lördag, november 05, 2022

Helgsoppa:

FRUKOST gene tunnbröd fibervarianten LUNCH pastejmacka & fruktbricka
LÖRDAGENS MIDDAG hemlagat från grunden vegetarisk soppa toppad med citronlax
Har nu snart inga frysmatlådor att fylla frysen med... dags att ätas* ännu en frysmatlåda med soppa att stoppa in i frysen.
Soppan som startar stegvis först steks med lök purjo stjälkselleri röd paprika lagerblad och seddan även med tomater och kryddor. i med ca 1,5 - 2dl vatten där det hela puttras en stund.
PLOCKA UR LAGERBLADEN. 
I med quinoa tricolor som en kort stund puttras!

Dags för lite soppspaghetti eller pasta/makaroner. Sedan i med ytterligare vatten ca 8 dl vatten- Grönsakerna som skall i mörka grön del av purjon morot stjälkselleri potatis - skippade persljerot för denna gång. I med kålen. I med mera vatten efter behov.
Inte nödvändigt men lite frysta grönsaker spenat grönkål och broccolis som dessutom hackades upp.
Soppan kan nu sköta sitt och puttras på svag värme.
Solen strimmade då och då till, dessutom vindstilla men ändå smått rått väder.

 

fredag, november 04, 2022

Helg-feeling med mörkret:

 Den som dræber - those who kill

Från Telenor stream via-play har vi nu påbörjat den danska krim-serien "Den som dräper - mörkret" som har en klassisk handling om och med seriemördare.
Det var ett tag sedan vi såg den här typ av handling och den var mycket bättre än vad vad vi ngnsin kunde tro att den skulle vara!

(Det finns en föregångare "Den som dräper - 2011" som både mini-serie och film fast med mera kända skådisar såsom  Lars Mikkelsen och Jacob Cedergren)
Den frigående fortsättningen några år senare går under samlingsnamnet "Den som dräper - mörkret".
Det finns i bloggandets stund två säsonger med 8 delar i vardera säsong från 2019 och 2021  och en 3:e säsong är på väg under 2023.

Jag kan absolut inte gå in på djupet av handlingen utan att avslöja eller ta bort spänningen, men den röda tråden är dock utan tvivel drivmedlet eller törsten efter att få döda i de bägge här.
Mycket välgjord som gör att man steg för steg växer sig in i serien samtidigt som spänningen gradvis växer. 
Överraskande bra med spännande intressanta vinklingar! Nordisk krim-serie på hög nivå!

Jag läste en blogg om serien och av vad jag förstod var det av någon som inte brukar se den här genren eller har som favorit, men jag reagerade på att den trodde att de som gillar och ofta ser den här genren skulle föredra första säsongen bättre än tvåan, själv tyckte HEN att tvåan var bäst för ettan var ngt rörig.
Det är möjligt att ettan var rörig men som sagt välgjord och det röriga var en välgjord handling. Det är skillnad på rörigt om det inte finns ngt sammanhang och det fanns det här!
 Vi ser just nu på tvåan och också den börjar bli minst lika spännande som den förra. Något enklare och rakare men ändå lika bra med en helt annan handling! Så hittills håller bägge måttet!
 Jag kan ändå förstå om ngn som gillar ren action kan tycka lite gäääsp! ibland om denna genre precis som vice versa gäspar åt en simpel action kanske.

Vi har nyligen betat av "DET SOM GÖMS I SNÖ", "HEDER", sista säsongen  "GÅSMAMMAN" och "ADVOKATEN". De var alla jätte-bra!


.......



FRUKOST gene tunnbröd fibervarianten LUNCH pastejmacka & fruktbricka
FREDAGENS MIDDAG blodpudding med lingonsylt och ett glas standardmjölk
Dystert ute i mörkret och lägg till även lite regn... men en skön tur ändå.
Senare blir det kanske lite mys i mörkret fast då inomhus vid TV:n!

torsdag, november 03, 2022

VECKA 44 kålpudding med Quinoa tricolor/fullkornsris:

 

Händelseförloppet i bilder... Inte nog med detta glömde blanda riset = Quinoa tricolor 0,75 dl med fullkornsriset 0,75 dl ihop med färsen.
Så jag fick snabbt hälla  quinoa/fullkornsriset överst i ugnsformen och med fingrarna blanda ihop snabbt med den översta kålen som jag även  hunnit att lägga i, men det blev bra ändå. Jag lyckades rädda det hela.
500 gr blandfärs och 3 ägg med 3 dl mjölk och rapsolja hade jag i. Äter inte så ofta ägg så rejäl äggstanning var både A och O... och det är ju gott! enkelt bra recept och inget stekt lök eller kål... inte mycket disk eller extra tid som avsatts. En form som ugnsteks i 1 timma, därefter lät jag det dra i 125 grader ca 1/2 timma i ugnen innan ugnsfolien åkte på och jag stängde av spisen för att sedan ha en skön promenad för det blev det och en avslappnande sådan.
Jättegod blev kålpuddingen och jag frös in resten för ett annat tillfälle!
Uppdaterat receptet som blev ngt kluddig men jag orkade inte göra en ny!
FRUKOST gene tunnbröd fibervarianten
LUNCH pastejmacka & fruktbricka
TORSDAGENS MIDDAG kålpudding med quinoa/fullkornsris och kokt potatis/morot
En härligt avslappnande paus blev det idag och det var Asterix som valde idag!
En ngt längre sitt blev det och en härlig bensträckare efteråt utefter snår...

onsdag, november 02, 2022

Guld i mun 🟡🍯🥛:

 

Guldmjölk... Gurkmejamjölkdrink blev det idag!

Guldmjölk recept för ca 2 pers (halv kopp som kurering)
Lägg ca 1 tsk gurkmejapulver och ca 1 tsk honung med ca en kopp mjölk. Värm i en kastrull tills det blir ljummet mest för honungens skull så att den smälter ihop med övriga, men koka inte, då tappar honung mestadels av sin näring.




FRUKOST gene tunnbröd fibervarianten
LUNCH köttbullemacka & fruktbricka
ONSDAGENS MIDDAG fiskbullar i dillsås med kokt och skal på potatis/morot för mera näring och lägre GI, och lite surkål även om fiskbullar inte är känd som tillbehör direkt.
Solsken även om det var knappt, blåsigt, disigt och regn i luften i form av dagg... ruggigt men ändå inte kallt ute!


-----


TISDAGENS

FRUKOST gene tunnbröd fibervarianten
LUNCH pastejmacka & fruktbricka
TISDAGENS MIDDAG ugnsstekt makrill

måndag, oktober 31, 2022

ny VECKA 44 sista oktober med värme:

FRUKOST gene tunnbröd fibervarianten
LUNCH pastejmacka & fruktbricka
MÅNDAGENS MIDDAG risotto med quinoa/fullkornseis och kålsallad 

 

Risotto som värmdes snabbt upp från fryslådan och kålsallad joxades till i ett nafs!
Asterix som syns bakom kålen... har koll på köket!
BALKONGLÅDAN calluna ljung - fjärilslavendel - mynta
HALLOWEEN känsla ut i skogen!
Varmt i luften för att vara så här års... vindstilla och lite sol kom fram bakom moln och  inkl paus!

söndag, oktober 30, 2022

Soppa för hela slanten:

 

GRÖNSAKSSOPPA
Steker lök med lagerblad, stjälkselleri och ljusare del av purjo... mörkare gröna del av purjon som skall i senare... Denna gång hade jag även i en hel vitlöksklyfta.
Jag hackade även i lite utav den  röda spetspaprikan och sedan i med hackade tomater. Kryddorna och Ca 2 dl vatten fick puttras ihop.
 Jag såg till att plocka ur lagerbladen innan ca 0,75 dl Quinoa tricolor åkte i och fick puttra en stund-
Soppspaghettin som försiktigt röres om. I med mera vatten ca 8 dl - 1,5 l vatten!
Till sist en hel vitlöksklyfta, spetskål, purjolök, morot, persiljerot och stjälkselleri. 
Sedan fick alltihop puttra!
FRUKOST gene tunnbröd fibervarianten
LUNCH pastejmacka & fruktbricka
SÖNDAGENS MIDDAG veg. soppa toppad med citrontorsk
I bild ovan... torsk i ugn  med salt och vitpeppar som ugnsteks i rapsolja och citronsaft.
Höstvackert och kastanjeröda Asterix!
Nybadad och toppat håret... försöker var sjätte vecka ungefär att toppa håret.
 Håret blev både fylligare och lättare att reda ur!

lördag, oktober 29, 2022

HALLOWEEN-helg förberedelse inför Allhelgonahelg:


Snubblade in med Asterix mot ett vackert kastanjeträd omgivet av vackra höstfärger, fallna löv och kastanjer.

Lite gravkrans och lykta... dekorerat lagom för nästa helg - allhelgonahelgen.
Också här fallna löv... !

Det var allt en och annan med samma baktanke fast utan hiskeliga köer även om det var lite rörelse och trafik.


Flås och flämt! Skum promenad... första gång vi var just här!

En kortare stund utan koppel idag!


HÖSTFÄRGER


FRUKOST gene tunnbröd fibervarianten
LUNCH pastejmacka & fruktbricka
LÖRDAGENS MIDDAG  soppa med falukorv
Hemlagad från grunden (fryslåda med soppa och infryst falukorv) enkelt och bra!



♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥