söndag, mars 07, 2010

SÖNDAGSBLOGGEN part 1: Tema; čevapčiči

Jag började kl 12.00 och färdig ca kl 12.45: Här är det blandfärs för min del då om man vill ha något annat går detta bra också och beräknat på ca 4 pers:

En enda vitlöksklyfta pressas ut:

Här pudras ytan av mald mild paprika och kryddningarna gör jag på botten för att ha koll på hur mycket jag lägger i, locket kan ju ramla av och hela pulvret åka ut eller något annat konstigt:

Mald svartpeppar på ytan, inte för mycket:

... saltet... jag har täckt ytan... bedömning: ca 1/2-1 tesked, inte mera.

Jag tvättar händerna i ljummet vatten och det blir då lättare att snabbare blanda ingridienserna väl:

Jag rengör händerna i ljummet handen innan jag formar i långa ojämna former, små eller större, en smaksak. Detta är en delikatess pågrund av att mängden är viktig i och att den blandas väl, men inte för mycket... det skall vara lite av allt. Medans köttbullarna blir vardagsmat pågrund av att mängden inte störs. Läggs i en ugnsform med olivolja och innan detta läggs i ugnen vänder jag på "čevapčiči" så att lite olivolja kommer på ytan inte så noga, en smaksak där om man vill ha de saftigare. Det hela är i ugnen på svag värme 100 grader ca 2 timmar och kolla till ugnen någon gång är bra. Ifall att detta är klart innan, så kan detta stå kvar på värmeugn för att hålla detta varmt.

Kokta potatisar som är delade på mitten... kokas upp på 12:an. Och sedan sänks till 2:an på svag värme.

Här är salladen redo och är nu i kylen: 1 rivet äpple skurna tomater (2st mindre) liten bit isbergssallad 2 mindre morötter rivna Innan maten blandas salladen väl med: ca 2-3 matskedar olivolja för sallad ca 1/2-1 tesked salt Ca 1 matsked av honungsäppelvinäger... annan vinäger gärna mindre om man inte vill ha ättiksmak.

4 stycken salladsskålar står redo:

Naturligtvis kan man skära potatisen i bitar bredvid "čevapčiči" och på detta vis kanske få klyftpotatis till, men de flesta är väl bevandrade med klyftpotatis, men vår spis och ugn är liten, men kokt potatis duger då.

Och Tjolöholms STORSTUGANS PEPPAROTSSOPPA görs strax innan gästerna kommer den skall blandas snabbt och väl och inte kokas för mycket, passande förrätt, men smaksak där givetvis... högst en kvart om man gjort denna några gånger.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Förövrigt efter bloggningen tar jag det lugnt tills kl 14.30 och då påbörjas påklädningen och sådant där. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Gert matar hundarna som 3... och Nellie äter fint och vispar til och med tassen efteråt i skålen... matte bråkar denna hund gärna med.

Jag tar hand om gammelhunden, som strax fyller 15 år och idag äter Janine upp sin mat till hälften, resten hon får hon sedan, några små blodpuddingsbitar med uppmjuknat hundfoder och några frollic från ICA kvantum och någon lite knäckebrödsbit med smör på.

NattBloggen:

Det blev en härlig dusch med massage under kvällens gång.

Hundarna får sitt kvällsmål... och lite blodpudding. Janine får sin mat, men vill inte äta... hon kan ha sånna här perioder och trilskar, något som inte passar eller vill ha uppmärksamhet... Nu ligger maten kvar och om en stund skall jag försöka igen annars får hon maten imorgon...

Pågrund av jobbig period har städningen eller rättare sagt dammsugningen legat av sig pågrund av vila och antistress, men detta tar vi igen en annan dag.

... tonfisksallad och HISTORY CHANEL:

ALMONDY dessert efter salladen:

Jag sätter mig i fåtöljen och kollar på TV och sedan smiter jag för att blogga och Gert är kvar och nu lutar det mot sömn...

... GOD NATT, //Hattie

lördag, mars 06, 2010

TexMex:

... tillägg av godkänd bild:

... har just varvat ned efter en jobbig period och gör detta framför PC i en fåtölj. ... och en almonde till kaffet... och detta var Gerts förslag. Senare gör jag en tonfisksallad. Och eventuellt duscha också.

Morsan kollar på Melodifestivalen 2010... och jag bloggar... och bloggningen tar juh tid juh fler bilder det finns med eller rättare sagt jag lägger ut:

... TexMex och en promenad. Tar det lugnt i fåtöljen framför PC och varvar ned med en blogg... får se om jag orkar duscha sedan...

... 0 ...

... 0 grader ute idag: ... och här är vi fortfarande utan att ha masat sig ut:

God Natt Bloggen:

... slavisk soppa;) Men denna smakade bra och den var i sannare godare anda närmare så... och mätt blev man...

NattBloggen:


Annars tar vi det lugnt här just nu i tystnaden och jag gör en nattasoppa och ett glas mjölk till... i Slovenskt eller snarare slavisk anda... Slovensk spaghetti från Orienthuset för soppor Hönsbuljong En tomat En potatis i bitar En riven morot En lök och vatten efter eget behov och smak kokas upp och puttrar sedan på svag värme Kryddor: Mild paprikapulver och mald svartpeppar

Spartacus BLOOD AND SAND 2010 första säsong

Det är juh en helt ny färsk serie som vi bägge här följer och detta var 3:e delen vi såg. Vi har 3 delar kvar att se som vi nog tar en del varje dag... ca 50 min varje del. Bra, om man gillar gladiatorer:) och Lucy Lawless:) Mer orkade jag faktiskt inte i filmväg... eller kände mig för.


♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥