Inspirerad av din Pentagramtråd/blogg listar jag lite doom ikväll, hoppas det smakar?
/Tobbe
SVAR:
Det smakar mer än "mumma"... tackar för hjälpen. //HV
1. Det finns en stor risk att det blir extremt mycket svenskt när vi snackar doometal, Messiah Marcolin är
ju okrönt doometal sångarkung. Hans röst är ju exceptionellt vacker och mäktig, perfect till doom
2. Candlemass är ju näst intill urgudarna till doomen, att de är svenska och har haft Messiah som sångare är
bara grädde på moset.
3. Mercy är också svenskar och var väldigt tidigt ute, ingen slump att Messiah inledde karriären med det
här gänget.
4.Kanadensiska Witchkiller var nog aldrig ett renodlat doomband, men deras tungare tongångar förtjänar
en stund i rampljuset.
5.Utan självaste Black Sabbath hade det nog aldrig blivit någon doom överhuvudtaget??
6.Jodå, de är svenskar de med. Candlemass pappa Leif Edling har naturligtvis ett finger med i spelet. Leif och
Messiah tycks ha ett finger med överallt där svenskar ska spela tunggung.
7. Krux är Leifs andra skötebarn(hur hinner han), här har han slagit sina påsar ihop med mångsysslaren Mats Levén.
Mats har i dagsläget även antagit rollen som Candlemass sångare, den killen sitter inte heller och rullar tummarna.
8.Uncle Acid and the deadbeats är helt klart det nya stjärnskottet på doom/stoner himlen. De balanserar skickligt
mellan de båda tunga genrerna och förtjänar all uppmärksamhet de kan få.
9.När jag köpte Bethlehems album Dark metal 1994 höll jag ta mig fan på att skita på mig. Hur kunde musik
vara så in i helvete läskig. Detta är doom när bandet menar allvar. Bethlehem har aldrig lyckats leva upp till
detta mästerverk, men det spelar ingen roll. Kan man lämna jordelivet med ett sådant släpp i bagaget får
man lov att vara mer än nöjd.
10.Den gamle kängdödsaren lee Dorian lämnade legendariska Napalm Death för att satsa på betydligt lååångsammare tongångar. Inga personliga favoriter, men anses som så viktiga för genren att jag antar att de måste vara med på en doomlista. De kanske faller andra betydligt mera i smaken, vad vet jag?