TISDAGENS MÅLTID:
Huvudrätt och varmrätt:
skivad potatis med čevapčiči (ugnsgrillad) och en sallad
Dessert och efterrätt:
Äppelkaka
Bordet är dukat och under folien döljer sig en äppelkaka. I termosarna är det kaffe och Te.
RECEPT
VARMRÄTTEN:
I en ugnsform med rapsolja läggs skalad och skivad potatis runt om för att i mitten lägga den smaksatta och kryddade färsen ,i mitt fall blandfärs och här var det ca 800 gram, som är ihop blandat med mild malen paprika, salt, malen svartpeppar och pressad vitlök.
Gräddas på 175 grader ca 30 min -1 timma och därefter 125 grader och ca 1 tim - 30 min... innan gäster kommer sänkes till 100 grader eller 50 grader för svalnas av... just nu har jag öppnat ugnsluckan helt och ugnen står på 100 grader för den goda doftens skull
SALLADEN:
3 st skurna tomater, 2 st skalade och rivna morötter och 1 st skalad och skivad/tärnat äpple och en liten bit riven gräddost... som blandas i en bunke med smaksättning; lite salt och lite vitpeppar, lite äppelcidervinäger och lite olivolja och lite vatten som
blandas för att sedan läggas ut i skålarna...
EFTERRÄTTEN:
... gjordes dagen innan för att ligga kvar i ugn med endast folie över tills idag...
I en ugnsform: på botten rapsolja med skivade och skalade äpplen med kanel överst (lite eller mycket)
I en bunke: 300gr havregryn, 300 gr mjöl, 3 dl sirap, 1-2 tsk vanillin, 1-2 tsk bakpulver och 3 dl vispgrädde blandas ihop
Smeten i bunken klickas över äpplena i formen : gräddas på 175 grader ca 45 min...