söndag, oktober 07, 2018

Kort info om hotspot fällning och skabb / import OJDÅ :


P:S under fällningsperiod är inte ovanligt att hundar ser lustiga ut.


Importerade hundar från Rumänien - rumänien är ett EU-land. De har vissa kriterier som de måste gå igenom och de har pass etc. veterinärsvbevis och kastrerade.
Kolla själv upp detta DU. LÄS! På dogrescue.se kan man bla läsa...


Frukost...

Nybryggt kaffe!

SÖNDAGENS: / tonfisksallad med lite kokt potatis-kål-purjolök-spenatblad-grönkål-maj-gröna ärtor  /

Vacker höstljung...
Lampan + snygg skål  är köpta en gång i tiden när Orienthuset hade en fin möbelaffär vid sidan om...
När de slutade med de orientaliska mattorna blev de sämre, men men.... skulle kanske se om den finns kvar.
Det andra är köpt på hornbach när temat var engelsk gammal klassisk stil i trädgårdsavdelningen. 


För många herrans år sedan innan någon av dessa hundar fanns, så hade man oturen, men ändå  turen att få erfarenhet, fick hundarna rävskabb 2 ggr inom kort tid.
Med Collies måste man göra den svårare proceduren... att schamponera in ett flytande botemedel 1 en gång i veckan - 3 ggr i följd. Jag valde Lördagarna och i detta så jag jobbade jag nätter en vecka - ledig nästa... så ena Lördag var jobbveckan med nätterna. Vi hade just då 3 collies +  hundvakter  åt icke collies som vart i kontakt med jyckarna. Så dessa hundar fick göras denna procedur på men jag fick rören så hundarna slapp veterinärsbesöket.
Tänk dammsuga hela lägenheten först snabbt... sedan badas hundarna... efter bruksanvisning... men det funkade varje gång.

En gång fick Colliehunden Janine ett huggormsbett uppe vid brudaremossen nära masten... Dit har även promenerats till om man inte haft bilen... Hela nosen svällde upp och hon såg ut som en pitbull. Då skulle vi jobba natten och hade hundvakt på henne för att slippa sjukskriva sig. Hann till veterinär innan natten och till en som kunde passa hunden... Hon blev bra redan nästa dag.


"hotspot" har hundarna till och från fått eller inte alls... ibland läker de sig själva om det är litet och man missat.
Hur får hunden  en "hot spot" skall man väl inte spekulera i som veterinärer säger, men miljöombyte - bad - ett sår efter fästing - ett sår - känslig hud - övergångsålder - fällningsperiod - med mera... "hotspot" drabbar oftare hundar med kraftig underpäls,

Skillnad mellan skabb och "hotspot" är att "hotspot" är fuktigt sår som måste bli torrt. Man klipper bort päls sedan stryker man på desinfierande DAX alcogel på LYKO.SE 49:- och även potatismjöl kan användas på hund vid alla typer av sår. Viktigt är att bli torrt! Enklare sår kan man behandla själv.
Men blir de inte bättre då åker man till sin veterinär eller man kan ringa under denna tid och ha kontakt med en veterinär om man är osäker. Eller så åker man direkt ändå.

Skabb ser ut som något mjölaktigt / mjäll som flagnar sig - torr hud som kliar och blir sår av att hundan skrubbar sig.... och sprider sig och som inte kan behandlas på annat sätt än med hjälp av veterinär.


Vi har hundar som fäller päls.  En gång innan sommar en gång innan vinter generellt ( en större - en mindre fällning) men klimat väderlek kan man även märka på fällningen... att de får två stycken under en följd av skumt väder efter en säsong. PÄls följer väl natur.

De hade en stor i våras... den stora brukar vara höst.... får se om de får en innan vinter. ser inte så ut ännu...


Senare blir det bad, därefter "SHOOTER" säsong 3 del 1.

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥