söndag, januari 15, 2023

Söndagsmeny inkl väderlek:

SÖNDAGENS MIDDAG
Gott med fisk! Ugnsgräddad torsk!
Smord och bröad form... tomathalvor fördelas runt på botten och på med färsk fryst basilika. Släng på lite fryst broccoliris och blomkålsris. Salt och malen svartpeppar på torsken och lägg den överst... Sist på med citronskivor. Gräddas i ugn på 175 gr ca 1 tim och sänk gärna därefter till 125gr ca 20 -30 min.

Serverad med en kokt potatis med skal för bättre näring som fått svalna för lägre GI.
 Till detta även en rädis- och gurksallad
Blåbär och apelsinsockerkaka med mindre socker DENNA GÅNG MED BOLDAPELSIN
INGREDIENSER
2 ägg
0,5 dl strösocker
1tsk honung
0.5dl rapsolja
1 dl mjölk
1,5 tsk bakpulver
2,5 dl Dinkelmjöl
saften av 1 färskpressad apelsin eller blodapelsin
2 dl frysta blåbär
smör eller rapsolja och ströbröd till formen

GÖR SÅ HÄR
Vispa poröst ägg, honung och strösocker
Rör ned mjölken och sikta även i ca hälften av mjölet mixat med bakpulvret.
Pressa en apelsin och häll saften i smeten och rör om. Häll ned det sista mjölet/bakpulvret i smeten och rör om tills det blir en jämn smet. Till sist rör ned rapsoljan i smeten.
 Häll hälften av smeten i en smord och bröad form. Strö på de frysta blåbären och häll över resten av smeten.
Sätt in formen med smet och blåbär i ugn och ställ in graderna på 175 grader och gräddas ca 50-55 minuter. Ta ut och låt svalna!
KVÄLLSFIKAT efter bloggat väntar blåbär och blodapelsinSockerkaka.
Milt och blåsigt med 6 plus... fuktigt med smått ruggigt blev ändå en skön promenad.
Dystert och grått!

 

lördag, januari 14, 2023

Helg mitt i Januari med ngt längre dgr:

 

Blåsigt med 6 plus-grader med fuktig barmark. Lite ljussken gav lite hopp!
Första turen i år som blev något längre - nämligen 1 tim 50 min. Härlig tur ut!

Ett ben på stigen - skickade jag åt fanders.

FRUKOST gene tunnbröd fibervariant  LUNCH pastejmacka (vinnande koncept)  & fruktbricka 
LÖRDAGENS MIDDAG norrlandspölsa och kokt potatis/morot med välstekt äggröra 

Gårkvällens  Risgrynsgröt och för den här säsongen sista...
Nyöppnad burk med Norrlandspölsa blir det mera av istället, fast inte för ofta.

fredag, januari 13, 2023

den 13:e med Knut:

Tjugondag Knut då dansas julen ut...  och julen åkte väck redan förra helg! Inget ovanligt att julen inte kastas ut just på Knutdagen, men ändå är det bättre lite för tidigt än försent. Väldans trist att bli påmind om jul när det närmar sig både påsk och vår...



FRUKOST gene tunnbröd fibervariant LUNCH pastejmacka & fruktbricka
FREDAGENS MIDDAG fish&crisp med kålsallad
Det skulle vart ugnsstekt lax idag, men strax innan läggdags kom jag på att jag inte tagit fram fryst portionerad lax. Jag orkade inte gå ut ur sängen, så jag beslöt mig för att det få bli en fish & crisp. Jag kunde ha lagat till den frysta laxen men den blir godast upptinad tycker jag nog.

Det skall bli gott med risgrynsgröt senare som i bloggandets stund står på spisen och puttrar i både mjölk och grädde, som serveras med ljus sirap, kanel och mjölk.

Milt och fuktigt... regnskurar med uppehåll medans vi var ute... skönare tur med lite dagsljus.
Rått väder förövrigt.




TORSDAGENS



Mycket vitkål hade jag i... EXTRA GOTT!

FRUKOST gene tunnbröd fibervariant  LUNCH pastejmacka & fruktbricka 
TORSDAGENS MIDDAG kålpudding

regn regn åter regn



onsdag, januari 11, 2023

VECKA 2 mitt-i-veckan memorera/mannaminne:


KRIM-serier just nu...

Via Telenor stream och denna gång är det på VIA PLAY --- Har nu påbörjat en norsk krim-serie i tre säsonger "Wisting" som verkar så här i startgroparna väldigt spännande. 

Under tiden som det är en tredje säsong "Den som dräper" dansk krim-serie på gång att fyllas på. Just nu ligger det två delar inne på Telenor stream och tanken är att påbörja denna först när alla delar kommit in, så under tiden kollar vi färdigt "Wisting" för att inte behöva memorera avsnitten, så helst endast en serie åt gången.



Mannaminne i mitt sinne  "varierad kost" har alltid varit rekommenderad så länge jag kunnat minnas....

Jag skrev i förra inlägget om matplanering vid höjda matpriser och sämre extrapriser. Nytt är att jag har börjat föra veckomatsedel för att ha mera koll, förut så checkade jag av i kyl och frys och memorerade det hela veckovis och ungefär dagen innan valdes maträtt. 

Nu har jag börjat att skriva ned matsedeln på en papperslapp och tanken är att det skall vara lättare med inköp och på sikt hoppas jag att detta skall ge resultat. Detta var första gången med veckomatsedel fast det blev dyrt ändå, men det kan bero på att jag bl a köpte krydda, Quinoa tricolor och dinkelmjöl för att fylla på lite torrvaror. Vi får se hur det blir nästa gång jag gör inköp och jag kommer uppdatera om jag blir bättre på detta.

När jag gör matsedel utgår jag från varannan fiskrätt och här alternerar jag fisk med bla ; torsk, fiskbullar med dillsås, portionerad lax, makrill, fish  & crisp och även strömming, övrig fisk funkar också.

Vad det gäller laxen, så inte för ofta då jag även kommer lägga in som kvällsmål ngn gång ibland varmrökt eller som gravlax. Tonfisk, kaviar, räkost och några fiskpinnar ngn gång ibland som kvällsmål, så att det inte blir för mycket chark eller kokt skinka.

Jog kommer inte köpa Omega eller Poseidons portion lax på grund av den höga halten Etoxikin. Vildfångad inget jättebra alternativ heller.  Findus har ca 30 etoxikin jämfört med Omegas 192. Kött är enligt lag ca 50 etoxikin som exempel på jämförelse. Man kan fortsätta äta lax men varierad kost gäller även här. Variera gärna fisk!  Sök själv på etoxikin och läs om lax som tydligen även kan finnas i amerikansk hundmat.

Med mannaminne inpräntad i hjärnan - "varierad kost" har alltid varit rekommendationen så långt bak jag kan minnas.

Kött är tänkt att endast en gång i veckan; antingen kotlett, fläskkarré eller schnitzel. Övrig kött som under veckan skall alterneras på är då... grytor, Norrlandspölsa, blodpudding, färsrätter såsom risotto, fylld röd paprika och kålpudding,..  Något sådant!

Kyckling ngn gång i bland, men kommer inte ligga som ett måste en gång i veckan.

Soppor som antingen vegetariskt eller med frikadeller alternativt toppad med ngn form av fisk eller falukorv som exempel.

Ngt sådan är tänkt... utan att bli för detaljerad.


 Veckomatsedeln... något kladdig. Soppa torsk utav av alla namn fast något skall man ju skriva.


FRUKOST gene tunnbröd fibervariant  LUNCH pastejmacka & fruktbricka 
ONSDAGENS MIDDAG curry kyckling 
Dagens lätta - hemlagat, upptinad fryslåda - med endast skvätten grädde i piffade upp det hela!
Imorgon  blir det risgrynsgröt som kvällsmål, kokt i både grädde och mjölk, därav grädden i curry kycklingen.

Nu börjar det kännas att man går åt ljusare håll...
 8 plusgrader ute kändes sådär eftersom det var blåsigt ute, men nu mot eftermiddagen har blåsten avtagit! Rätt så skön tur ut - uppfriskande om inte annat!



tisdag, januari 10, 2023

VECKA 2 åter vanliga vardagen:


FRUKOST gene tunnbröd fibervariant  LUNCH pastejmacka & fruktbricka 
TISDAGENS MIDDAG soppa toppad med torsk
Dagens första ljusa och härligt vindstilla dag... dessutom utvilade blev det också riktigt najs!

Lättlagat blev det idag eftersom soppan var en upptinad fryslåda. Fisken var enkelt ugnsstekt!
Inga andra åtaganden mer än jobbigt med mat med tanke på prishöjningar och dåliga extrapriser har jag fått pussla ihop detta.... men ändå inte riktigt bra, så jag har gjort veckomeny för att ha riktigt koll. Varannan dag fisk... ngn gång kyckling och lite kött i detta. Försöker variera så mycket som möjligt även fisk...

Men nu har jag brådis...  avslutar med lite serier....

Senaste som vi sett är norska krimserier... via telenor stream --- "Check and release" och "Furia"... svensk krim "Beck del 47"...




NEDAN BILDER  från måndag och söndag:








lördag, januari 07, 2023

Sista spår av jul & simpel falukorv:

P:S Lade in lite extra bilder längst ned i blogg-inlägget från andra dagar nyligen...

 

Sista spåren av julen!
Julbelysning är nu nedplockad... använde små kartonglådor, toarulle eller hushållsrulle och rullade in ljusen och ned i varsin påse...
Jag kände att de var lite fuktiga utav vädret så de får ligga tills imorgon nära värmefläkten och torka lite innan jag lägger in dessa i skåpet.
Julen är nu bortstädad helt här!
Ugnsstekt falukorv - snabbt!
Smord och bröad form. I med falukorv skivad en bit in och smaksatt med lite ketchup, bostongurka och enkel slottssenap på toppen...
Fylld både i skårorna och utanför med blekselleri, rotselleri, röd spetspaprika, äppleskivor och tomathalvor.
En bit falukorv i mitten är till Asterix.

Ugnsstekt falukorv är för de flesta sjuttiotals-nostalgi medans falukorv är äldre än så nämligen från runt 1500-talet...
FRUKOST gene tunnbröd fibervariant  LUNCH pastejmacka & fruktbricka 
LÖRDAGENS MIDDAG ugnsstekt falukorv med potatis och enkel sallad - gurka rädisa och blekselleri med äppelcidervinäger och olivolja
Asterix tass avtryck!
Några plusgrader och snön låg fläckvis... Grått och dystert, dessutom några regnstänk på väg hemåt, men snön är på väg bort! 




____________________________________________




BLANDADE BILDER innan denna snöomgång som va...

fredag, januari 06, 2023

Trettondagen

Perfekt inplanerat val  av dag för att laga soppa även om jag inte kunnat förutse vädret, så är det inte för inte januarimånad fortfarande! 

Det första jag hörde när man vaknade var några skrapande ljud efter snöröjning och en stund senare när man kikade ut var det vitt överallt, dessutom snöade det och blåste något, men ingen snöstorm även om det såg kaotiskt ut från fönstret.

Det går åt ljusare dagar väldigt långsamt och fortfarande är det då väldigt mörkt när man vaknar. Inte undra på att man gärna sover lite längre, som idag då jag vaknade något omtöcknad med inplanerad soppa i min hjärna var jag bara tvingad till att stiga upp! 

Mina mat-projekt läggs nämligen på förmiddagarna innan min dagliga tur och typ enklare göromål såsom sallader eller sockerkaksbak gör jag efter när jag har varit ute med hunden och då har jag också närapå hela kvällen på mig och gott om tid för detta.

Det blev en tomat baserad grönsakssoppa
Etapp 1... steka först tomatpuré därefter i med lök, purjolök, selleri, röd spetspaprika...
Etapp 2 i med hackade tomater få eller många och stek med allt det andra, som skall stekas med kryddor.
Dags för kryddning... lagerblad, salt och malen svartpeppar, paprikapulver, gurkmeja, bongs flytande fond 1 msk max 2 msk. ca 1-2 msk ketchup. Eftersom soppan är tomatbaserad ville jag inte ha i vilka kryddor som helst utan att de bara ger extra smak (fryst färsk basilika har jag i frysen som man kan toppa med när jag plockar fram en matlåda från frys så blir det en annan soppa längre fram en annan dag).

Etapp 3 i med Icas finkrossade tomater (min favorit) röres i. Jag brukar plocka ut lagerbladen innan jag slänger i ca 0,75 - 1 dl Quinoa tricolor men jag sket i detta och lät lagerbladen vara i eftersom jag glömde av att lägga i lagerblad lite tidigare.

Etapp 4  1 l vatten hälls och ca 2-3 rullar eller näve sopp-spagetti som jag krossar redan i påsen och blandar i soppan.


Sista etapp Gärna lite  frysta grönsaker någon grönkål och spenat - inte för många så att de tar över smaken då det är en tomatbaserad soppa. Lite broccoliris och blomkålsris också. Röres om med övriga soppan innan resten av färska grönsaker åker i... Sist hällde jag i ytterligare vatten. Allt kokades upp. och fick på låg värme puttra... och på lägsta yttterligare innan jag bedömde att nu är soppan klar så fick den stå sedan på spisen för att dra in smaker ytterligare under lock till det var dags att äta för godare soppa!

Efter bloggen väntar risgrynsgröt!
Jag äter denna med ljus sirap istället för strösocker och förståss också mjölk och kanel!
FRUKOST gene tunnbröd sista original LUNCH pastejmacka & fruktbricka blodapelsinen var verkligen jättegod!
FREDAGENS MIDDAG tomatbaserad grönsakssoppa
Blåste och snöade när vi var ute... men knappt med folk ute som trampat ned snön, så därför gick det hur bra som helst att gå utan halka och liknande. Vid ett ställe såg jag harspår - två tassar med ett tredje svanstippen.
En skön paus även om det kan vara jobbigt med snö.
Hoppas snön är snart borta så att det inte blir is och halka av det hela!


♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥