torsdag, december 23, 2021

Da'n före doppareda'n God Jul:

 


Janssons frestelse



Under förmiddagen har jag lagat till en Janssons frestelse...
Med åren har det blivit olika sorters och en hel del Janssons frestelser men detta recept är min favorit. När jag startade blev det den traditionella varianten... varva potatis med rå lök ansjovis ströbröd med grädde och mjölk - toppat med skivade smörbitar.
Jansons frestelse är för mig och THE GOATLORD  både A och O men även Ö...nämligen blir det en sista Janssons frestelse på självaste Nyårsafton har jag tänkt,

Min allra första Janssons frestelse minns jag faktiskt. Det var runt mitten av 1970-talet på ett julbord hos mormor. Helt plötsligt hör man: - Åh,jävlar! Mormor hade en ny rätt som vi skulle få smaka på... men hade glömt av denna. Snabbt joxade hon till något och in med detta i ugnen... efter en timma var denna frestelse ännu inte klar, oturligt nog hade hon valt en hög ugnsform för sufflé.
Jag blev lite undrandes vad detta är för maträtt som aldrig blir färdig. Till slut var denna klar och vi fick smaka. Min första tugga... hmmm... annorlunda... kanske gott. Jag ville veta vilka ingredienser som var i... också annorlunda.
Många år senare är det en av mina absoluta favoriträtter som dessutom är kul att tillaga, så enkel med få ingredienser men så gudomlig,


GOD JUL

Det blir ett hemlagat julbord i vanlig ordning på självaste julafton.... en hel del matrester på de röda dagarna kanske... 
Vi får se när jag kommer tillbaks hit in i bloggen igen... nu tar jag paus!
FRUKOST: gene "original" LUNCH: knäckemacka inkl. fruktbricka
MIDDAG TORSDAGENS senapsgriljerad skinka med rotmos och tomat/gurka


♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥