lördag, december 30, 2017

OM Fyrverkerier "källor"... fråga? lönlöst?någon? Nya KRAV av tillstånd under 2019:

FÖR DEN SOM INTE HAR TID ELLER PÅ NÅGOT VIS INTE GILLAR/ORKAR SÖKA  - för de som både gillar och ogillar. VÄRT ATT VETA!

Våga ringa myndighet/polis? Man kan inte få mer än ett NEJ/ eventuellt stöta på en väldigt givande informativt hjälp eller någon som skiter i vilket och efteråt kännas väldigt långt ned på jorden, men här är lite regler och tips.
Många gillar - andra inte, vilket som helst detta gäller / olika länkar nedan och text ur länkarna :
HOPPAS ATT KÄLLORNA NEDAN GER DE SVAR SOM BEHÖVS UTAN ATT KONTAKTA NÅGON MYNDIGHET _ KOMMUN eller POLIS:

LÄNK: MSB svarar på de vanligaste frågorna:

Kanske bästa sidan för tips : LÄNK:  DIN SÄKERHET :

1. I Sverige måste du vara 18 år för att köpa, sälja eller använda fyrverkerier utomhus. Det är också olagligt att ge fyrverkerier till en person som är yngre än 18 år. Du kan få böter om du langar fyrverkerier till en person som är minderårig.

2. Ibland behövs det tillstånd för att få avfyra fyrverkerier. Det är polisen som utfärdar tillstånd och i deras bedömning tar de hänsyn till tidpunkt, plats och andra yttre omständigheter. 
Vanligen behövs det inte tillstånd för att skjuta fyrverkerier på nyår, men i till exempel tätorter kan det behövas även då. Varje kommun kan utfärda egna regler för vad som gäller för användning av fyrverkerier. Är du osäker på om det behövs tillstånd kan du alltid kontakta kommunen eller polisen.

3. Smällare är förbjudna! Smällare är en pjäs som har ett kraftigt ljud som främsta effekt. De är förbjudna i Sverige sedan 2002.

4.  Unga pojkar skadas oftast

I Sverige är det 18-årsgräns på fyrverkerier. Anledningen till åldersgränsen är att personer under 18 år, framför allt pojkar, toppar skadestatistiken när det gäller fyrverkeriskador. Därför är det viktigt att du som vuxen sköter fyrverkerier på ett säkert sätt och inte langar till minderåriga.

5. Så ser du att fyrverkeriet är godkänt:

  • Det finns en tydlig bruksanvisning
  • Det är märkt med åldersgräns
  • Det finns uppgifter om tillverkare eller importör
  • Det finns ett CE-märke på produkten
Ett godkännande kan dock aldrig garantera att en produkt är säker i alla lägen. Det finns alltid risker med fyrverkerier och den vanligaste orsaken till olyckor är inte felaktiga produkter utan felhantering.
I EU måste fyrverkerier vara CE-märkta för att få säljas. Även tomtebloss räknas som en typ av fyrverkeri som kräver testning och godkännande.


LÄNK: Så SKJUTER Du Fyrverkeri


ADOBE - PDF LÄNK: 10 råd för säkrare fyrverkeri PDFPublicering 

Krav på tillstånd för användning av fyrverkeriraketer


Reglerna kring avfyrning av fyrverkerier skärps enligt nytt beslut från MSB. I mitten av 2019 krävs tillstånd för privatpersoner, som innefattar utbildning.  
– Vi vill inte att fler människor ska skadas och det är svårt att hantera de här klassiska raketerna, säger Erik Nilsson, ordförande Fyrverkeribranschen, till SVT
POLISEN:

Granskad: 2016-05-12 14:36


Tillstånd för fyrverkerier

Du måste vara 18 år för att köpa, inneha eller använda fyrverkerier. Det kan krävas tillstånd om fyrverkerier ska avfyras i ett tätbebyggt område. För fyrverkerieffekter inomhus, vid till exempel en konsert, krävs tillstånd.
För dig som ska sälja och förvara fyrverkerier krävs handelstillstånd. Det ansöker du om hos kommunen.

Smällare och fyrverkerier

Åldersgränsen för att köpa, inneha och använda fyrverkerier är 18 år. Åldersgränsen infördes för att minska risken för skador i samband med fyrverkerier eftersom minderåriga ofta är inblandade i den här typen av olyckor.
Smällare är förbjudna i Sverige. Fyrverkeriartiklar med knall som främsta effekt får inte heller säljas eller användas i Sverige. Raketer som skjuts upp i luften kan också smälla, men om ljudet bara är en bieffekt är de tillåtna.
Det krävs inget tillstånd för tomtebloss, partypoppers, isfacklor och liknande som är avsedda att användas inomhus.

Blankett

När tillstånd krävs för fyrverkerier

Utomhus

När fyrverkerier ska avfyras utomhus kan det krävas tillstånd. Är du osäker på om det krävs tillstånd, kontakta polisen.

Inomhus

Vid fyrverkerier inomhus vid allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar krävs tillstånd. Det finns tillfällen då undantag görs, efter prövning av polisen. Kontakta alltid polisen.
Vid ansökan om pyroteknik inomhus, vid exempelvis offentlig tillställning eller allmän sammankomst, ska ansvarig anordnare skicka in en ansökan om tillstånd. Använd blanketten för ansökan tillstånd ordningslagen. Missa inte att fylla i risk- och säkerhetsbeskrivningen på sida 2. Blanketten ska fyllas i av ansvarig anordnare, i samråd med pyrotekniker, eller av den person som ska avfyra fyrverkerierna.

Idrottsarrangemang

På en idrottsanläggning får inte pyrotekniska varor innehas eller användas  om inte polisen gett tillstånd till detta.

Ansvarig för användningen

Den som avfyrar fyrverkeri eller pyrotekniska varor ansvarar för att inte någon person eller egendom skadas. Om  användningen sker  vid en offentlig tillställning exempelvis vid en fotbollsmatch eller allmän sammankomst exempelvis vid en konsert ansvarar i första hand den som anordnat tillställningen eller sammankomsten.

Svävande lyktor och ballonger

För svävande lyktor med öppen låga gäller speciella föreskrifter. Det gäller även gasfyllda ballonger som släpps upp i större mängd. Du hittar information om vad som gäller på Transportstyrelsens webbplats.

Länkar

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥