandat)
TORSKRYGG
:
Gott med crepes med dillsås och räkor /sallad och burek spenat och ost/ yoghurt smoothie /curry kyckling gjord på hemlagad buljong /hemlagad schnitzel
räkmackor någon gång också / liksom tonfisk på macka och salami....
varmrökt lax macka / gravad lax macka
Fish & crisp / forsythia som vår och påsk-känsla
Strömming med mos å färsk paprika och råkost. /lax
PANNBIFFAR som också blev köttbullar till påsk infrysta.

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥