torsdag, september 30, 2021

Pannkakor för hela slanten:

(idag skall jag för första gång testa att vispa upp halv dl med vispgrädde och ha i smeten. Grädden blandar jag i innan det är dags att hälla upp laggen - likaså för den som lägger i smält smör.
Jag använder inte smält smör i smeten - även om jag använder en non-stick stekpanna så lägger jag i lite extra smör där när laggen steks)
Jag var lite trött så jag startade med att vispa mjöl och halva mängd mjölk, därefter fick jag vispa snabbt två ägg och blanda i smeten. Det hade varit bättre med ägg först.
Sedan tillsatte jag salt och resten av mjölk. Vispade två ägg och länge i. Vispade så att smeten  blev klumpfri.

Det är alltid bra att ge mjölet tid därför brukar man låta smeten svälla, rekommendationen ligger på minst 15-30 minuter. En del återanvänder ketchupflaskan och har i smeten där. Upp till två dagar i kyl har jag hört.
Fast med chia-frön är det ännu viktigare att dessa blöts upp för att svälla innan man äter för det är inte bra att de sväller i magen, dessutom innehåller de höga näringsämnen, så man får inte äta för mycket. Jag bakade i början av året och jag är ingen bak-människa, så jag har tröttnat. Då använde jag chia-frön. Förövrigt ganska bra med dessa frön om man ville ha syltfyllning.


Jag lät smeten svälla i 40 min. med lock, först därefter in i kyl. Där den fick stå till det blev dags middagen.


In i bunken med smet åkte den vispade grädden strax innan jag startade stekningen.
Det blev väldigt goda pannkakor, men pannkakor är pannkakor. Alltid gott oavsett tricks.
Det blev för mycket "pilljobb" så det dröjer tills nästa gång... Det blir nog tjockpannkaka nästa gång - något lättare att göra.
De första och den sista laggen blev bäst i form... De mellersta blev det "pannkaka av" om man säger så...  bild ovan åt höger.
Men otroligt goda om det berodde på vispade grädden i smeten eller om man var hungrig är svårt att säga...

En person som är duktig och van på pannkakor kan nog göra hur som helst utan att de tappar formen...

Det blev en skön promenad medans maten svällde...








FRUKOST gene "original" LUNCH knäckemacka med ost & fruktbricka
MIDDAG TORSDAGENS pannkakor med marmelad - jordgubb den gamle fabrik



FRUKOST gene "original" LUNCH  gurk/tomatsallad & knäckemacka & fruktbricka
MIDDAG ONSDAGENS höstsoppa




Startade onsdagen med bad och schampot priorin... en vecka till då har jag använt schampot i 14 dgr.... funkar hittils... får se jag avgör om ett tag till...



♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥