lördag, december 10, 2022

AdventsHelg fylld av frestelser:

 

Steker två lökar i rapsolja och ser till samtidigt att de blir mjukt stekta.
 Smord och bröad form där det gick åt ca 10 medelstora potatisar och plockade ur löken från pannan och lät rapsoljan var kvar. Sköljde ansjovisen i kallt vatten och fördelade sedan denna i formen.
På med sista lagret potatis - i med ca 3 dl vispgrädde och det sista som blev över från gårdagens köttbullar. Pudra på ett tunt lager av ströbröd. Sist i med rapsoljan som blev kvar i pannan efter att löken plockats ur.
Ställer in formen i ugnen för att gräddas och sätter ugnen på 175 gr.
Efter 1 timma i ugnen sänk värmen till 125 gr.
Efter ca 20-30 minuter färdig och på med aluminiumfolie och Janssons frestelse fick väntas med i ugnen. En stund innan middag sattes graderna på ca 50gr.
Då hade Janssons frestelse hunnit lägga sig och dra in smaker och smakade ännu bättre än att ätas direkt från ugnen.
Resten är nu på med aluminiumfolie om i kylen för att ätas imorgon.
En hel adventshelg fylld av både Janssons frestelse och kvällfika med blåbär & apelsinsockerkaka - inte så dumt va!
Gjorde en ny omgång för imorgon.
Gurk- och rädissallad
Tunna skivor med GastroMax mandolin - både gurka och rädisor. 
Lite salt, Rör om. 1 tsk äppelcidervinäger. Rör om.
1 msk olivolja. Rör om. 0,5 dl vatten. Rör om.
Får stå över natt, för att ha till morgondagens Janssons frestelse.
Blåbär och apelsinsockerkaka med mindre socker
INGREDIENSER
2 ägg
0,5 dl strösocker
1tsk honung
0.5dl rapsolja
1 dl mjölk
1,5 tsk bakpulver
2,5 dl Dinkelmjöl
saften av 1 färskpressad apelsin
2 dl frysta blåbär
smör eller rapsolja och ströbröd till formen

GÖR SÅ HÄR
Vispa poröst ägg, honung och strösocker
Rör ned mjölken och sikta även i ca hälften av mjölet mixat med bakpulvret.
Pressa en apelsin och häll saften i smeten och rör om. Häll ned det sista mjölet/bakpulvret i smeten och rör om tills det blir en jämn smet. Till sist rör ned rapsoljan i smeten.
 Häll hälften av smeten i en smord och bröad form. Strö på de frysta blåbären och häll över resten av smeten.
Sätt in formen med smet och blåbär i ugn och ställ in graderna på 175 grader och gräddas ca 50-55 minuter. Ta ut och låt svalna!
Här får den färdiga kakan stå och svalna ca 30 - 45 minuter med ett bakplåtspapper om.
Kvällens kvällfika och morgondagens! Inte i bild men som kvällsmål blir det surdegsfralla med lite kaviar, salladsblad och ngn skiva gurk och rädisasallad på, eventuellt ngn tomatskiva.
FRUKOST gene tunnbröd Original LUNCH pastejmacka & fruktbricka
LÖRDAGENS MIDDAG Janssons frestelse serverad med gurk- & rädissallad och lite rödbetor
Ingen blötsnö känsla idag, desutom lättare att gå på även om det var lite is ute här och var.

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥