måndag, december 12, 2011

3:e Advent som var:

3:e Advent, Solyanka med cremefraicheklick på:



















Julkorten är skickade, men inte bland julkorten och fodralet åkte med vinden som en ren diarré från något försupet hörne, som inte ens kunde skilja på ved eller något rostat.
Så här ser det ut och något är bakom julenypan:



sovit dåligt och vaknade helt knäckt och Solyankan blev perfekt eftersom den gjordes under de rätta formerna. Gert skalade moroten & potatisen:

















2 st kastruller med rapsolja.


Den ene med kassler/champinjoner/falukorv:




De 2 kastrullerna är bredvid varandra så det blir lätt att passa:


















Så här ser den andra kastrullen ut när den får puttra. alla råvarorna steg för steg kokas för att sänkas och de lägga i nästa.





Upp(tempen) //sänk (tempen)
Rapsoljan som kokas upp som sänks  för att läggas i  "saltlaget" från saltgurkan i smörgåsgurkansburk , valet är hugget som stucket eller blandat kokas upp och sänks för att sedan bli upp med den hackade gula lök kokas upp som sedan sänks. Sedan upp för att slängas i tomaterna och sedan sänkas.
Sedan i med den hackade ättiksgurkan  för att sedan sänkas.  Sedan uppåt med riven morot och tillsammans med väldigt smått hackad potatis runt ca 2 st. och kokas upp för att sedan sänkas.
Sedan uppåt med den andra kastrullen som bara där Kassler/Champinjonerna/Falukorven slängs i med ajvaren mängd efter sitt eget behag lite eller hela burken, men med hela burken inte en endaste kryddning i då. För att bara puttra på det lägsta runt ca halvtimmen.


Om jag glömt något blir det uppdatering på detta vid senare tillfälle, när jag är utvilad inom ett dygn... och kanske även rättar något då.


 

EFTER MATEN:

Hundarna slickar sig om munnen glupskt av en liten klick de fick utav falukorven.

Till sist varsin liten tesked till slut av Solyankan, sååå glada och nöjda de blev, att de juhblar.


























Te och honung inne i värmen, därefter resterna från Solyankan.





-----------------------------


Några spontanbilder från åkturen ute under AdventsKvällen:









söndag, december 11, 2011

Släkt/vänner/ensamhet?

Jag föredrar ensamhet utav dessa tre tingen utan tvekan, men... i en storstad blir det juh aldrig helt ensamt ur denna ensamhet:) eller :(
... och speciellt inte då jag är inom äktenskapets blåa band... och har någon.


Jag är inte sååå bara utomexistensiellt  "..."  och "Harriet Marianne" --- utan  helt VERBALT "HARRIET MARIANNE VON BRÖMSSEN" och inte  "..." .

Jag är slovenskt röd, vit och blå:) som flaggans flera färger och som i triglava... 

" ... på bergen solen skiner, där är det låst... "

... och det lilla gula blir som på mitt lilla Sverige och  det blåa som som bandet svenskt ridderligt adel.

IDEL-ÄDEL-ADEL

... och det röda står för kärlek och värme...

❤❤❤srce❤❤❤srce❤❤❤

❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤




Matlådan idag... som någon gång då jag låg helt utslagen är hemma... efter en massa skitsamtalo/telefono per tri sto... är värren döden i sig självt... vem skall nu ta det jävla schackbrädet. Någon Solyanka får ta över idag:)














"Tri sto" ~ "promenad standard"



... äppelbitskakan med kaffet hemma...

















fredag, december 09, 2011

DecemberMånad och utomexistensiell "...":

... ena sekunden in - den andra sekunden ut på...

                                                                  
... ett "rötägg" i den ena - en "svan" på den andra...

Detta gör att det räcker att få fnatt och dessutom fatta, men i den nästaste sekund är allting borta...  Du är här och jag med dig, allting kärt... jag nästan dyyyrkar dig?
Kvar bland lönnen, jag mig själv vill finna, men jag vill istället alltid bara försvinna.
Bakom blåstens virvlande virvlar vill jag alltid vill finnas, men tiden den "ebbar" någonstans
och till slut tar då dock denna också slut.
Bland vågornas speglande sken finns också ett mörker ändå där jag kan få gömma mig på men en kaja med sitt hoppfullaste läte ger mig svar på tal.


Men ur detta kommer DEToch  ett stort MEN att nu både få kunna andas och med andan i behåll.
Det icke existensiella "..." som i likehetstecknet med "Harriet Marianne" under faggorna kan ingen fackla, mer än min make "Gert Vilhelm", som både kan de båda högt, utan att ens behöva sträcka efter denna eller ens röra denna... kommer också  
ur denna "Harriet Marianne von Brömssen".
Den som tror att denna "..." endast står på fallet inom det utomexistensiella "..."  skall då i själva verket få veta att den står på  "von Brömssen", din "apa" och inte på "van".
"Rötägg" som "rötägg" under en hel "rötmånad" hur i all sin da'r hade du mått din j*vla "apa", som i själva verket rimmar på "gapa" för nog kan denna skrika, men väl dolt inombords.
Denna apa är som hoppets sken, som allt det mesta exisistensiella väsen och autentisk och inte någon falsk slingrande sådan utan helt rakt på sak ~ De allra flesta förstår denna, men ändock de förgör denna.

The end of the day and still here, a poem by Harriet Marianne von Brömssen



Nya Ting:






Ett härligt minioväder:







































KÖKET
Ny duk på bordet, vita pappersdukar är ju engångs mer än säsongs:)























Äppelkakan:




















Juleklädnypan på hallbordet som ramlat in:

Vems är kassen???  ... undrar en nos???

Jyckarnas kasse, så man lätt kan slänga i och ut och hålla reda på saker och ting, och då de alla tre.







Liten julstämning i hobbyrummet: honungsburken med vaxet i med en liten juleservett:


... början till en blogg:



torsdag, december 08, 2011

Torsdag + NattBloggen = FILM:
























~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
FILM: *högsta prioritering idag - deckare har detta här - händelserna i förväg för film*

IRENE HUSS jagat vittne (7 Dec. 2011)

Dax för slafen:



onsdag, december 07, 2011

Svarta halkan:

ONSDAGENS MÅLTID: köttfärssås och ris...
(Köttfärssåsen: en klick rapsolja, en klick milda, 1st gul lök, 500gr blandfärs, 3 pressade vitlöksklyftor, creme fraiche + ajvar + mycket liten klick av tomat puré och ketchup)

Resterna som synes idag;)














En skum Onsdag... en svart halka ligger på gränsen till att vara ren is och ibland är denna detta.

Vid P-platsen är det mest frusterande att det nyligen asfalterats och i samband med detta inte kunnat göra det hela bättre utan gjort en grov lutning ( helt otroligt konstigt alltså) som skall var mot en såkallad springbrunn i regn, tö och rusk.
Det har blivit ett minidike bakom bilen, sååå därför kan det vara mycket jobbigt att öppna luckan där bak. Hundrampen är räddningen dock som underlättar något.

Även för mig var det skitjobbigt att gå en liten sträcka på bara kanske 2-3 meter, sedan var det okej, men att det lutar sååå fruktansvärt nedåt in mot bilarna och en kant av tjära gör det hela ännu halare och jobbigare. Det är hemtjänstens bilar, nämligen.

Tyvärr är läget som sådant.

Här hemma kan jag inte gå just nu med hundarna, för tillfälligt, är jag lite smått beroende av bilen och pågrund av vissa orsaker är ordningen lite kaotiskt.

En lååång ursäkt för att det känns litegranna som en ren pissdag och sov lite dåligt, men det gjorde inget för maten var lättlagat. Vi kom ut i alla fall.

Nu skall jag ta mig en vila och göra ingenting och lämna allt.

... "slut i rutan"... Det sista inom citationstecken är för mig lite ironi för "tråååkTV:)"
... hmmm, men sanningen är att jag tänkt mig en vila... jag har gjort mitt,
tack å hej,
//HV

NattBloggen:
















Nattakäket: fralla, Te och äppelkaksbit:


































~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
FILM: *tiden flöt fort fram - hög underhållning speciellt de sista 45 min, grym scen med  Jason Statham sittande på en stol rullande* 

KILLER ELITE (2011) ACTION


tisdag, december 06, 2011

Recept ~ SOLYANKA:

Kortare info om soppan SOLYANKA:

Solyanka är en soppa som är mycket mycket poppis framförallt i Ryssland och Ukraina, men även i Tyskland, där denna rätt istället stavas "solJanka".

Ursprungligen skall den ha börjat under 1600-talet I Ukraina. Det är en syrlig soppa som indelas i 3 kategorier: KÖTT(här ingår fågel) - FISK - SVAMP



RECEPT SOLYANKA: ( 4-5 pers)

I en kastrull lite rapsolja och en klick milda, när mildan smälts hälls "gurkans buljong i" och kokas.

Därefter  blandas det i och kokas upp i omgångar allteftersom ingridienserna lägges i: 2 hackade gula lökar, hackad smörgås gurka eller saltgurka ( hälften av en burk om den är på ca 500gram och i detta fall Björnekullas med mindre konserveringsämnen), hackade 4 röda tomater, 1 riven morot, 2 potatis mycket smått skuret.

Kryddning:lite mild paprika pulver, lite vitpeppar, några lagerblad (2 stora eller 4 små).

I en annan kastrull smältes liten klick milda och i denna blandas ca 300 gr smått tärnad kassler och ca 300 gram smått tärnad falukorv som steks lite lätt en kort stund, man kan skippa detta moment och lägga de tärnade kassler + falukorv direkt i Solyanka, men jag ville inte ha känslan av kokt kött.
När "köttet" är färdigt slängs denna in i Solyanka och röres om och i med ca halva burken AJVAR om den är runt 500gram... Till sist vattenmängd efter behov... smakas av och efter behov lite salt.
Detta kokas upp och skall lite lätt puttras på mycket svag värma runt 30 min.


... och här är resultatet: SOLYANKA ~ soppa, förövrigt brukar soppan garneras med en klick gräddfil/creme fraiche och en citronklyfta i. Eventuellt dill.
Servas med en brödbit till:)

... och det smakade mycket väl, sååå jag har ingridienser för att göra en omgång till, fast en annan dag;)











Och under tillstälningen blev det STRÖMAVBROTT men bara i våran förening på ca 50 min.


En promenad i det tunna is och snötäcket...

































Äppelkaksbit och kaffe lite senare:)



Så en helt vanlig Tisdag, men i juletider, blev en mycket festlig sådan. Vi har juh i år sådant mysigt julkök och då skall man också ha det myyysigt i just köket:)

Tjing,
//HV




♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥