söndag, juli 19, 2020

lördag, juli 18, 2020

BLÅA BÄR blåbär :

Dagens handplockade blåbär med glass. Denna gång plockade jag lite mer...



LUNCH

Jag planerar för det mesta inte innan... men jag kände för en längre tur.
Jag hade inte tänkt att plocka blåbär!
Jag fick se alla blåa bär... och kunde inte motstå... Jag möttes av en trevlig och på väg därifrån utav en lika trevlig som skulle plocka blåbär...







LÖRDAGENS gårdagens spjäll sås och potatis med en sallad på spetskål...



fredag, juli 17, 2020

Middag med recept och daglighet :

VÄNSTER: ICA's spjäll  HÖGER: WILLY's spareribs
I slutändan blir de bägge bra...
Jag skar av toppen för sig på de bägge spjällen och skar sedan mindre bitar... och sedan skar jag självaste benen som vanligt...
Jag har både "hackmans" och "fiskarns" kniv... Fiskarns fick jag gratis från MAT.SE för många herrans år sedan...

Dagen innan bryner/steker jag revbenen i 2-3 gula lökar... Jag brukar göra detta i 2-3 omgångar,
men denna gång lade jag i alltihop och blandade försiktigt om efter hand. Därefter hällde jag i vatten och tog 2 st kött buljongtärningar... eftersom bryningen blev hafsig... ca 1 tim 20 min  puttrades det hela. Jag stängde av spisen och lät spjällen svalna i ca 40 minuter... Därefter tappade jag ut skyn/vätskan i en annan vanlig kastrull -  för att sedan hälla i enbart  china mushroom soy SOJAN och OLIVOLJAN som marinad över spjällen... och såg till att alla spjäll täcktes av marinad.
Jag lät detta stå en stund för att sedan ta försiktigt upp spjällen och lägga över dessa i en ugnsform. Lite utav marinaden åkte ned i såskastrullen! Jag lade på aluminiumfolie först...  vilket man inte måste sedan också aluminiumfolie över som "lock" och in i kylen.
Lite utav marinaden hällde jag i "såskastrullen".

DAGEN EFTER

Ta ut spjällen från kylen och ta av "locket" och sätt in i ugnen på ca 175-200 grader ca 20 minuter.
Voilá! Färdiggrillade revbensspjäll!

... men istället sätter jag på locket med folien igen och sänker graderna till 50... tills det är matdags!

FRUKOST LUNCH


Såskastrullen! Jag startar med att sila såsen och att reducera sås/skyn genom att koka upp och sedan låta detta koka på högre värme tills skyn reduceras  i ca 30 minuter därefter ca 4 dl med vatten för att reducera igen... därefter i med grädde  och redning - ca 1-2 msk mjöl... Jag fortsätter att reducera för att efter en stund vispa ned ca 2 msk svartvinbärs gelé... Därefter hällde jag i ca 4 dl vatten igen för att späda ut den smakrika kryddningen... och reducerar igen men under vispning med tanke på att såsen är redd med mjöl... Jag smakar av och nu känns smakerna mera lagomt!
 Därefter låter jag såsen stå på mycket svag värmning tills matdags!
DUKAT STÄDAT och redo.... !




ca 1 tim 35 min  andningshål fick jag mitt i matlagningen... när jag kom in igen satte jag på färskpotatisen, fixade till salladen och mini-fruktskålen...







FREDAGENS hemlagat Grillade revbensspjäll "Polski Nina's kamben"  / Skysås med grädde och svartvinbärs gelé /färskpotatis / sallad  (salladskål krispsallad morot färsk lök) /fruktskål (druva melon päron ananas)

Mat blev över... sååå middagen är avklarad för imorgon...






torsdag, juli 16, 2020

VECKA 29 åktur & matplanering fortsätter :

TORSDAGENS frukost lunch middag...






















Jag fick en lugn förmiddag med en härlig lyckad åktur ut även med vädret. Solen var framme men utan hetta... Lagomt!

Väl hemma och fram tills blogg-skrivandets stund fick jag det tufft.
Jag hjälpte till med akvarie-rengöringen samtidigt som jag tog emot matbud och lagade till revbenen...
Just nu puttrar spjällen på spisen... Jag tänkte ta en timma till! Man brukar puttra spjällen ca 1 tim 30 min... Jag tänker ta 30 minuter till...  därefter skall de läggas i en marinad... och först imorgon fortsätter jag med maten...

Nu är det en vila i TVrummet som gäller...  Har nu påbörjat med PLAY på TV BOXEN med serien MURDER IN THE FIRST säsong 1  och fjärde delen som skall ses... BILLIONS är avklarad för denna omgång...




tisdag, juli 14, 2020

VECKA 29 matplanering :

FRUKOST gene tunnbröd till kaffet  LUNCH fruktbricka & mini-mackor ost och köttbullar samt tomat gurka hackad smörgåsgurka rödbeta

BEGONIAN står sig i väder och vind

MYNTAN ser fortfarande fin ut men den skulle nog behöva lite mera sol... lite gulnade blad längst ned mot stjälken.
LAVENDELN & ROSMARINEN ser strålande ut i väder och vind


BALKONGLÅDAN  BEGONIA - MYNTA - LAVENDEL - ROSMARIN

Det blev en regnig dag... och jag passade på att ta en kortare tur ut med hundarna...







Jag har suttit med matplanering och lagt order...

Jag skall göra hemlagade grillade revben spjäll efter receptet "polski Nina's kamben" fast i detta fall blir det tunna långa spjäll... till detta sås gjord på skyn med grädde & svartvinbärs gelé -  färskpotatis.
Jag hade funderingar kring grönsaker... Jag har bestämt mig för att göra en syrad sallad på salladskål och lite krispsallad... Kokta grönsaker: brysselkål och  lite frukt för att friska upp det hela... melon - päron - ananas - äpple - röda  druvor... bild bevis och recept inom kort oxå :)

Jag har lagt order på veckans extrapriser...
SPARERIBS/TUNNA REVBENSPJÄLL  ca 1 kg från WILLYS 59:90:- kilopris och ca 1 kg från ICA 49:90:-
FÄRSKPOTATIS tvättad 9:90 :- från ICA

Jag valde vardera... för att testa skillnaden på revbenen...
ICA har fått bättre extrapriser för veckans utvalda sedan de börjat med hemleveranser...
ICA extrapriser har inte varit något att hurra för även om en eller två produkter varit intressanta... De har också varit för få... Jag har märkt att ICA börjat utöka sin VECKANS UTVALDA...

ICA's bud är mer noggranna vid dörren än övriga annars är de alla lika bra.

Man får räkna med strul från buden om man beställer ofta... speciellt om de har mycket att göra... trafiken på detta... men trots väder och vind klarar de detta fantastiskt bra.
En enda gång var det rejält kaos och förseningar då en behållare med livsmedel flög ut ur transportbilen... Jag fick mina varor iallafall!

TISDAGENS







TROP-FISK AKVARIST

En snabb akvarierengöring gjordes efter maten... 

Jag har fått vara med oftare än vanligt med tanke på alg-problemen. 
THE GOATLORD har närapå fått bukt på algerna med dess olika sorters och måste se till att dessa hålls i schack. 
Sommarhettan ute nyligen gjorde att det blev en ökning, men eftersom jag hjälper till lite grann redan och THE GOATLORD  håller efter dessa, så minskade dessa snabbt igen. 

Alg-problem är jobbigt eftersom man måste sköta akvariet oftare, för mig är det extra jobbigt då detta inte ens är min hobby... men nu känns det bättre när algerna har minskat såpas mycket som de gjort... 

Jätte-roligt blev det ändock  i slutändan att Amazonas plantorna tog sig från FISKFODER och fått massor av skott!!!





♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥